Echt gebeurd
Jongen slaapt op boeken
Het woord zegt het al: met een burn-out ben je opgebrand. Simpele taken voelen als een enorme last. Steeds meer jongeren ervaren dagelijks stress, de bron van alle ellende. Een burn-out ligt dus op de loer.
“Alles voelde als een zware opgave. Zelfs uit bed komen zorgde voor een trillend lijf.”

Stress is een sluipmoordenaar

Je kent het wel, de wekker gaat, je klimt met pijn en moeite uit bed en springt onder de douche. Daar ga je eens even nadenken over de planning van de dag. Het is druk op school, je hebt veel opdrachten af te ronden en de tentamens komen er weer aan. Ook op je werk is het druk. Maar je mag niet klagen, jij kunt tenminste naar school en je hebt een leuke bijbaan. Terwijl de planning in je hoofd bijna rond is (alleen nog even dat uurtje sporten ergens tussen proppen), spring je in je kleren, graait wat eten uit de kast en pakt je tas. Terwijl je nog even een goede selfie maakt om te delen op Instagram en Facebook, ren je naar de bus. Het eerste uur van de dag zit erop.

Bovenstaande omschrijving lijkt voor sommigen misschien wat overdreven. Gelukkig maar! Want er zijn al genoeg jongeren die zich wél in het plaatje herkennen. Zo’n tien jaar geleden was een burn-out iets voor ouderen, mensen die al langer meedraaiden in de work-life balance, maar tegenwoordig hebben vooral mensen onder de 35 er last van. Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 15 procent van de mensen tussen de 12 (twaalf!) en 24 jaar dagelijks stress ervaart. Van deze groep heeft zelfs 35 procent hier dagelijks last van. De meeste stress wordt ervaren op het werk of op school. Daarnaast heeft 75 procent van de ondervraagden last van prestatiedruk, bijvoorbeeld omdat ze eigenlijk bezig zijn te presteren voor bijvoorbeeld de ouders of omgeving. Stress kan dus zowel vanuit werk of privé ontstaan. Ook social media spelen een belangrijke rol in het stress-proces. Op het internet deelt iedereen alle leuke momenten uit het leven. Moest jij afgelopen zaterdag het avondje uit met vrienden overslaan omdat je al een feestje had? Volgende keer ga je gewoon beide feestjes af, want de foto’s zagen er echt ge-wel-dig uit. Is dat eigenlijk nog wel leuke stress? Of bestaat er ook zoiets als ‘teveel leuks’?

Een burn-out is echt een sluipmoordenaar. In de flow van de dag merk je vaak niet hoe (over)vermoeid je bent. Zo ook bij Rob. “Ik was net twintig jaar, afgestudeerd en heel blij met mijn baan bij een grote organisatie die supergoed aansloot bij mijn opleiding. Mijn eerste weken op de werkvloer vond ik echt geweldig. Ik had het gevoel heel de wereld aan te kunnen. Na een paar weken werd ik een beetje grieperig. Paracetamol erin en gaan met die banaan. Tot ik op een dag flauwviel. Mijn vader was erbij en schrok zich natuurlijk kapot. Een gezonde jongeman van 20 valt niet zomaar flauw. Hij verplichtte mij dus een aantal dagen in bed te blijven. Balen natuurlijk, want ik wilde werken. Helaas gingen mijn klachten niet over met een paracetamolletje en bedrust. De huisarts dacht aan stress. Waar moest ik nou stress van hebben? Ik werd bang dat het iets ernstigs zou zijn dus ging ik van dokter naar dokter. Uiteindelijk kwam de diagnose: een burn-out. Ik was helemaal op. Alles voelde als een zware opgave. Zelfs uit bed komen zorgde voor een trillend lijf. Hoofdpijn, veel slapen, weinig slapen, concentratieproblemen, alles kwam voorbij. Inmiddels loop ik al een jaar bij de fysio en een psycholoog. Het gaat al stukken beter, maar een fulltime baan trek ik nog niet.”

Het verhaal van Rob is schokkend. En van dit soort verhalen zijn er meer dan je denkt. Het is belangrijk dat je de eerste tekenen van een burn-out herkent, zodat je meteen wat gas terug kunt nemen. Heb je een drukke baan of een zware opleiding? Veel vrienden, vrijwilligerswerk een bijbaan en allerlei andere verplichtingen en heb je last van concentratieverlies, vermoeidheid, slapeloosheid of een gevoel van machteloosheid? Wees voorzichtig! Voorkomen is immers beter dan genezen!

Twijfel je?

Denk jij dat je een burn-out hebt of dat je er tegenaan zit? Ga dan altijd naar de huisarts. Die kan je helpen bij de vervolgstappen. Krijg je ondanks de doktersverklaring problemen met je werkgever? Dan loont het lid te zijn van CNV Vakmensen. Een burn-out mag namelijk geen reden voor ontslag zijn. Onze juristen helpen je graag als dat bij jou wel het geval is.

Ben je nog student? Dan kun je twee jaar lang gratis beroep doen op onze juristen door lid te worden van Probeer-de-Bond!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op