Even goed lezen
Lege portemonnee
“Een bank overvallen is een heel slecht idee!”

Blijf uit de schulden!

Met het afschaffen van de studiefinanciering voor het hoger onderwijs, zal het aantal schuldenaren onder jongeren de komende jaren alleen maar verder toenemen. Toegegeven, rondkomen van een salaris dat voortvloeit uit een bijbaantje kan ontzettend lastig zijn. Toch is het niet onmogelijk.

Eén op de vijf MBO’ers geeft aan dat zij te weinig inkomen hebben om rond te kunnen komen en dat zij geld lenen bij anderen. Een schrikbarend hoog aantal. Als je eenmaal in de schulden zit, is het ontzettend moeilijk om hier weer uit te komen.

Meten is weten
Het klinkt zo ontzettend logisch: weet wat er binnen komt en weet wat eruit gaat. En toch gaat het hier vaak mis. De balans tussen inkomsten en uitgaven is voor veel jongeren onduidelijk en soms zelfs helemaal zoek, terwijl dit de basis is van een schuldenvrij leven. Je hebt iedere maand te maken met een aantal vaste lasten, zoals je huur, studiegeld, de boodschappen, de zorgverzekering en je telefoonrekening. Zet al je vaste lasten én je inkomsten eens in een excelsheet. Daarnaast heb je natuurlijk variabele kosten, bijvoorbeeld je rijlessen, een zieke kat of een verjaardagscadeau. Neem ook deze kostenpost op in je excelsheet en bepaal hoeveel euro je hiervoor maandelijks opzij moet zetten. Nog geld over? Dan is het geoorloofd om te gaan stappen, luxe uit eten te gaan of dat ene kledingstuk te kopen.

Bespaartips
In Nederland heb je in bepaalde situaties recht op toeslagen, zoals huurtoeslag of  zorgtoeslag. De Belastingdienst komt deze toeslagen echter niet bij je brengen, dus mocht je hier aanspraak op willen maken is het van belang dat je zelf contact met ze opneemt. Dat ene telefoontje kan je zomaar een paar honderd euro opleveren. Daarnaast kun je op simpele dingen besparen. Waarom zou je een duur telefoonabonnement afsluiten terwijl je ‘oude’ iPhone 5S het nog prima doet en een sim-only abonnement de helft goedkoper is? Waarom zou je voor de dure cola gaan terwijl het huismerk van de supermarkt ook prima is? En waarom zou je een broek (of schoen of tas) van een half maandsalaris willen kopen, terwijl goedkopere broeken (of schoenen of tassen) ook prima zitten? Point made.

Toch in de schulden?
Voor sommigen is schuldenvrij de studie doorkomen geen mogelijkheid. Als jij zelf je eigen onderkomen, boodschappen en studie (met alle bijkomende kosten) moet betalen en onvoldoende bijverdient (en geen mogelijkheid hebt om nóg meer te werken), heb je twee opties: of een bank overvallen (heel slecht idee) of een lening afsluiten bij de DUO. Hier kun je tegen gunstige rentes geld lenen en dit pas terug betalen op het moment dat je een baan hebt. Het aflossen mag je uitsmeren over vijftien jaar. Let op: leen alleen geld om in je basisbehoeften te voorzien en dus niet om te sparen, om te shoppen of om te stappen. Je gaat er gegarandeerd spijt van krijgen! Zodra je aan het werk bent is het belangrijk om geld opzij te zetten, zodat je de opgelopen schuld zo snel mogelijk kunt afbetalen.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op