Even goed lezen
een snel praatje om jezelf te verkopen, de elevator pitch
Dronk jij gisteren een drankje op een VrijMiBo (vrijdagmiddagborrel, maar dat wist jij natuurlijk allang) of bestelde jij later op de avond een biertje in de kroeg? De kans dat er in een straal van vijf meter om jou heen een directeur, manager of ander interessant persoon stond, was dan vrij groot.
“Zeg, wat doe jij eigenlijk?”

De elevator pitch: presenteer jezelf!

Als je met zo iemand aan de praat raakt, moet je jezelf natuurlijk wel een beetje kunnen presenteren. Daarom heb ik het vandaag over de elevator pitch. Enne, denk aan mijn tips hè, als zich vanavond een (nieuwe) kans voordoet…

Het klinkt natuurlijk best chique, maar een elevator pitch is letterlijk vertaald toch echt niet veel meer dan een praatje waarmee je jezelf (in de lift) probeert te verkopen. De lift (elevator) is natuurlijk een voorbeeld, maar geeft wel aan dat het om een snel praatje gaat. Een gemiddeld ritje in de lift duurt namelijk niet langer dan een halve minuut. Maar het voorbeeld van de lift zou dus net zo goed een snel praatje in de kroeg, sportkantine of op een verjaardag kunnen zijn.

Persoonlijk verkooppraatje

Stel dat die baas of manager jou vanavond aanschiet (“Zeg, wat doe jij eigenlijk?”): heb jij je praatje dan paraat? Weet jij wat je in een klein minuutje over jezelf moet vertellen? Je zou jezelf toch voor je kop slaan als blijkt dat dat interessante figuur voor jou een superleuke job heeft, maar jij eigenlijk niet precies weet wat je moet zeggen.

Laat nu dus even alles liggen en maak je elevator pitch! Want het is niet alleen voor vanavond fijn dat je je ‘mini-spreekbeurt’ over jezelf klaar hebt en uit je hoofd kent. Nee, ook in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of tijdens een voorstelrondje op een congres of cursus kan ‘ie goed van pas komen.

Tips!

Het is trouwens niet heel gemakkelijk om een goede elevator pitch te schrijven, neem er dus goed de tijd voor. Je wilt in een korte tijd zoveel mogelijk positieve dingen over jezelf vertellen. Zet dus op papier wat je per se moet vertellen aan je gesprekspartner. Houd er rekening mee dat je de volgende dingen bijna altijd wel moet meenemen in je pitch:

- Je opleiding
- Werkervaring
- Je manier van werken
- Wat jou uniek maakt
- Wat voor jou belangrijk is

Verder is een sterke opening heel erg belangrijk. Begin het gesprek bijvoorbeeld met een prikkelende openingszin of een zin waarvan je weet dat ‘ie het sowieso goed doet bij die andere persoon. Weet je dat hij of zij het belangrijk vindt dat mensen altijd met creatieve ideeën komen? Begin dan bijvoorbeeld met het creatiefste werk dat jij ooit gedaan hebt. Zorg er wel voor dat je altijd bij de waarheid blijft. Als je dingen verkondigt die niet kloppen en dus niet in je cv staan, werkt het alleen maar tegenstrijdig.

Als je een goede elevator pitch denkt te hebben, is het belangrijk dat je het hardop een paar keer oefent. Let daarbij niet alleen op wat je zegt, maar ook op je lichaamshouding! Een lach op je gezicht of een zelfverzekerde pose kunnen wonderen doen. Enthousiasme doet het ook goed en werkt vaak aanstekelijk.

Goede afsluiter
Als het gesprek op zijn einde loopt, moet je er natuurlijk nog wel even een goede afsluiter uitknallen. Dat kan door een vraag te stellen, waardoor je je gesprekspartner nieuwsgierig maakt (of een vervolg geeft aan het gesprek). Een vraag over het bedrijf van die persoon doet het altijd goed, omdat je hiermee je interesse laat zien.

Mocht je er nou niet uitkomen of nog vragen hebben: je weet me te vinden!

Elevator pitch af, solliciteren?

Heb je, wat jou betreft, een goede elevator pitch en heb je 'm ook al een paar keer geoefend? Laat je pitch dan ook nog even aan een vriend of familielid horen. Als hij of zij ook enthousiast is, kan je 'm gaan gebruiken. Bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek! Lees hieronder meer tips over de voorbereiding op zo'n gesprek.  

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op