Even goed lezen
Uitzendbureaus en uitzendwerk: de voordelen
Bijna een half miljoen mensen in Nederland doen uitzendwerk. Zij verdienen hun brood dus via bijvoorbeeld een uitzend-, werving-en-selectie- of detacheringsbureau. Nu denken veel mensen dat uitzendwerk het laatste is wat je moet willen, maar hé: zo slecht hoeft dat allemaal niet te zijn, hoor! Ik zal je vandaag vertellen waarom.
Meer dan een tijdelijke job en werk onder niveau

Waarom uitzendwerk wél voordelen kent

Eerst ff kort wat meer uitleg over uitzendwerk. Je verricht uitzendwerk als je in dienst bent van een uitzendbureau. De mensen van zo’n uitzendbureau zijn eigenlijk een soort tussenpersonen en zorgen ervoor dat jij aan de bak kunt bij een bedrijf. Uitzendbureaus zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er algemene bureaus (denk aan een uitzendbureau als Randstad of Tempo-Team), die voor iedereen op zoek gaan naar een passend baantje. Maar er zijn ook uitzendbureaus die vooral in bepaalde vakgebieden gespecialiseerd zijn. Verder kunnen uitzendbureaus ook nog verschillen in het niveau van het werk dat zij regelen en in de duur van het werk (een tijdelijk baantje vs vast werk).

Wél vast werk
Oké, genoeg uitleg. Veel mensen denken dus dat het werken via een uitzendbureau alleen maar nadelen heeft. Het werk ligt volgens deze mensen vaak onder het opleidingsniveau van de werknemer en daarnaast heb je ook geen zekerheid, omdat het bijna altijd om tijdelijk werk gaat. Maar is dat nog wel zo? Het antwoord: nee.

Want werk via een uitzendbureau heeft juist veel voordelen. Het is allang niet meer zo dat je alleen voor een tijdelijk baantje terecht kunt bij zo’n bureau. Een bureau in de werving en selectie, bijvoorbeeld, neemt het aantrekken van goede werknemers bijvoorbeeld op zich. En dan gaat het dus echt niet om tijdelijk werk, maar om een vaste baan.

Veel voordelen
Een ander vooroordeel over uitzendwerk is dus dat je vaak onder je niveau komt te werken. Maar ook dit is allang niet meer altijd het geval. Voor ieder opleidingsniveau kun je namelijk bij een uitzendbureau aankloppen. Zoek wel even goed uit welk bureau jou het best verder kan helpen en zorg altijd voor een goede sollicitatiebrief (hier lees je hoe je de perfecte motivatiebrief schrijft).

Dan nog even wat andere vooroordelen van uitzendwerk op een rijtje:

  • Uitzendwerk kan ideaal zijn voor een beginnend werknemer. Je hebt namelijk nog niet zoveel ervaring en kan via een uitzendbureau wel de kans krijgen om ervaring op te doen. Zelfs als je toch werk krijgt voorgeschoteld dat iets onder je opleidingsniveau ligt, kan het goed zijn voor je werkervaring.
  • Door via een uitzendbureau aan de slag te gaan, krijg je waarschijnlijk te maken met verschillende bedrijven. Wat een luxe! Je kunt dus op meer dan één baas indruk maken en de kans dat je ergens kan blijven, is groter. Bovendien vergroot je je netwerk als je binnen verschillende bedrijven werkt. Je ziet komt namelijk in aanraking met veel meer collega’s.
  • Een laatste voordeel van uitzendwerk: je kunt je goed oriënteren. Door bij verschillende bedrijven te werken, en verschillende baantje uit te voeren, krijg jij ongetwijfeld een goed beeld over wat jij nou echt leuk vindt. Best handig toch?

Zo slecht hoeft uitzendwerk dus helemaal niet te zijn!

Malafide praktijken bij uitzendbureaus!

Onlangs werd bekend dat er in ons land maar liefst 117 uitzendbureaus zijn waar malafide praktijken voorkomen. De Vreemdelingenwet en de Wet Minimumloon werden bijvoorbeeld overtreden. Werk jij voor een uitzendbureau en heb je het idee dat ook dat bureau niet volgens de regeltjes werkt? Licht ons dan zo snel mogelijk in!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op