Even goed lezen
jongen op kamers op de grond
Of je nu gaat studeren in een nieuwe stad en op kamers gaat of genoeg geld hebt verdiend en een eigen huis koopt: er zijn wat dingen die je moet weten.
“De struisvogelpolitiek werkt niet. Open je post en ruim het op.”

Op jezelf

Je ouders hebben ongetwijfeld ontzettend hun best gedaan om van jou een zelfstandig en verstandig mens te maken. Hét moment om te zien of dit project geslaagd is, is het moment dat je op jezelf gaat wonen. Neem je de verantwoordelijkheid voor de administratie die bij een eigen huis komt kijken? Besef je dat een zwijnenstal niet goed is voor je gezondheid en dat een beetje opruimen echt geen kwaad kan? En vergeet je niet iedere nacht voldoende te slapen zodat je de volgende morgen fris en fruitig op je werk of in de studiebanken verschijnt?

Je eigen administratiekantoor

Naast opruimen en schoonmaken is het bijhouden van de administratie waarschijnlijk niet de reden dat je op jezelf bent gaan wonen. Heel jammer voor je, het is namelijk ontzettend belangrijk (en praktisch) om je administratie op orde te hebben. Wat easy tips and tricks: schaf dikke mappen aan (het mag dan wel 2015 zijn, je wilt niet weten hoe veel post je krijgt) en doe hier een set tabbladen in met de letters van het alfabet. Krijg je een brief binnen die bewaard moet blijven? Doe ‘m in de map onder de eerste letter van de afzender (dus een brief van de ING stop je onder de I, snap je?). Moet er een rekening betaald worden? Zorg dat je ‘m betaalt en op de rekening noteert wanneer ‘ie betaald is, voordat je ook deze brief in de map (onder het juiste tabblad) doet. Most important: de struisvogelpolitiek werkt in dit geval niet. Open binnengekomen post dus gewoon zodra het op de mat valt en handel het vervolgens via bovengenoemde procedure af.

Opgeruimd staat netjes

Dat je kamer bij je ouders thuis redelijk vergelijkbaar was met een zwijnenstal betekent niet dat je dit ook nog kunt doen als je op jezelf woont. Waar voorheen je moeder de troep nog wel eens voor je wilde opruimen, valt deze ondankbare taak nu toch echt onder je eigen verantwoordelijkheid. Kijk, de was naar je moeder brengen kan best (dat op jezelf wonen gaat immers in stapjes), maar gewoon je vieze borden meteen afwassen, een stofzuiger door je kamer halen en je kleren/papieren/make-up/tassen/schoenen opruimen doe je vanaf nu zelf. Een opgeruimd huis zorgt namelijk voor een opgeruimd hoofd. En dat zorgt weer voor een beter humeur, een betere nachtrust en betere prestaties op je werk of school. Ook hier geldt: de struisvogelpolitiek werkt niet. En kabouters bestaan ook niet.

Doornroosje

Als we het over slapen hebben, kan het twee verschillende kanten op: óf je slaapt te weinig óf je maakt van slapen je hobby. Dit is allebei voor heel even leuk, maar op de lange termijn gaat het niet veel opleveren.  Het is bewezen: regelmaat heeft een positief effect op jouw functioneren. Dus ga iedere avond rond een bepaald tijdstip naar bed en zet je wekker iedere ochtend rond dezelfde tijd. En dan mag je af en toe echt wel voor Doornroosje of Nachtbraker spelen! 

Het gaat nu wel lukken he, met jouw eigen paleisje?

Ga jij op jezelf?

Als lid van Probeer-de-Bond krijg je korting op diverse verzekeringen en die zijn reuze handig. Schrijf je in of neem contact op voor meer informatie!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op