Echt gebeurd
Jongeren drinken uit fles,alcoholprobleem
Dat alcohol meer kapot maakt dan je lief is, dat weten we allemaal. Natuurlijk is er niks mis met af en toe een biertje of een wijntje, maar wat nou als je afhankelijk bent van drank? Het gebeurde Tom.

Een alcoholprobleem: gebruik je gezonde verstand!

Alcohol, overmatig of niet, kan op je werk voor grote problemen zorgen. Gevolgen van alcohol zijn onder andere concentratieproblemen, slechtere prestaties en bedrijfsongevallen. Als het drankgebruik problematisch wordt, loop je een serieuze kans je baan kwijt te raken.

De cijfers liegen niet: negentig procent van de beroepsbevolking drinkt alcohol, waarvan 21 procent aangeeft een excessieve drinker te zijn. Dit betekent voor mannen minimaal twintig glazen per week en voor vrouwen minimaal veertien glazen per week. Een ruime vijf procent van de beroepsbevolking heeft een serieus drankprobleem, waardoor het functioneren op de werkvloer beïnvloed wordt. Ondanks dat het gebruik van alcohol op de werkvloer niet bij de wet verboden is, mag een werkgever een werknemer ontslaan als deze ondanks een waarschuwing met alcohol in het bloed op het werk verschijnt.

De samenleving is keihard
“Veel mensen weten niet wat het is om verslaafd te zijn. De samenleving is keihard als je een drankprobleem hebt. Eigen schuld, moet je maar niet zo stom zijn.” Bij Tom ging het sluipenderwijs. “Het probleem was: als ik dronk, was er geen grens. Ik ging door. Vooral als ik gespannen was. Ik wist dat ik van drank weer rustig zou worden.” Steeds vaker grijpt hij naar de fles. “Het werd zo erg dat ik ’s ochtends meteen aan de wodka ging. Ik was zo ontzettend ongelukkig. Op mijn werk heb ik trouwens nooit gedronken. Maar goed, als ik ’s avonds thuis was doorgezakt, zat de alcohol natuurlijk nog wel in mijn lijf. Op een gegeven moment wilde ik echt van de drank af. Ik heb bij mijn werkgever open kaart gespeeld. Ze hadden al vermoedens en zouden me steunen. Omdat ik me schuldig voelde ben ik gewoon blijven werken en nam ik twee keer in de week een middag vrij om naar de kliniek te gaan. Intussen kreeg ik op mijn werk de rotklussen. Zo moest ik bijvoorbeeld stickers plakken en de vloer aanvegen. Ik voelde me een mislukkeling, een lulhannes. Toen ben ik weer gaan drinken."

Ontslag na dranklucht
Hij verscheen beneveld op zijn werk. Een collega greep in en haalde hem van de heftruck. “Ik werd meteen naar huis gestuurd. Toen wist ik: dit is een keerpunt. Nu verandert mijn leven voorgoed.” Het bedrijf eist dat hij tekent voor ontslag, zodra ze een dranklucht bij hem ruiken. Tom weet niet wat hij daarmee aanmoet en neemt contact op met CNV Vakmensen. Een jurist heeft alles voor hem uitgezocht en op een rijtje gezet. Omdat een alcoholverslaving wordt gezien als een ziekte, moet dit worden behandeld als iedere andere ziekte. Een werkgever is dus verplicht om voor een goede medische behandeling te zorgen en het loon van de werknemer door te betalen.

Medisch traject
Tom begint aan een zwaar medisch traject. Tien dagen krijgt hij een ontgiftingskuur in een ziekenhuis. Daarna gaat hij vijf maanden lang, vier dagen per week, naar een verslavingskliniek. “Ik zat tussen zwervers en directeuren. Harddrugs, alcohol, alles door elkaar. Het was zwaar, maar het is me gelukt. Ik heb sinds die tijd geen druppel meer gedronken. Wat mij enorm heeft geholpen, is dat ik heb ontdekt hoe het precies werkt, wat alcohol allemaal met je lijf doet. Dat het in feite een chemisch proces is.” Inmiddels heeft Tom weer een leuke baan. “Het klinkt misschien raar, maar ik ben er een rijker mens van geworden. Ik leef nu heel bewust, ik kan weer echt genieten. Ik heb geknokt en gewonnen.”

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op