Even goed lezen
handje typt
Een goede motivatiebrief schrijven is best wel een kunstje. Vandaag geven wij jou acht tips om de beste brief ever te maken.
Creativiteit loont, maar wees wel to the point

How to: de motivatiebrief

Hadden we het vorige week nog over het cv, deze keer staat de motivatiebrief centraal. Als je mij vraagt wat belangrijker is, dan kies ik voor het cv (want Belangrijke Mensen hebben nou eenmaal geen tijd om duizend brieven te lezen dus die scannen eerst je cv). Omdat ik er vanuit ga dat jij naar aanleiding van mijn blog over het Curriculum Vitae meteen die van jou in perfecte staat hebt gebracht (toch?!), gaan we nu door naar fase twee.

Anders dan bij een cv, staan in je motivatiebrief niet alleen maar feiten. Zoals het woord eigenlijk al zegt: je geeft een motivatie bij je sollicitatie. Laat aan je toekomstige werkgever zien waarom jij de job graag wilt en waarom hij jou zou moeten kiezen. Als je brief écht goed is, dan laat je een hele mooie eerste indruk achter en kun je rustig wachten op de uitnodiging voor het sollicitatiegesprel. Bij wijze van spreken dan.

Tip 1: doorgrond de vacature en het bedrijf
Een goede motivatiebrief sluit aan op de vacature en bij het bedrijf. Gebruik de naam die genoemd wordt in de vacature (áls er een naam genoemd wordt) en richt je brief dus ook aan die persoon. Kijk goed naar wat ze vragen, leg uit dat jij de juiste opleiding gedaan hebt en de gevraagde eigenschappen bezit. Check de website, zoek de hr-manager op via LinkedIn, lees je in en neem de tone-of-voice uit de vacature over. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 2: bepaal de structuur
Eigenlijk is deze bij bijna alle brieven hetzelfde. Op het internet staan duizendmiljoenmiljard voorbeelden, kijk hier ook naar. Belangrijk is, zoals ik eerder al zei, dat Belangrijke Mensen geen tijd hebben om een lang stuk proza te lezen en dus jouw brief scannen. Een goede structuur zorgt ervoor dat de belangrijke info op de juiste plaats staat. Liefst in de eerste regels van iedere alinea.

Tip 3: open met een aandachtstrekker
Je kunt maar beter meteen de aandacht trekken. Openen met ‘ik schrijf deze brief naar aanleiding van’ is écht nog uitgekauwder dan uitgekauwd. Grote kans dat jouw brief linea recta naar de stapel ‘NEE’ verhuist. Ik zou meer in de richting denken van ‘toen ik de vacature voor functie x las, dacht ik meteen: dat is wat voor mij. Ik zal u uitleggen waarom.’ Ofzo.

Tip 4: benoem je sterke punten
Je moet je toekomstige werkgever natuurlijk wel overtuigen van het feit dat jij de juiste man (of vrouw) op de juiste plaats bent. Doe dit door je sterke punten te benoemen en deze te koppelen aan eerdere werkervaring. Wees wel voorzichtichting en probeer niet arrogant over te komen.

Tip 5: schrijf kort en bondig
Langdradig geneuzel, daar hebben Belangerijke Mensen geen tijd voor en het is ook dodelijk saai. Het moet kort en bondig. Geen lange zinnen, geen ingewikkeld gedoe. Gewoon, wat wil je, waarom wil je dat en waarom ben jij de perfecte kandidaat. That’s it.

Tip 6: sluit goed af
Zei ik net dat de openingszin very important is, de afsluiting is dat ook. Het is ongeveer van levensbelang dat je de lezer van jouw brief aanzet tot actie. Natuurlijk kun je ook hier weer voor de standaard en ietwat voorzichtige afsluiting gaan (‘Hopelijk bent u bereid mij uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek, zodat ik één en ander kan toelichten’) maar ik durf te wedden dat creativiteit en overtuigingskracht loont. Zomaar een idee: ‘Graag geef ik onder het genot van een kop koffie verdere toelichting op mijn cv.’ There you go!

Tip 7: leg ‘m weg en lees ‘m na
Op een gegeven moment lees je over je eigen fouten heen. Hoe vaak ik wel niet een artikel online zet en er dan drie dagen later achter kom dat er een spelfout (ik noem het liever typfout) in staat waar je u tegen zegt. Bottomline: schrijf je brief, leg deze minimaal 24 uur aan de kant en lees ‘m dan nog eens na. Dan heb je weer een frisse blik en beperk je het aantal typfouten tot nul, hoop ik.

Tip 8: laat ‘m checken
Oké, als het goed is dan zijn er geen fouten meer te ontdekken maar toch, laat je brief nog even nalezen door je vader, moeder, zus, neef, buurvrouw of wie dan ook. Iemand die er blanco naar kijkt, je feedback geeft en ervoor zorgt dat je de briljante brief met een gerust hart kunt versturen.

Laat je me weten of je de baan gekregen hebt?

Hulp nodig?

Als je nog op school zit, kun je twee jaar gratis lid worden van de vakbond. Je hebt dan recht op hulp bij zaken omtrent je studie of je bijbaan. Wil je jouw loon laten controleren? Je arbeidsovereenkomst laten checken? Kan allemaal. Daarnaast biedt een lidmaatschap nog ontelbaar veel andere voordelen. Op de website van Probeer-de-Bond kunt je alle informatie vinden die je nodig hebt!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op