Even goed lezen
De robotisering heeft grote gevolgen op onder andere de arbeidsmarkt
Robots, computers en machines die een groot deel van ons werk overnemen? Het klinkt misschien onrealistisch, maar over een tijdje moeten we er toch echt aan geloven. Dat heeft gevolgen, maar no worries: voor jou blijft er altijd wat te doen!
De gevolgen van de metsel-, zorg- of pannenkoekenrobot

Zó kunnen we die robots aan!

Het was Lodewijk Asscher (je kent hem wel, onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die ruim een jaar geleden een groot congres organiseerde over de digitale en technologische ontwikkelingen in ons land. Niet zonder reden natuurlijk: de ‘robotisering’, zoals deze ontwikkelingen met een chique woord genoemd worden, heeft namelijk wel wat gevolgen. Bijvoorbeeld voor het werk van heel veel mensen.

Want het is natuurlijk wel leuk dat er in Japan een hotel is waar bijna alles gedaan wordt door robots. Of in Utrecht een restaurant waar niet de koks, maar computers zo’n beetje alle gerechten klaarmaken. Een ambulancedrone, metsel- of zorgrobot: hetzelfde verhaal. Het gevolg is alleen wel dat de ambulancebroeder, metselaar of verzorgster (straks) minder of misschien wel helemaal geen werk meer heeft. Smaakt die pannenkoek of pizza nog even lekker als je weet dat ‘ie door een robot is gemaakt die jóúw baan heeft overgenomen?

Niet alles is negatief
Cijfers liegen er niet om: de robotisering kan op termijn twee a drie miljoen banen kosten in Nederland. En dat is best veel op een totaal van 7,2 miljoen banen, die er op dit moment in ons land zijn. Werk aan de lopende band, verschillende bijbaantjes voor jongeren en werk in de bouw zouden over een tijdje verdwenen kunnen zijn. Maar hé: niet alles aan de robotisering is negatief, hoe gek dat misschien ook klinkt. Zo schijnen we in Nederland al best ver te zijn op het gebied van automatisering, waardoor er in ons land in verhouding minder banen verdwijnen dan in bijvoorbeeld Amerika. Bovendien worden de prijzen van heel wat producten en prijzen flink lager. Oh en wist je trouwens dat het robotverhaal er ook voor gezorgd heeft dat de productie van veel producten juist weer in Nederland plaatsvindt? Extra werk dus!

Mijn advies

Om juist het positieve uit de robotisering te halen, is het goed om even stil te staan bij de volgende zaken. Of je nu wilt of niet: robots en machines gaan vroeg of laat veel werk overnemen (of misschien doen ze dat op jouw werk nu al). Je verzetten tegen de komst van robots heeft, als jouw baan bedreigd wordt, dan ook geen enkele zin. De robot is goedkoper én sneller. Maar als je je aanpast aan de robot, liggen er superveel mogelijkheden! Zie de komst van de robot als het teken om te kiezen voor bijvoorbeeld een technische opleiding. Robots of machines moeten namelijk wel onderhouden en (in veel gevallen) bestuurd worden. Of zie de komst van de robot als dé mogelijkheid om je om te scholen of een carrièreswitch te maken.

Kom in beweging!
Het allerbelangrijkst is dus dat je in beweging komt. Kun je nu al voorspellen dat jouw (toekomstige) baan op een gegeven moment verdwijnt? Ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een alternatief en laat je niet over een paar jaar overvallen. Denk maar zo: machines en robots zijn toch vooral voorgeprogrammeerde apparaten, die niet zelf kunnen nadenken. Mensen zijn creatief en kunnen anticiperen als er iets niet goed gaat. Als je in beweging komt en je creativiteit gebruikt, laat je je niet vervangen door een machine, maar laat je ‘m het (vuile) werk doen!

omscholing door robots?

Dan hebben wij voor jou dé perfecte partij in huis. James van de Vakbond is niet alleen de ideale partner in loopbaanbegeleiding, maar adviseert ook over om- of bijscholing!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op