Even goed lezen
meisje met telefoon in bus
Het is aannemelijk dat jij, als student of starter, regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer.
Hoe ga je om met deze situatie?

Hate it or love it: het openbaar vervoer

Het is aannemelijk dat jij, als student of starter, regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer. Hoe maak je van zo’n rit nou een feestje? Eigenlijk kun je de Nederlandse bevolking grofweg splitsen in twee groepen: de fans van het openbaar vervoer (‘heerlijk, ik ga zitten en staar uuuuuuren uit het raam’) en de niet-fans van het openbaar vervoer (‘bah, mensen met een gebrek aan persoonlijke hygiëne, vervoer als veetransport en urenlang kou lijden door vertragingen’).

Zelf behoor ik absoluut tot de laatste categorie. Gelukkig ligt de tijd dat ik zelf met het openbaar vervoer reisde alweer een tijdje achter me, maar geloof me: ik heb genoeg ervaring om jou de allerbeste tips ever te geven zodat je van het openbaar vervoer een hele fijne, aangename en relaxte ervaring kunt maken. Bij welke groep je ook hoort: het is wel zo prettig als je na een tocht met het OV relaxed en zen aankomt op school of op je werk. Daar ga ik je vandaag bij helpen.

Download een reisapp
Om te beginnen: download de app van 9292. Hier kun je namelijk checken welke trein, welke bus of welke metro je moet hebben, hoe laat deze vertrekt en of er vertraging is. Natúúrlijk weet jij jouw reistraject compleet uit je hoofd, maar de kans op vertraging of uitvallen van (ik noem maar wat) treinen is aannemelijk. En dan? Dan check je dus even 9292 en weet je precies hoe je dit probleem moet gaan tackelen.

Tref je voorbereidingen
Dan, tip twee. Ga goed voorbereid op weg. En dan bedoel ik dus niet alleen het weten hoe laat je trein vertrekt en vanaf welk perron. Maar bijvoorbeeld ook: neem oordopjes mee, zodat je muziek kunt luisteren of filmpjes op YouTube kunt kijken. Zorg daarom dus ook voor een goed opgeladen telefoon. Doe wat lekkers in je tas, sprokkel wat geld bij elkaar (zie volgende punt) en neem wat leesvoer mee.

Verwen jezelf
Tip nummer drie. Koop iets lekkers of iets leuks. Zelf kon ik altijd erg genieten van een lekker bakkie koffie op het station. Maakte het wachten draaglijker én ik heb het nodig om op te starten. Ook een goed tijdschrift of een nieuw boek maakt het allemaal net een tikkie leuker. Ik zou niet aanraden om het dagelijks te doen, maar zo af en toe heb je het heus wel verdiend. Mits je financiële situatie dit toelaat natuurlijk!
 
Kies een goede zitplek
Tip vier. Kies de beste zitplaats. Het kost even wat tijd tot je precies weet waar de bus of trein precies stopt, maar daarna kun je daar feilloos op inspelen. Toen ik dagelijks van Tilburg naar Dordrecht (en andersom) reisde, mocht ik in een superlange intercity stappen. Na een paar dagen had ik door dat het achterste treinstel aan het eind van het perron stopte. En wat denk je? Daar stapte dus nie-mand in (want: te ver lopen denk ik). Elke dag had ik een plek voor mijzelf én voor mijn tas. Zo relaxed!

Geniet
Oké, tip vijf. Laat het los. Accepteer. Geniet. Het is hartstikke logisch dat je liever met een privéchauffeur in een limousine rondrijdt, maar met een beetje inlevingsvermogen is een trein of bus nagenoeg hetzelfde. Eigenlijk leuker nog, want je bent niet alleen en kunt je vergapen aan je medereizigers. Wat zou die vrouw met dat gekke jurkje in haar dagelijks leven doen? En die man die zo ontzettend stinkt, dat is vast en zeker een verstokte vrijgezel. Heb je trouwens gezien hoe mooi de zonsopkomst vandaag is?

Denk aan je centen
En tot slot, tip zes: vergeet niet uit te checken. Scheelt stress én geld! En onthoud (en note-to-self): het openbaar vervoer is goed voor het milieu én een abonnementje is vaak goedkoper dan benzine!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op