Even goed lezen
jongeren met tablet en laptop
Je cv is de eerste indruk die je achterlaat bij een toekomstige werkgever. Om de kans op die droombaan te vergroten, is het belangrijk dat je cv dus goed in elkaar zit. Hoe je dat doet?
“Haal even de bezem door je social media, please”

Zo maak je jouw perfecte cv

Een goed cv valt of staat wat mij betreft met de inhoud. Natuurlijk springt je cv extra in het oog als ‘ie leuk is vormgegeven, maar als de inhoud slecht is, dan heeft die geinige lay out niet heel veel zin. Om ervoor te zorgen dat jij met jouw cv het verschil maakt en dat jouw toekomstige werkgever je directo mundo uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, lopen we vandaag alle belangrijke onderdelen van het cv door.

Cv is een afkorting voor Curriculum Vitae en dit is weer Latijn voor levensloop. Een cv stuur je mee met een motivatiebrief als je solliciteert op een vacature. In de motivatiebrief (die behandelen we een andere keer) beschrijf je wie je bent, waarom je solliciteert en waarom de functie jou op het lijf geschreven is. En een cv is dus een korte en bondige weergave van jouw levensloop. Hier presenteer je zogezegd de feiten.

Je persoonlijke gegevens
Een cv begin je met je persoonlijke gegevens. Vermeld in ieder geval je volledige naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en of je in het bezit bent van een rijbewijs. Optioneel is het toevoegen van je burgerlijke staat, maar dit is dus niet verplicht. Hetzelfde geldt voor je nationaliteit. Ook een foto hoeft niet, maar mag wel. Mocht je graag een foto aan je cv toevoegen, kies dan voor een normale portretfoto en niet voor een selfie van slechte kwaliteit. Je kunt er tot slot voor kiezen om in twee á drie regels te omschrijven wat voor type jij bent en wat je zoekt in een baan.

Je werkervaring
Het is helemaal afhankelijk van de functie waarop je solliciteert welke werkervaring je op je cv vermeldt. Toen ik solliciteerde voor mijn huidige job, vond ik het nou niet per se nodig om te melden dat ik op mijn zestiende als kaasmeisje in de supermarkt werkte. Wel vermeldde ik mijn stages, omdat die raakvlakken hadden met mijn huidige baan. Ook mijn vrijwilligerswerk benoemde ik, ten eerste omdat vrijwilligerswerk gewoon goed op je cv staat en ten tweede omdat ook dit weer in de richting van mijn huidige functie was. Het is natuurlijk anders als je 17 bent en solliciteert bij de plaatselijke supermarkt. Dan is het juist goed om te laten zien dat jij een harde werker bent en vanaf je 13e al een krantenwijk loopt. Kortom: benoem enkel de voor jou relevante werkervaring. Tot slot is het de bedoeling dat je de meest actuele werkervaring als eerste benoemt. Je potentiële werkgever heeft waarschijnlijk nog tien cv’s te bekijken, dus grote kans dat hij scannend leest. Dan is het prettig als het meest actuele bovenaan staat.

En verder
Vergeet op je cv niet te vermelden welke cursussen en opleidingen je gevolgd hebt. Dit is natuurlijk hele belangrijke informatie. Je bent voor een werkgever veel interessanter als je naast je opleiding ook wat cursussen gevolgd hebt. Dat onderscheidt jou namelijk van andere sollicitanten. Ook kun je referenties benoemen. Vraag eens aan eerdere werkgevers en collega’s of je hen mag opgeven als referentie, zodat jouw potentiële werkgever contact met hen op kan nemen om te checken of jij echt wel zo goed, slim, sociaal en aardig bent als dat je op je cv doet voorkomen. Ook het opnemen van hobby’s kan verstandig zijn. Beoefen je een teamsport? Zeker vermelden. Dit geeft aan dat je een teamplayer bent en dat vinden werkgevers prettig. Houd je van reizen? Vertel het. Een ondernemend type wordt altijd gewaardeerd. Let op: een cv mag doorgaans niet langer zijn dan twee pagina’s.

Social media
We leven in 2015 en social media hebben behoorlijk hun plekje in ons dagelijks leven gevonden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er kleven misschien ook wat nadelen aan. Waar je vroeger namelijk écht werd beoordeeld op je cv en je motivatiebrief, is de kans aannemelijk dat jouw toekomstige werkgever nu ook even een blik werpt op jouw Facebook, Instagram en Twitter. Check daarom hoe het met je privacy instellingen zit. Geen slotje op Instagram of Twitter? Geeft niets, het zijn mooie media om jezelf te profileren, maar haal dan wel even de bezem door je account, please. Geen scheldwoorden, geen dronken foto’s, geen gekkigheid. Dan sluit je perfecte account aan bij je perfecte cv. Je LinkedIn wordt sowieso bekeken, dus zorg dat deze overeenkomt met je cv!

Op internet staan ontzettend veel voorbeelden van goede cv’s. Kijk hier eens naar en haal er inspiratie vandaan. Maar onthoud: jij bent uniek dus jouw cv moet dat ook zijn. Nou, go get your dream job!

Check je cv

Heb je moeite met het opstellen van een cv? Dat is best begrijpelijk hoor. Bij CNV Vakmensen helpen we je daarom graag op weg. Als je lid bent, kun je jouw cv laten checken. Ben je nog student? Dan is het lidmaatschap de eerste twee jaar gratis!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op