Even goed lezen
plaatje met nu en later
“Eigenlijk draait het allemaal om discipline”

Zo word je uitstelgedrag de baas

Uitstelgedrag, wie kent het niet. Je moet wel van heel goeden huize komen en ontiegelijk veel discipline hebben, als je niet bekend bent met dit fenomeen. Omdat eigenlijk zo goed als niemand aan dit profiel voldoet, ben ik eens in dit gedrag gedoken.

Op het moment van schrijven (het is nu maandag), had ik eigenlijk een ander heel belangrijk tekstklusje te doen. Maar vanwege een gebrek aan inspiratie en omdat de techniek mij in de steek laat, heb ik zojuist besloten dit artikel te tikken en me morgen weer druk te maken om dat andere klusje. Wat ik zojuist gedaan heb is typisch uitstelgedrag. En omdat uitstelgedrag reuze irritant is, zowel voor jezelf als voor anderen die je ermee lastig valt, ga ik jullie (en mezelf) helpen om uitstelgedrag de baas te worden.

Doorgrond het gedrag
Uitstelgedrag komt ergens vandaan. Als je weet hoe het komt, dan kun je het aanpakken. Is het bijvoorbeeld zoals in mijn geval een niet meewerkende techniek? Kwestie van de telefoon pakken en een ict’er bellen. Tenminste, dat zou je denken. Niet dus. Toegegeven, ik ben best wel moe (ik had mijn vrijgezellenfeest dit weekend en dat werd ietwat laat en ik had gisteren een dag van paracetamol en energiedrank wat echt een heel slecht idee is volgens Stefan), het is bijna 16.00 uur, ik ben al heel de dag aan de typ en het tekstklusje dat op me wacht is eigenlijk best wel ingewikkeld. Kortom: het is mijn dag niet. Hoe ik dit volgende keer kan voorkomen? Het klusje eerder op de dag doen en wat beter uitgerust aan de start verschijnen. Maar goed, gedragsverandering kost tijd en werkt bij iedereen anders.

Bepaal je prioriteiten
Ik zei het net al: door de belangrijkste dingen eerst te doen, bestaat er minder kans op bijvoorbeeld concentratieverlies en daarmee uitstelgedrag. Het is verleidelijk om de sorteren op ‘leuk’ maar verstandiger is het om te sorteren op ‘belangrijk’. Natuurlijk word ik duizend keer vrolijker van een artikel voor NEXTNOW dan van een standaard brief die herschreven moet worden. Maar soms heeft die standaard brief nou eenmaal spoed en dus voorrang. Als ik niet streng voor mezelf ben, dan zijn dat typische klusjes die ik op vrijdagmiddag om 16.30 nog even vlug doe. Gelukkig heb ik een talent voor het maken van to-do lijstjes. Dit helpt mij dan ook enorm bij het bepalen van mijn prioriteiten.

Deel je taken op in hapklare brokken
Dit werkt heel goed als je grotere taken hebt. Een goed voorbeeld is het schrijven van een rapportage van een project (dit kan zowel op school als op je werk). Zo’n rapportage is niet in twee uurtjes gemaakt (tenzij je twee uur voor de deadline zit, want dan lukt dat dus altijd wel), dus het is aan te raden om er kleine deelopdrachten van te maken. Vandaag de inleiding en aanleiding, morgen de facts en figures, overmorgen de resultaten uit het onderzoek en vrijdag de finishing touch. Is het mooi voor het weekend gedaan, zonder dat je er een hele dag met tegenzin op hebt zitten zwoegen. Als je steeds een kleiner deelopdrachtje kunt afvinken, dan motiveert dat echt wel om door te gaan tot het grote geheel af is.

Bepaal de duur per taak en houd je hieraan
Mensen blijven vaak in een taak hangen als het om één of andere reden maar niet wil lukken. Nog een keer proberen. Even wat drinken en dan nog een keer proberen. Na de lunchpauze nog een keer proberen. Als je nou op voorhand al bepaald hoeveel tijd je aan iets wilt besteden, dan helpt dat tijdens het uitvoeren van de taak. Zo trek ik voor het schrijven van een artikel maximaal drie uur uit, inclusief research en het technische deel van plaatsen op de website. Dit legt er net dat beetje druk op. En dat heb ik nodig. Daarnaast weet ik ook dat als de tijd om is maar ik nog niet klaar ben, ik toch moet stoppen. Doe ik dit niet, dan ben ik te lang gefocust op een taak en zit ik binnen no time op Facebook en doe ik van alles behalve werken, uit verveling, frustratie of vanwege een andere hele goede smoes.

Hou je goede gedrag vol
Dit is eigenlijk het meest belangrijk. We kennen allemaal wel eens een hele productieve dag, dat je met rode wangen van inspanning naar huis gaat. Daar tegenover staat vaak een minder productieve dag, waarop je meer uren gesocialized hebt dan goed voor je is. Accepteer dat het zo gaat, maar probeer jezelf wel te houden aan afspraken die je met jezelf maakt. Wees gedisciplineerd en realistisch. Dan komt het helemaal goed!

Als het goed is ga je vanaf nu voortvarend aan de slag, kom je al je afspraken na en mis je never nooit meer een deadline. Nou, als jullie me nu willen excuseren, ik heb nog een ander klusje te doen!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op