Even goed lezen
meisje op podium met gitaar
Waar word jij nou écht gelukkig van? Een vraag die voor veel mensen moeilijk te beantwoorden is.
“Weet ik veel wat ik wil. Ik wil schrijven, sporten, ik wil zoveel!”

Wat is jouw passie?

Ik ben normaal best wel redelijk snel in het geven van antwoorden (ze noemen mij ook wel eens Ad Rem), maar als iemand vraagt naar mijn passie, dan komt er met horten en stoten een vaag antwoord uit waar niemand wijzer van wordt.

En daarom ben ik in het fenomeen ‘passie’ gedoken. Een passie wordt op het internet veel omschreven als levensdoel en het is de hoogste tijd om te achterhalen wat mijn levensdoel is. Ik wil namelijk niet overkomen als iemand die maar wat doet en eigenlijk niet zo goed weet wat ze wilt en waarom ze dat wilt. En dat gevoel heb ik soms wel. Dus ik dacht, als ik nou eens uitvogel wat mijn passie is, dan kan ik daar voor de volle 120 procent voor gaan. Ik blij, iedereen blij.

Keuzes keuzes keuzes
Al op redelijk jonge leeftijd worden we gedwongen belangrijke keuzes te maken. Ben je amper twaalf jaar oud, moet je kiezen naar welke middelbare school je gaat. Vervolgens verwachten ze daar, zo rond je vijftiende, dat je even een profiel kiest. Ga je voor de richting economie? Of toch voor biologie? Wil je de techniek in? Of is de zorg meer jouw ding? Heb je de profielkeuze achter de rug, komt de tijd van een beroepsopleiding. En ook hier geldt weer, de keuze is reuze. En het maken van een juiste keuze worden zoveel makkelijker als je weet wat je passie is. Daarom ben ik dus altijd heel jaloers geweest op vriendinnen die al vanaf groep acht wisten dat ze juf wilden worden.

Ervaar het geluk
Eigenlijk is er één hamvraag (oke, het zijn er eigenlijk twee) voor het bepalen van je passie: wat wil je in het leven en wat maakt jou gelukkig? En het is precies deze vraag die mij de kriebels bezorgt. Weet ik veel wat ik wil. Ik wil schrijven, ik wil sporten, ik wil van alles en dit alles maakt mij gelukkig. Maar of ik dat voor de rest van mij leven wil? Misschien heb ik wel meerdere passies. Dat kan natuurlijk. Ga eens bij jezelf na wat jou nou gelukkig maakt. Sta stil bij succesjes, zowel op het gebied van school of werk als op het gebied van privé. Dat doet je realiseren dat je gelukkig wordt van het benutten van je passie. Stel, ik schrijf een artikel en dat artikel wordt ontzettend veel en vaak gelezen en gedeeld. Dan is dat voor mij een succesje, daar word ik blij van en dat motiveert mij om het volgende artikel minstens zo goed te laten presteren.

Zo blijf je gepassioneerd
Het is echt niet gek als je af en toe even wat minder gepassioneerd bent. Ik herken dat zelf ook wel. De ene week loop ik over van inspiratie en zijn mijn vingers en het toetsenbord ongeveer met elkaar vergroeid, de andere week krijg ik amper een letter op papier en is mijn motivatie in geen velden of wegen te bekennen. Omdat ik er voor het gemak even vanuit ga dat dit een algemeen bekend probleem is waar iedereen wel eens mee worstelt, hierbij wat tips:

  • Maak een lijstje met dingen die jou de afgelopen week gelukkig hebben gemaakt
  • Bepaal welke resultaten je onlangs geboekt hebt. Hoe heb je dat bereikt? En hoe voelde dat?
  • Kijk naar mensen die jou inspireren. Waarom inspireren zij jou? En kun je een deel van hun gedrag overnemen?
  • Noem vijf dingen waar je écht goed in bent. Zie je wel dat je het kunt?
  • Wat zijn jouw drijfveren? Geld? Rust? Succes?

Toch passieloos?
Geen paniek, geen probleem. Je bent echt niet de enige. Ik geloof dat ik zelf ook moet accepteren dat ik geen échte passie heb. Natuurlijk word ik blij van verhalen schrijven, vind ik het heel leuk om kennis over te brengen (via geschreven blogs) en voel ik mij heel gelukkig als ik op het sportveld in de weer ben met het coachen van kinderen of zelf een soort van work-out doe. Maar of dit nou allemaal echt mijn levensdoel is?! At the end of the day ben ik ook een heel tevreden meisje als ik lekker series heb gekeken, op de bank heb gehangen, koffie heb gedronken met mijn moeder, voetbal heb gekeken bij mijn vader of de stad onveilig heb gemaakt met mijn zusje of met vriendinnen. Eigenlijk is mijn levensdoel gelukkig zijn en gelukkig lukt dat heel aardig.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op