Even goed lezen
meisje met wereldbol
Een jaar weg van huis, je moet het maar durven

Studeren of werken in het buitenland: wat voor jou?

Voor een half jaar of misschien wel voor veel langer naar het buitenland. Weg van familie, weg van vrienden, weg van je vertrouwde omgeving. Het klinkt doodeng en toch nemen ontzettend veel jongeren de stap. Bijvoorbeeld omdat ze aan de andere kant van de wereld een toffe stage kunnen lopen, omdat die ene goed aangeschreven universiteit nou eenmaal niet om de hoek staat of simpelweg omdat ze er een jaartje tussenuit willen.

Zelf ben ik absoluut niet zo’n avonturier. Ik heb ook nooit overwogen om voor langere tijd naar het buitenland te gaan. Sommige mensen roepen dan dat ik van alles van de wereld mis, maar ik ben vooral heel blij met mijn fijne omgeving thuis. Ieder z’n ding, zullen we maar zeggen. Maar om mij heen heb ik het genoeg gezien: een jaar naar Australië of Amerika, maanden naar Afrika of een stage op Curaçao. En stuk voor stuk kwam iedereen terug met prachtige foto’s, bijzondere verhalen en een niet meer te stillen honger naar nog meer reizen.

Zij deden het ook
In het tijdperk voor deze leuke website, schreef ik nog voor een papieren magazine: NEXT. Voor dit blad interviewde ik (samen met collega’s hoor) regelmatig jongeren die naar het buitenland gingen, daar zaten of geweest waren. Zo sprak ik met Nienke, die op zestienjarige (!) leeftijd haar veilige thuisomgeving achterliet voor een jaartje High School in Amerika. “Voor mij was het een droom die uitkwam. Ik kan het iedereen aanraden.” Ook Linda (19) vertrok voor een jaar naar het buitenland. Spanje, om precies te zijn. Om Spaans te leren en te werken. Het plan was om dat voor negen maanden te doen, maar het werden er uiteindelijk twaalf. Overweeg jij ook om naar het buitenland te gaan? Verdiep je eens goed in de verhalen van jongeren die jou voor gingen. Er staan er genoeg op internet!

Waarom zou je het doen?
Een tijd naar het buitenland is een heel goed idee en wel om de volgende redenen:

  •     Het staat goed op je cv. Buitenlandervaring is voor sommige functies zelfs echt een vereiste.
  •     Het is goed voor je eigen ontwikkeling. Naast het leren van een vreemde taal, leer je ook op eigen benen staan. En dat kan nooit kwaad.
  •     Het is goed voor je netwerk. Wedden dat je er bijzondere vriendschappen aan over houdt?
  •     Het is gewoon een onvergetelijke ervaring. Ik mag dan zelf niet zo’n reislustig type zijn, ik smul van de reisverhalen van mijn vriendinnen.
Waar moet je op letten?
Natuurlijk is het geen kwestie van koffer pakken, ticket boeken en gaan. Een periode naar het buitenland vraagt wel enige voorbereiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zoeken van onderdak (tenzij je gaat backpacken, maar dan kun je onderdak vervangen door rugzak), het regelen van een visum en het afsluiten van allerlei verzekeringen. Gelukkig worden veel buitenlandavonturen ook door bepaalde organisaties aangeboden, die dan een deel van al dat geregel voor je doen. Wellicht dat zij jou ook kunnen helpen. Dan kun jij je bezighouden met het organiseren van afscheidsborrels, -etentjes en –feestjes.

Mocht je nu helemaal overtuigd zijn, stuur je mij dan wel een kaartje vanaf de andere kant van de wereld?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op