Even goed lezen
Dijsselbloem met koffertje op Prinsjesdag
Zo, dat was Prinsjesdag 2015! Heb jij niets meegekregen van deze dag? Lees dan hier wat voor jou van belang is!
Dit moet jij weten over de inhoud van het koffertje

Zo, dat was Prinsjesdag 2015!

Zo, dat was Prinsjesdag 2015! Het gaat beter met de economie, maar nog teveel mensen zijn zonder job. Heb jij niets meegekregen van Prinsjesdag, omdat je bijvoorbeeld met je neus in de studieboeken zat, of juist tot over je oren in het werk? Vandaag, op de derde woensdag van september, zet ik voor jou de belangrijkste punten uit de Miljoenennota op een rijtje.

Het was gisteren in Den Haag weer een feestje voor liefhebbers van hoedjes, jurken en schoenen. Jet Bussemaker, zij is onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, droeg bijvoorbeeld schoenen die regelrecht uit een 3D-printer kwamen rollen. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber deed er nog een schepje bovenop. De jurk die zij droeg is gemaakt van de bekleding van bankjes uit een dubbeldekkertrein! En oh ja: haar hoofddeksel bestond uit twee gestapelde conducteurspetten. Nog meer opvallende kledingstukken? De houten hoed van Liesbeth van Tongeren, een andere politicus.

Wat staat erin?
Gisteren las je in het artikel van Anouk al meer over Prinsjesdag (Gemist? Lees ‘m hier even terug). Op deze dag worden de plannen van de regering dus jaarlijks voorgelezen door onze Koning Willem-Alexander. Zijn Troonrede is een samenvatting van de Miljoenennota, die weer in het koffertje van de Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, zit. De punten uit die plannen die voor jou van belang kunnen zijn, heb ik hier voor je verzameld. Schrik trouwens niet van de bedragen, het is voor een regering namelijk normaal om over miljarden te spreken…

-    5 miljard euro gaat het kabinet gebruiken om ervoor te zorgen dat jij en ik gemiddeld meer overhouden van ons brutosalaris. Per maand dus meer geld op je rekening! Ook moet het voor bedrijven goedkoper worden om mensen aan te nemen, waardoor er steeds minder mensen werkloos zijn.

-    100 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor het opleiden van mensen die in verpleeghuizen kunnen werken. Daarnaast komt er 133 miljoen euro beschikbaar voor betere zorg in deze verpleeghuizen.

-    Geen bezuinigingen op de huurtoeslag! Daar was het kabinet wel lange tijd mee bezig, maar gelukkig blijft de hoogte van die toeslag voor iedereen hetzelfde.

-    Besparen op je energierekening? Dat kan met de nieuwe plannen van het kabinet. Als je met je buurman of –vrouw samen investeert in lokale energieopwekking (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen), kan dat per jaar soms wel 200 euro schelen!

-    Meer geld voor het onderwijs! Voor het voortgezet onderwijs komt er 53 miljoen euro bij, het hoger beroepsonderwijs 9 miljoen euro. Helaas gaat het budget voor het middelbaar beroepsonderwijs wel met 48 miljoen euro naar beneden. Volgens het kabinet omdat er minder leerlingen zijn.

-    Ben jij een jonge ouder? Goed nieuws, want in totaal wordt er door het kabinet 290 miljoen euro extra aan kinderopvangtoeslag uitgetrokken. Ook de gemeenten krijgen 60 miljoen euro voor de kinderopvang. Hiermee zouden peuters twee dagdelen per week naar de kinderopvang moeten kunnen, ook al werk je op dat moment niet. Hoeveel je extra krijgt verschilt per situatie, maar per maand kan het tientallen tot honderd(en) euro’s schelen.

-    Dan is er natuurlijk ook altijd minder leuk nieuws: de ziektekostenverzekering wordt duurder, waarschijnlijk zo’n 7 euro per maand. Ook het eigen risico gaat volgend jaar met een tientje omhoog, naar 385 euro. De zorgverzekeraars laten binnenkort weten wat de exacte hoogte van de zorgpremie voor 2016 wordt.  

-    Nog meer slecht nieuws? Helaas wel. Drink jij graag een flesje water of jus d’orange? Dan ga je daar meer voor betalen. Het kabinet verhoogt de belastingen op deze frisdranken om zo 30 miljoen euro op te halen. Voor een colaatje of flesje sinas betaalde je al meer.

Meer lezen!

Wil je zien wat er nog meer in de Miljoenennota staat of ben je benieuwd naar de Troonrede van onze koning?

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op