Even goed lezen
Jongeren steken duim omhoog
De periode van zon, zee, strand, vakantie, cocktails en nog meer goeds en moois is voorbij.
Het nieuwe schooljaar is begonnen!

Zo maak jij een vliegende start

De periode van zon, zee, strand, vakantie, cocktails en nog meer goeds en moois is voorbij. Het is natuurlijk fijn om een nieuw schooljaar goed te beginnen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de allerbeste tips voor een vliegende start. Natuurlijk zijn ze redelijk voor de hand liggend en zit de kunst ‘m vooral in het volhouden van je goede gedrag, maar doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

1. Formuleer doelen
Het helpt gewoon ontzettend als je precies weet wat je bereiken wilt. Houd de doelen wel een beetje realistisch. Wat dacht je van dit jaar maximaal drie onvoldoendes halen, maar niet lager dan een vijf? Of doelstellingen per vak, zodat je voor je ‘goede vakken’ kan mikken op een acht en voor je mindere vakken op een zes.

2. Bereid je goed voor
En dan bedoel ik niet alleen de voorbereiding op je lessen (want natúúrlijk maak jij je huiswerk en leer je voor tentamens), maar ook de voorbereiding op een dag school. ’s Avonds alvast je kleding klaarleggen en je brood smeren scheelt ’s ochtends namelijk een kwartier. En een kwartier extra slapen in de ochtend voelt toch echt wel als veel langer!

3. Maak to-do lijsten, stel prioriteiten en breng structuur
Zelf zweer ik bij to-do lijsten. Iedere dag maak ik een nieuwe en iedere dag vind ik het heerlijk om de volbrachte taken af te strepen. Let wel op dat het geen oneindige to-do list wordt, want dat werkt weer demotiverend. Stel prioriteiten en breng structuur in je dag door de to-do’s onder te verdelen in ochtend/middag/avond.

4. Verban uitstelgedrag
Je kent het wel: van uitstel komt afstel. Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer om huiswerk of andere klusjes meteen te doen als je thuis komt in plaats van de nacht van tevoren. Daar wordt het namelijk echt niet beter van.

5. Doe sociaal
Deze tip past wel bij mijn levensmotto tijdens mijn studies: beter een zes zonder stress dan een zeven zonder leven. Klinkt ook zo lekker opstandig. Maar echt, als je zorgt voor een fijne sociale omgeving (zowel op school als daarbuiten) waar je leukere dingen mee kunt doen dan in de boeken zitten, heeft dit een positief effect op je prestaties. Ik ga niet beweren dat ik allemaal achten en negens haalde, maar mijn levensmotto heeft me écht wel meer dan ‘fun’ opgeleverd!

6. Tijd voor jezelf
En dit sluit weer mooi aan bij de vorige. Naast sociaal doen, is tijd voor jezelf ook belangrijk. Las me-time in. Pak zo af en toe ook eens écht je rust. Kijk een film of een serie, lees een boek, verzet je gedachten. Soms moet je batterij gewoon even opladen.

7. Zorg voor leuke materialen
Van een vrolijk pennetje of een leuk mapje is nog nooit iemand slechter geworden!

8. Neem het serieus
Want laten we even eerlijk zijn: naar school gaan is serious business. Naast dat je er een vak leert, leer je er ook veel over jezelf. Go for it!

Succes!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op