Even goed lezen
De gevolgen van een avondje doorzakken: op de bank liggen met een kater
Nog een paar uurtjes werken en het is eindelijk weekend! Ga jij vanavond of morgenavond nog de hort op? Of heb je gisteravond je eerste biertje van dit weekend alweer gedronken? Over de gevolgen van een avondje doorzakken wil jij het liefst natuurlijk helemaal niet nadenken (de kater komt later), maar toch is het goed om te weten wat de gevolgen kunnen zijn. Al is het maar voor even...
De gevolgen van een avondje doorzakken

“Doe mij er nog maar één, of twee, of…”

Het is vanaf vijf uur, of voor jou misschien al iets eerder of later, weer weekend. De twee beste dagen van de week, toch? Even geen werkmailtjes die beantwoorden móéten worden, overleggen met collega’s of verzoeken van je baas. Nee, in plaats daarvan mag je je bijvoorbeeld uitleven op het sportveld of spreek je af met vrienden. En je drinkt lekker een biertje of wijntje.

De harde cijfers
Ongeveer tachtig procent van de mensen in ons land drinkt alcohol. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer mannen (87,8 procent) dan vrouwen (76,8 procent) een biertje, glas wijn of andere alcoholische versnapering drinken (Meer cijfers over alcoholgebruik lees je hier!). Hoewel het in Nederland sinds 1 januari 2014 verboden is om voor je achttiende alcohol te drinken, zijn er genoeg jongeren te vinden die ervaring hebben met alcoholische drankjes. Bijvoorbeeld op de middelbare school, waar bijna de helft van de 12- tot 16-jarigen wel eens een drankje met alcohol daarin hebben gedronken (dat is trouwens een afname in vergelijking met voorgaande jaren). Zelfs op basisscholen lopen al kinderen met ‘alcoholervaring’ rond…

In het weekend drinken de meeste mensen. Op zaterdagen en zondagen wordt ook steviger gedronken: het drinken van vijf, zes of meer glazen alcohol op bijvoorbeeld een feestje (met een chique term binge drinken genoemd) komt vaker voor dan op bijvoorbeeld een maandag of woensdag. Jongeren drinken bijna alleen maar op weekenddagen. Gelukkig maar!

Gevolgen van een avondje doorzakken
Want het drinken van een glas bier, wijn of iets sterkers kan grote gevolgen hebben. En dan heb ik het niet alleen over die flinke kater, waardoor je de bank een dag later niet meer af kunt komen. Nee, ook je schoolresultaten en het functioneren op je werk lijden eronder. Welke negatieve effecten een avondje doorzakken een dag later voor je functioneren op school of werk heeft?

  • Vermoeidheid
  • Meer fouten maken
  • Je geheugen werkt minder goed
  • (Nog steeds) naar alcohol ruiken
  • Te laat of helemaal niet komen
  • Concentratieproblemen
  • Langzamer werken
  • Gespannen zijn
  • Minder in staat om sociaal te zijn


Een flink rijtje dus. Je snapt hierdoor dat drinken op het werk al helemáál niet kan! Op lange termijn zijn de gevolgen van teveel alcohol nog groter (invloed op al je organen en mentale problemen). Een biertje of wijntje: oké, maar denk ALTIJD aan de gevolgen op zowel korte (kater, werk en school) als lange termijn!

Heb jij een drankprobleem?

Ga eerst naar je huisarts of vertrouwenspersoon. Onderzoek bij een verslavingskliniek de mogelijkheden om van je verslaving af te komen en speel vervolgens - in overleg met je huisarts - open kaart met je bedrijfsarts of direct met je werkgever. Meld je ziek en geef hierbij de reden van je ziekmelding. Alcoholproblematiek is namelijk een ziekte. Toon in het gesprek de bereidheid om er iets aan te doen en vraag om geduld en medewerking. Maak hierover afspraken en zet die ook op papier. Als je lid bent van Probeer-de-Bond of CNV Vakmensen, is het aan te raden contact op te nemen. Dit kun je doen door te bellen naar 030 751 1007.  

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op