Even goed lezen
stapel gezonde dingen
Gezond leven is meer dan sporten. Vandaag gaan we het hebben over voeding, slapen en veilig werken.
“Waar koken niet in mijn top honderd hobby’s voorkomt, staat slapen toch wel in de top drie”

Waarom gezond leven belangrijk is

Dat gezondheid een thema is waar je gewoon echt niet meer omheen kunt, dat heb ik je hier al eens verteld. Dat sporten carrièrewise een heel goed plan is, vertelde Stefan je hier. Maar omdat ik heus wel begrijp dat niet iedereen gemaakt is om de sportschool te bezoeken, wil ik het vandaag graag even hebben over gezondheid in het algemeen.

Je kunt namelijk wel vijf dagen per week in de sportschool de fitgirl uithangen, maar als je vervolgens ongezond eet, te weinig slaapt en onveilig werk doet, dan ben je heus niet zo gezond als je denkt. Vandaag fiets ik dus door die drie onderwerpen (want fietsen is gezond).

Voeding
Zelf sta ik nou niet bepaald bekend als keukenprinses. En als ik roep dat ik geen tijd heb voor uitgebreide kooksessies, dan roepen anderen al-tijd ‘daar moet je tijd voor maken’. Punt is: ik wíl er geen tijd voor maken. Ik vind het koken an sich al saai en boodschappen doen is ook niet mijn hobby. Maar goed, wat moet dat moet. Er komt nou eenmaal een punt in je leven waarop je niet meer wegkomt met zeven dagen per week tosti, gebakken ei, patat en meer ongezonds. En eigenlijk is dat hartstikke goed. Ik heb namelijk een klein lijstje met voordelen van gezond eten. Komt ‘ie:

  • Je krijgt er energie van. Iets met goede bouwstoffen.
  • Je ervaart minder stress. Vooral vitamine C schijnt een stressverminderaar te zijn.
  • Het heeft een positief effect op het verouderingsproces, vooral fruit want dat zit vol anti-oxidanten. I like.
  • Je merkt het aan je kleren. Oké, wat ik bedoel: je wordt/blijft er slank van. Of nou ja, je krijgt geen overbodige calorieën meer binnen. I like again.
  • Het is goedkoper. Feit: kraanwater is goedkoper dan cola, je eigen moestuin (HA-HA – sorry) is goedkoper dan de supermarkt en je komt nooit meer in de verleiding om dure koeken of luxe toetjes te kopen.
Kortom: je zit lekkerder in je vel en ruimer in de portemonnee. Letterlijk én figuurlijk.

Slapen

Waar koken niet in mijn top honderd hobby’s voorkomt, staat slapen toch wel in de top drie. En dat is maar goed ook, want slapen is dus hartstikke gezond. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat uitgeslapen mensen beter in staat zijn belangrijke beslissingen te nemen, minder vaak ziek zijn, er jonger uit zien, zich beter kunnen focussen en minder kilo’s met zich meedragen. Het mooiste van alles: voldoende slaap zorgt ervoor dat je langer leeft en is zelfs nog belangrijker dan gezonde voeding en genoeg beweging (gelukkig maar). Slaaptekort zorgt (logischerwijs) voor een slecht humeur en mindere prestaties door een verminderd concentratievermogen. Nou wil ik je niet aansporen om Doornroosje na te doen, want teveel slaap is ook weer niet goed. Wil je weten hoe laat je naar bed moet om precies voldoende uurtjes te maken? Gebruik deze bedtime calculator.

Gezond werken
Mijn job is, op wat rsi-risico, nou niet bepaald gevaarlijk. Toch zijn er ook banen waar je wel degelijk met gezondheidsrisico’s te maken kunt krijgen. Op de bouw bijvoorbeeld. Daar worden werknemers geconfronteerd met zaken als kou en trillingen. En dit is niet gezond. Voor de kou zijn er gelukkig regels opgesteld en vastgelegd in de cao. Als je in de bouw werkt, heb je bij een gevoelstemperatuur van min zes graden Celsius of lager recht op vorstverlet. Als het 10.30 uur geweest is én je baas heeft geen vervangend werk voor je, dan mag je dus naar huis. Voor trillingen zijn er helaas geen duidelijke regels. Toch kun je van een potje trillen behoorlijk ziek worden: een hernia, gewrichtsklachten, moeheid, slaapstoornissen en ga zo maar door. Heb jij tijdens je werk te maken met ongezonde arbeidsomstandigheden? Maak hier dan een melding van bij je leidinggevende, want een ongezonde werkomgeving daar wordt niemand vrolijk van.

Zo, en nu allemaal aan de bleekselderij, komkommer en wortel, naar de sportschool en op tijd naar bed!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op