Even goed lezen
Gouden koets op Prinsjesdag
De derde dinsdag van september

Meer dan een gouden koets

Prinsjesdag wordt al ruim tweehonderd jaar georganiseerd. Inmiddels staat deze ‘derde dinsdag van september’ bol van de tradities. Maar waar draait het nou echt om? Op Prinsjesdag leest de Koning in de Ridderzaal in Den Haag de troonrede voor. Deze troonrede is door de ministers geschreven en bevat de regeringsplannen van het kabinet voor het volgende jaar. Een belangrijk verhaal dus. Wij vertellen je vandaag, op de derde dinsdag van september, alles wat je moet weten over Prinsjesdag.

We kennen allemaal de verhalen van de gouden koets, de waxinelichtjesgooier en de bijzondere hoedjes. Maar kennen we ook de inhoudelijke kant van Prinsjesdag? Nee he? Best gek eigenlijk, want wat kunnen ons die hoedjes nou schelen? Dat is maar bijzaak. Om vandaag indruk te maken op je studiegenoten, docenten of collega’s, moet je even verder lezen. Dan leg ik je precies uit wat Prinsjesdag nou eigenlijk is.

De geschiedenis
In de 17e en 18e eeuw werd de term Prinsjesdag gebruikt om de verjaardagen te vieren van de Prinsen van Oranje. De allereerste Prinsjesdag zoals wij die kennen, vond plaats op 2 mei 1814. Toen viel Prinsjesdag echter op de eerste maandag in november. Later werd dit de derde maandag in oktober. Omdat dit vrij laat in het jaar was en er onvoldoende tijd over bleef om de begroting te behandelen, werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de derde maandag in september. Dit zorgde weer voor problemen omdat ministers soms op zondag al moesten afreizen naar Den Haag, dus in 1887 werd het de derde dinsdag van september. En dat is tot op heden zo gebleven.  

De rituelen
Voordat de Koning de troonrede voorleest, trekt er eerst een stoet door Den Haag. De Koning en Koningin nemen dan plaats in een koets. Fun fact: de welbekende Gouden Koets wordt momenteel gerestaureerd, dus het is de Glazen Koets dit jaar. Naast de Glazen Koets hebben we ook nog het koffertje met de miljoenennota. Dit koffertje is voorzien van de tekst ‘Derde Dinsdag In September’ en wordt door de minister van Financiën overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer. De miljoenennota bevat de begroting voor het volgende jaar. Hoeveel belasting gaan ze ontvangen? Waar wordt bezuinigd? En waar gaat extra geld naartoe? En dan hebben we nog de balkonscène. Na het hele circus verschijnt de Koninklijke familie op het balkon van Paleis Noordeinde. Even wuiven misschien?

De troonrede
Zodra de Koning en Koningin bij de Ridderzaal arriveren, wordt het Wilhelmus gespeeld. Als de Koning en Koningin binnen zijn, roept de voorzitter van de Verenigde Vergadering de woorden “De Koning!” en wanneer de Koning plaats heeft genomen op de troon begint hij met het voorlezen van de troonrede. Deze begint altijd met de woorden “Leden van de Staten Generaal”. De troonrede is een korte versie van de miljoenennota. Eigenlijk een heel belangrijk document, want dit kan wel eens invloed hebben op bijvoorbeeld jouw werkgelegenheid of jouw salaris. Probeer vanavond eens drie punten in de nota op te zoeken die voor jou relevant zijn. Zodra de Koning klaar is met het voorlezen van de troonrede roept dezelfde voorzitter van de Verenigde Vergadering “Leve de Koning”, waarop alle aanwezigen antwoorden met “Hoera, hoera hoera!”.

En dan toch nog even over die hoedjes he. Ik geloof dat ik dat wel het allerleukste deel van Prinsjesdag vind en ik ben benieuwd waar onze ministers dit jaar weer mee aan komen.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op