Even goed lezen
secundaire arbeidsvoorwaarden
Geld verdienen. Dat is natuurlijk de belangrijkste reden waarom jij werkt. Jouw huis, auto, scooter of kleding moet natuurlijk wel betaald worden. Naast het verdienen van dat geld, je salaris, zijn er nog meer voorwaarden die in jouw contract staan. Over een aantal van die punten, de secundaire arbeidsvoorwaarden, wil ik het vandaag graag hebben.
“Verlofdagen en reiskostenvergoedingen zijn óók belangrijk!”

De secundaire arbeidsvoorwaarden

Stel: jij solliciteert bij een bedrijf en uit alle sollicitanten ziet het desbetreffende bedrijf jou graag die job uitvoeren. Het enige waar je nog over moet praten met je nieuwe baas is je salaris. Natuurlijk, het geld dat je gaat verdienen met je nieuwe baan is het allerbelangrijkst. Maar vergeet niet: er is meer waar je met je werkgever over kunt praten! Niet alleen je salaris, één van de primaire arbeidsvoorwaarden, is van belang.

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Dat brengt ons bij de secundaire arbeidsvoorwaarden. Eigenlijk niet veel meer dan de afspraken die je maakt naast de primaire arbeidsvoorwaarden (wil je weten wat we nog meer onder primaire arbeidsvoorwaarden rekenen? Check het hier). Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden? Je reiskostenvergoeding, auto van de zaak of een betaalde opleiding die je van je baas mag gaan volgen. Het is natuurlijk goed om ook over deze zaken goede afspraken te maken. Reiskosten kunnen natuurlijk snel oplopen en opleidingen kunnen soms wel duizenden euro’s kosten. Staar je dus niet blind op je salaris tijdens de onderhandelingen met je baas!

Flexibel
Dan nog even dit: het kan zijn dat jouw baas je flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Dit betekent dat je (voor een deel) zelf kunt kiezen welke zaken jij geregeld wilt hebben. Een voorbeeldje: jij hebt nog vijf vakantiedagen. In plaats van het opnemen van deze dagen, ruil je ze in voor een opleiding die jouw baas betaalt. Het schijnt dat steeds meer werknemers deze zogenoemde flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk vinden. Let trouwens op dat in de wet of in jouw cao afspraken staan over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verlof. Jouw baas mag die afspraken nóóit schenden!

Onderhandelen maar!
Oké, nu je wat meer weet over de secundaire arbeidsvoorwaarden is het tijd om je te vertellen hoe je nu het best kunt onderhandelen over die voorwaarden. Hier volgen drie punten waar je rekening mee moet houden:

  • Onderzoek doen. Het is belangrijk om vooraf te weten welke secundaire arbeidsvoorwaarden er mogelijk zijn voor jou. Dat kun je doen door met een (aanstaande) collega te praten, maar ook op het internet vind je vaak wel wat informatie over de secundaire arbeidsvoorwaarden die binnen een sector of bedrijf gelden.
  • Staar je niet blind. Hiermee bedoel ik: denk niet alleen aan je salaris! Stel dat je baas je bruto of netto 100 of 200 euro minder aanbiedt per maand, maar wel goede secundaire arbeidsvoorwaarden voor je heeft: is het dan echt nodig om vast te houden aan je salariseis? Bekijk goed hoeveel die secundaire arbeidsvoorwaarden in geld waard zijn.
  • Denk aan je pensioen. Oké, ik zal eerlijk zijn: ook ik houd me nog niet echt bezig met mijn pensioen. Toch is het goed om ook hier aandacht aan te besteden. Als je straks wat ouder bent, heeft je pensioen echt wel veel impact op je financiën. Ook op korte termijn heeft het invloed, want jouw nieuwe baas kan, als jullie het er niet over hebben, meer of juist minder geld inhouden voor je pensioen. 

Meer goede tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek? Die heeft Anouk voor je!

Meer weten?

Ik had het net al even over flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je hier meer over weten? Kijk dan even op de website van CNV Vakmensen!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op