Even goed lezen
Het belang van sparen
Iedereen heeft wel een roze varkentje in huis (gehad). En nee, dan doel ik niet op een écht knorrend biggetje, maar op een spaarpot. Een spaarpotje, of het nu een varkentje of iets anders is, waarin je bijna eindeloos je losgeld kunt gooien (hoe komt het toch dat zo’n ding bodemloos lijkt te zijn?). Sparen kan natuurlijk op nog veel meer manieren, een spaarrekening bij de bank is de bekendste. Hoe je het best geld kunt sparen? Ik leg het je uit.
“Sparen is vaker ‘nee’ zeggen”

Gat in je hand óf geld op de bank

Oké, ik zal maar gelijk heel eerlijk zijn: ik ben altijd een hele slechte spaarder geweest. ‘Geweest’, want inmiddels lukt het me steeds beter om geld opzij te zetten. Waar het me vroeger nooit is gelukt om in de maand ook maar een eurocent op een spaarrekening te zetten, slaag ik daar nu wel in. En dat komt echt niet alleen doordat ik minder kleding of voetbaltickets koop. Nee, het zit ‘m eigenlijk in de kleine dingen.

Goedkoopst
Natuurlijk is het zo dat ik in vergelijking met mijn studententijd wat meer geld te besteden heb. Ik heb nu een baan, terwijl ik toen hooguit wat bijverdiende in de supermarkt en in de horeca. Het grote verschil is alleen dat ik nu ook wat meer let op mijn uitgaven. Want natuurlijk heb je wel eens nieuwe schoenen nodig, maar als je dan een paar stappers op het oog hebt, zou je toch gek zijn om niet even uit te zoeken waar ze het goedkoopst zijn?

Sparen maar!
Omdat ik meer op mijn aankopen ben gaan letten, houd ik nu geld over aan het einde van de maand (dus niet deze variant). En dat geld zet ik opzij, zodat ik ook nog wat achter de hand heb als ik een keer écht geld nodig heb. Je weet natuurlijk nooit wat er in de toekomst gebeurt. Ook handig: als je dan een keer een mooi paar schoenen wilt kopen of een toffe stedentrip wilt boeken, heb je het geld in ieder geval achter de hand.

Mijn spaartips
Dan houd ik je nu niet langer in spanning. Hier komen ze, mijn spaartips!

  • Kies voor een spaarrekening. Hierdoor hoef je het niet in je oude sok op zolder te bewaren en een nog groter voordeel: je krijgt rente over je spaargeld (vandaag de dag is de rente helaas niet zo heel hoog, waardoor je aan het einde van het jaar ook minder geld krijgt).
  • Vergelijk spaarrekeningen. Ga niet naar de eerste, de beste bank, maar vergelijk spaarrekeningen. Bij de ene bank krijg je net wat meer rente, bij de andere bank zijn de voorwaarden weer anders. Lees altijd de kleine lettertjes! Er zijn bijvoorbeeld banken die adverteren met een rentepercentage (de zogenoemde ‘effectieve rente’) die hoger is dan andere percentages. Het probleem is alleen dat je bij die hogere percentages een jaar lang niet aan je geld kunt komen (lees hier meer). Let ook op opnamekosten!
  • Kijk eens naar internetspaarrekeningen. Met zulke spaarrekeningen kun je eenvoudig bijhouden hoeveel geld er op je rekening staat. De voorwaarde voor veel van zulke internetspaarrekeningen is dat je er maandelijks een bepaald bedrag op moet zetten. Dat moet natuurlijk wel kunnen, maar als je het je kunt veroorloven, weet je dus zeker dat je veel geld spaart!
  • Geld langere tijd opzij zetten. Is je spaarrekening inmiddels aardig gevuld? Zet je geld dan voor een langere tijd opzij. Je moet dan natuurlijk wel zeker weten dat je rondkomt zonder het geld op die rekening. Het grote voordeel: je krijgt meer rente en uiteindelijk heb jij meer geld om uit te geven aan bijvoorbeeld een nieuwe auto of aan een goed doel.

Ben je nog niet overtuigd van het belang van sparen (wat ik me natuurlijk niet kan voorstellen)? Dan is dit filmpje ook nog wel een aanrader.

Je staat nooit alleen!

Lukt het je niet om maandelijks geld opzij te zetten op je spaarrekening of erger: kom je niet rond? CNV Vakmensen maakt geldzorgen bespreekbaar en helpt jou graag!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op