Even goed lezen
Carriereswitch, Melvin Roberts
Ben jij niet helemaal happy met het werk dat je nu doet? Geen zorgen, bijna iedereen krijgt wel eens te maken met 'loopbaantwijfels'. Het kan ook zijn dat je gewoon toe bent aan een carrierèswitch. Vandaag spreek ik met Melvin Roberts (38), die zijn geld verdiende als hovenier, maar tegenwoordig door het leven gaat als snoepmaker!
"Niet langer eenzaam werk"

Carrièreswitch: van hovenier naar fudgemaker

Zoals ik net al kort verteld heb, is het gevoel dat je op je werk toe bent aan iets compleet anders helemaal niet zo vreemd. Zeker in de laatste jaren, waarin het door de financiële crisis allemaal ff wat minder voor de wind gaat, zijn er steeds meer mensen die een carrièswitch overwegen. Van de mensen die ontslagen dreigen te worden, voelt maar liefst 53 procent wel wat voor een switch, terwijl dat eerder maar 20 procent was.

Wanneer loopbaantwijfels eigenlijk voorkomen? Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Je bent teleurgesteld, omdat je al ff werkt, maar je verwachtingen heel anders waren.
  • Er zijn verschillende keuzemogelijkheden en je krijgt het niet voor elkaar om vol voor één van de opties te gaan.
  • Je bent heel lang bij dezelfde baas gebleven, omdat je een trouw persoon bent, maar daardoor mis je uitdaging in je werk.
  • Je hebt het idee dat je véél meer in je mars hebt.

Was: hovenier
Melvin Roberts is dus iemand die het aangedurfd heeft en nu iets compleet anders doet. "Opeens kwam er een paar jaar geleden een moment waarop ik dacht: ‘wat heb ik al die jaren toch gemist?’ Dat was zo’n twee jaar geleden. Ik merkte dat ik als hovenier niet gelukkig was. Ik onderhield in mijn geboorteland Groot-Brittannië ooit een koninklijk landgoed, iets ten noorden van Londen. Later werkte ik in Nederland ook als hovenier. Leuk, maar eenzaam werk", aldus Melvin.

"Als kind maakte ik taarten van zand", vervolgt Melvin. "Die liet ik trots zien aan mijn grootouders. Ik was een sociaal kind en met mijn oma stond ik vroeger graag in de keuken. Om taarten te bakken, maar ook om ‘caramel fudge’ te maken. Dat zijn karamelblokken waar mensen in Amerika en Engeland dol op zijn, maar die in Nederland lang niet zo populair zijn (Je kent ze wel hoor, check hier maar. Dat lukt vast niet zonder te watertanden.). In Nederland bestaat er niet echt caramel fudge en ik wil mensen hier natuurlijk ook graag kennis laten maken met dit heerlijke snoepgoed!"

Werd: snoepmaker
En dus besloot Melvin zijn oude werk vaarwel te zeggen: "Ik ging ervoor en ben caramel fudge gaan maken. Thuis in een ketel, om het op fairs en foodmarkets te verkopen. Ik heb nu een eigen bedrijf, Jack Fudge, en heb best veel klanten. Ook maak ik karamel voor grote warenhuizen in Nederland. Net als het werken in tuinen, werk ik nu met mijn handen. En ik ben ook nog vaak buiten te vinden, omdat ik op markten sta. Het hovenierswerk mis ik eigenlijk niet. Nu heb ik namelijk wel contact met mensen. Bovendien heb ik bij mijn huis een mooie, grote tuin die ik ook onderhoud.”

wat kan de bond doen?

Wil je weten wat CNV Vakmensen voor jou kan doen als je een loopbaanswitch wilt maken? 

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op