Even goed lezen
Pensioenen zijn niet alleen belangrijk voor ouderen, maar ook voor jongeren
Op 3 november start de Pensioen3daagse weer. Tijdens de activiteiten op die dagen staat, hoe kan het ook anders, alles in het teken van pensioenen.
“Wat moet ik doen voor mijn pensioen?”

Een spoedcursusje ‘pensioenen’

Is het pensioen voor jou nog een ver-van-je-bed-show? Bedenk dan maar even dat je nu, in een volledige werkweek, één hele dag voor je pensioen werkt! Het geld wat je op die dag verdient, kun je dus niet gelijk uitgeven en wordt voor jou gespaard voor later. Omdat het begrip ‘pensioen’ nogal ingewikkeld is, geef ik je vandaag een spoedcursus pensioenen!

Pensioen is dus inkomen dat je krijgt als je stopt met werken. Zie het als een soort ‘uitgesteld loon’, je hebt er namelijk flink voor gespaard tijdens het werken (Zie je wel dat je kunt sparen!). Meestal zie je dit geld pas verschijnen als je wat ouder bent en gezien je leeftijd mag stoppen met werken. Dit type pensioen wordt ook wel het ouderdomspensioen genoemd. Overigens is het niet meer zo dat je op je 65ste altijd mag stoppen met werken. In de Algemene Ouderdomswet (AOW), die er onder andere is om armoede onder ouderen te bestrijden, wordt die leeftijd namelijk stapje voor stapje verhoogd (Check hier tot welke leeftijd jij moet werken).

Andere soorten pensioen
Maar naast het ouderdomspensioen, zijn er nog twee soorten te onderscheiden: het arbeidsongeschiktheidspensioen en het nabestaandenpensioen. Dat eerste type pensioen is er speciaal voor het geval je niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld doordat je lichamelijk letsel hebt opgelopen na een (zwaar) ongeluk met je auto of scooter. Hoe hoog het arbeidsongeschiktheidspensioen is, verschilt per situatie. Als je deels kunt blijven werken, krijg je minder geld dan als je helemaal niet meer kunt werken. 

Dan is er dus nog een derde soort pensioen: het nabestaandenpensioen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit pensioen er voor de directe familieleden die achterblijven als je overlijdt. Voor je achtergebleven partner en eventuele kinderen dus.

Hoe bouw je het op?
Pensioen bouw je dus op in de jaren dat je werkt. Hier bestaat je pensioen uit:

  1. Het deel dat je via de AOW krijgt, doordat je in Nederland woont of werkt.
  2. Het pensioen dat je via je werkgever opbouwt en waar je een premie voor betaalt.
  3. De aanvullende pensioenverzekeringen die je zelf hebt afgesloten (bijvoorbeeld lijfrenten of levensverzekeringen).


Hoe werkt het nou?

Dat je tijdens het uitoefenen van je job geld spaart voor later, is nu waarschijnlijk wel duidelijk. Maar hoe het verder met je geld gaat, heb ik je nog niet uitgelegd. Jij bent natuurlijk niet de enige die spaart voor zijn pensioen. Net als jij sparen ook je collega’s voor hun pensioenen. In totaal wordt er dus héél véél geld in een hele grote spaarpot gestopt. Die hele som geld is het pensioenfonds. Als je denkt dat het door jou betaalde geld netjes op een rekening blijft staan, heb je het fout. Het geld wordt door de fondsen namelijk belegd, zodat het een nog grotere som geld wordt. Dat is ook nodig, want door de inflatie worden schoenen, kleding en vakanties duurder. Twee problemen:

  • Doordat we ouder worden, zit er te weinig geld in het potje. We werken straks dus langer door, maar dat is slechts een deel van de oplossing.
  • De financiële crisis heeft ervoor gezorgd dat er te weinig geld is voor de fondsen.

Belangrijk!
En dus is het belangrijk dat je je nu al bezighoudt met je pensioen! Niet voor niets is dit jaar het PensioenLab in het leven geroepen. De positie van jongeren rond pensioenthema’s komt in deze stichting ter sprake. Ze geven je dus niet alleen informatie over pensioenen, maar komen ook op voor jouw belangen! Want hoewel het nu nog ver weg is, is het natuurlijk wel heel erg fijn als ook jij later lekker van je pensioen kunt genieten…

naar el clásico?!

Van 3 tot 5 november vindt de Pensioen3daagse 2015 plaats. Speciaal voor dit evenement organiseert pensioenfonds bpfBOUW een hele toffe fotowedstrijd. De bedoeling is dat je een foto maakt van jezelf, terwijl je je pijlen richt op je toekomstdroom. De hoofdprijs? Kaartjes voor de grootste voetbalwedstrijd ter wereld: FC Barcelona - Real Madrid! Meedoen dus!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.