Even goed lezen
meisje met nee bord
Je kunt het niet gemist hebben: Max Verstappen zei 'NO'!
Wat wij van Max Verstappen kunnen leren

Nee is oké!

Toegegeven, Formule 1 is nou niet bepaald mijn kop thee, maar afgelopen zondag kon ik er niet omheen. Ik las het overal: Max Verstappen kreeg van zijn teamleiding de opdracht zijn ploeggenoot te laten passeren, maar was niet van plan om daaraan mee te werken. Zijn antwoord was een simpel ‘NO’. Hoewel, simpel…

Nee zeggen blijkt voor veel mensen (mijn persoon included) heel lastig. Uit onderzoek blijkt dat dit meestal komt door de angst om een ander te kwetsen. Maar als je nou echt ergens geen tijd voor hebt, het ergens gewoon absoluut niet mee eens bent, of er simpelweg geen zin in hebt, dan is het fijn om die drie letters ontzettend zelfverzekerd uit te spreken. Ik ga je helpen!

De vriendenkwestie
Ik heb best wel last van FOMO (Fear Of Missing Out) en nee zeggen tegen iemand, dat is gewoon niet te doen. Toch heb ik het laatst gedaan. Ik had een verjaardag op vrijdagavond, was doodmoe van een week werken, had stress en moest op zaterdag weer vroeg op. Dus ik pakte mijn telefoon en begon mijn bericht. ‘Oké, ik ben echt de slechtste vriendin ever, want ik kom vanavond niet op je verjaardag. Heb het erg druk gehad, ben moe en morgen weer vroeg op. Sorry sorry sorry! Fijne avond. –XA’ . Met zweethanden wachtte ik de reactie af, mentaal voorbereid op een uitbrander maar wat gebeurde er? Ik kreeg een superlief bericht terug. ‘Anouk! Nee, dat ben je niet. Je hebt groot gelijk hoor. Ik zie je sowieso volgende week dus dan halen we het wel even in. Doe lekker rustig aan. Fijn weekend!’. Man, dat luchtte op. Én ik was geen slechte vriendin én ik had wat meer ruimte die avond.

Nee tegen een Moeilijk Persoon
Nou is bovenstaand voorbeeld natuurlijk een redelijk makkelijke situatie. Het wordt anders als het bijvoorbeeld over een opdracht op school of op je werk gaat. Een niet meewerkende groepsgenoot, een collega die alles maar bij jou neergooit of gewoonweg een Moeilijk Persoon. Iedereen kent wel zo iemand: heeft al-tijd een weerwoord, stelt minimaal tien kritische vragen als jij jouw afwijkende mening durft te ventileren en krijgt je altijd zo ver dat jouw ‘nee’ verandert in een ‘ja’ om van het gedoe en gezeur af te zijn. Een ander voorbeeld van een Moeilijk Persoon, is je baas. Ondanks dat deze misschien heel erg aardig is (en dus minder moeilijk als hierboven beschreven) is nee zeggen tegen een 'meerdere' een flinke uitdaging. Het is dus van levensbelang dat je jouw Plan van Aanpak paraat hebt.

Plan van Aanpak
Een stevige nee valt of staat bij het Plan van Aanpak. Er zijn een aantal dingen je vooraf duidelijk moet hebben:

  • Moet je meteen nee zeggen of volstaat een ‘ik moet er even over nadenken’? Als dat tweede het geval is, neem die tijd dan ook.
  • Wat vraagt de ander precies van je? Luister goed en bepaal waarom jouw antwoord nee is.
  • Als je antwoord echt nee is, draai er dan ook niet omheen. Dan maak je een onzekere indruk en dit ruikt de ander. Ga je alsnog met een ja naar huis.
  • Geef, indien nodig, een korte toelichting (‘Nee, ik heb het te druk’) maar maak GEEN excuses (‘Nee, sorry, maar ik heb het best wel druk’).
  • Denk aan je lichaamshouding. Dit kan namelijk het verschil maken tussen een botte en onaardige nee, of vriendelijke nee. Hou je armen bijvoorbeeld niet over elkaar, maar gewoon langs je lichaam en kijk de ander aan.
  • Is er een alternatief, iets wat je wél kunt doen? Bied dit dan aan.
  • Hou vol. Je wilt tenslotte niet die ene met de ruggengraat van een naaktslak zijn. Nee is nee.

Even terug naar Max. Hebben we ergens gehoord of gelezen dat het asociaal, onvriendelijk en raar was dat ‘ie nee zei? Nee toch? Zelfs zijn teamleider gaf achteraf toe dat Max gelijk had en iedereen vond het hartstikke knap, dapper, volwassen, terecht en goed van hem. Lesson learned: nee is oke!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op