Even goed lezen
overwerken
Iedereen heeft er wel eens mee te maken: overwerken. De ene keer wat minder erg dan de andere keer, maar het liefst natuurlijk niet te lang of te vaak. Voor overwerk is er in Nederland geen specifieke wetgeving. En dat terwijl we meer overuren draaien dan gemiddeld. Omdat er geen regels zijn, wil ik je ff vertellen waar jij op moet letten. 
“Hè bah, weer overwerken…”

Wat jij van overwerken móét weten

Het is al iets over vijf uur in de middag en je baas stormt nog even naar jou bureau: “Kan jij dat nog even afmaken? Het moet voor morgen écht af zijn, hoor!” Ja, maar natuurlijk, denk je. Alsof jij geen privéleven hebt en niet lekker op tijd wil gaan sporten, chillen of eten! Maar goed, het moet toch echt gebeuren en er zit niets anders op: overwerken… 

In bovenstaand voorbeeld is het wat minder leuk om over te moeten werken, maar er zijn natuurlijk ook wel situaties te bedenken waarin het niet zo erg is om nog even een half uurtje langer door te gaan (zodat je bijvoorbeeld niet in de file komt of je de volgende dag een half uur later kunt beginnen). Hoe we overwerken definiëren? Als het werk dat gedaan wordt buiten de werktijd. Ook als je dus een uur eerder op je werk bent, is er in principe dus sprake van overwerk. Het rare is dat het begrip overwerk in de Nederlandse Arbeidstijdenwet helemaal niet voorkomt. In die wet staat wel het aantal uren dat jij mag werken, maar afspraken over het overwerken staan er weer niet in. Die vind je wél in de meeste cao’s

Uitbetaald of niet?
In diezelfde cao’s staan ook afspraken over het al dan niet uitbetalen van overwerk (check dit ff goed!). Het kan zijn dat de overuren die jij maakt, worden uitbetaald in geld. Maar het kan ook zo zijn dat je wordt ‘uitbetaald’ in uren en je ze later dus kunt compenseren. Er is trouwens ook nog een verschil in het moment waarop je overuren maakt. Stel: jij zit op een zaterdagavond of zondagmiddag keihard te werken. De kans dat je dan een andere vergoeding krijgt, is dan aanwezig. Maar check ook hiervoor jouw cao.

Hier moet je op letten!
Zoals ik net al zei, zijn er dus geen specifieke regels rond overwerken. Juist daarom is het belangrijk om goed op te letten. Met deze tips kun jij met een gerust hart overuren draaien:

  • Tip 1: Houd je overuren bij. Het kan zijn dat jouw baas precies wilt weten hoeveel overuren je gemaakt hebt. Als je dit bijhoudt, heb je bewijs.
  • Tip 2: Weet goed vanaf welk moment er sprake is van overwerk. Het kan zijn dat het eerste kwartier of half uur na werktijd door je baas wordt gezien als tijd waarin je je werk nog eventjes af moet maken.
  • Tip 3: Ga in gesprek met je baas en collega’s. Maak jij bijvoorbeeld heel erg veel overuren? Geef dit dan aan je baas aan! Aan je collega’s kun je eens vragen hoe vaak zij nu eigenlijk moeten overwerken.
  • Tip 4: Denk aan jezelf. Zoals ik al zei: af en toe overwerken is helemaal niet zo gek. Maar het moet niet té gek worden. Overwerken is bijvoorbeeld slecht voor je gezondheid.
Heb jij vaak te maken met overwerken of zit je met een vraag? Ik ben er voor jouw vragen!

Meer weten?

Wil jij meer weten van overwerken? Ga dan even naar de CNV-site!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op