Even goed lezen
hand met broodje gezond
“Snaaien doe je meestal niet in de vorm van fruit”

Verstandig lunchen doe je zo

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. Dat zeggen mensen met verstand van goed en gezond eten. Ontbijten en dineren doe je thuis, dus ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat je dit goed doet (ikzelf heb hier niet bepaald een talent voor maar ik doe mijn best). Waar het vandaag om draait is de lunch. Dat is die maaltijd die je tussen je werkzaamheden door ‘even snel’ doet.

Lunchen doe je vaak op school of op je werk. Omdat iedereen het al-tijd razend druk heeft, wordt er vaak niet heel veel aandacht aan geschonken. En dat is dus niet zo handig, want de lunch is een belangrijke maaltijd. Een goede lunch zorgt namelijk voor een beter concentratievermogen en hogere productiviteit. Daarom ga ik je vandaag vertellen hoe je dat bijzondere half uurtje ergens tussen twaalf en één het beste in kunt vullen.

De plek
Ik snap het, de verleiding is groot om achter je bureau of computer even snel die boterham met kaas weg te happen. Dan kun je tenminste ondertussen nog even wat mail wegwerken en vast voorbereidingen treffen voor de opdracht die je morgen moet opleveren. Toch kan ik je van harte aanbevelen om even de tijd te nemen voor de lunch. Ga met je collega’s of klasgenoten mee naar de kantine, dat is ook vanuit sociaal oogpunt best heel handig. Ook een frisse neus is een goed idee. Dan heb je een beetje beweging én ben je er echt even uit. De tijd nemen voor de lunch is bovendien goed voor de spijsvertering.

De voeding
Het is natuurlijk heel makkelijk om een ready-to-go lunch te nemen (iets kant en klaars). Of in ieder geval een lunch die niet teveel voorbereidingsmoeite kost. Vaak zijn dit dan wel weer precies de meest ongezonde lunches. Met veel vetten en suikers. Ten eerste is dit erg ongezond en ten tweede absoluut geen goede brandstof voor een middag hard werken. Beter is het om te kiezen voor een lunch met veel vezels (dan heb je een lekker vol gevoel), bijvoorbeeld roggebrood of volkorenbrood en een combinatie te maken met groente of fruit. Ben je een echte zoetekauw? Appelstroop schijnt hartstikke goed te zijn. Paar plakjes appel erop en die schijf van vijf komt niet meer in gevaar. Oh en mijn favoriete tip: eet niet te weinig. Dan krijg je later namelijk trek en van trek ga je snaaien en snaaien doe je meestal niet in de vorm van fruit.

Wat inspiratie
Oké, dit komt echt gewoon van internet, want denk maar niet dat dit ideetjes zijn uit mijn kookboek (ik heb geen kookboek).

  1. Salade – Dit kun je makkelijk thuis voorbereiden. Je maakt je salade, doet de eventuele dressing in een apart bakje, stopt het in je tas en op je werk gauw in de koelkast. Een salade met gerookte kip, ei, appel, walnoot en eventueel wat (volkoren) pasta. Easy.
  2. Soep – En dan het liefst geen soep uit een blik of zak, maar zelfgemaakte soep. Dit zit namelijk vol goede voedingsstoffen (broccolisoep, pompoensoep, groentesoep) en dan ben je meteen een eind op weg met je twee ons groenten op een dag. Voor de extra trek kun je er een stukje volkorenbrood bij nemen. Zout toevoegen is dan weer een minder goed idee, vertelt het internet mij.
  3. Brood – De allermakkelijkste homemade lunch is natuurlijk brood. Neem volkorenbrood, roggebrood of desnoods een volkorencracker, maar in ieder geval iets met volkoren. Daar zit je namelijk goed vol van en dat voorkomt een vreetbui later op de dag. Qua beleg is er afgelopen week nogal wat in de media geroepen, maar volgens het internet kun je gaan voor appelstroop (zoals ik net al zei), maar ook pindakaas, cottage cheese of ham (wel vers por favor) is akkoord.
  4. Omelet – Iets meer werk, maar heel gezond en goed vullend: een omelet met groenten. Mik een ei (of twee) in de blender, doe daar wat groenten bij en bak daarna een ei zoals je dat bij een normaal ei ook zou doen.

Mocht je nou meteen de keuken in willen rennen, maak dan ook een portie voor mij please. Oh en dan nog even een moet-je-volgen-account op Instagram: Bella’s unhealthy life.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.