Even goed lezen
verveelde jongen op kantoor
Hoe deal je met de amicale, de stille, de kritische en de gemene?
“Samenwerken lijkt onmogelijk, maar je zult wel moeten”

De vier soorten lastige collega’s

Je komt ze overal tegen: mensen waarmee je totaal niet op dezelfde golflengte zit. Dat is natuurlijk hartstikke lastig en ingewikkeld, want communiceren lijkt onmogelijk dus samenwerken, nee, dat gaat ‘m écht niet worden. Jammer voor jou, want je zult wel moeten.

Die ene collega die jou nooit uit laat spreken, die het nooit met je eens is, die zo enorm arrogant of misschien wel juist heel stil en teruggetrokken is of die collega die gewoon niet te volgen is. In iedere organisatie en in iedere klas zit er wel één. Je zult dus toch moeten leren hoe ermee om te gaan. En daar ga ik je vandaag een handje bij helpen. Voor het gemak heb ik vier soorten vervelende collega’s omschreven, inclusief handleiding ‘how to handle’. Graag gedaan!

De amicale
De groep van amicale collega’s bestaat uit twee soorten: de persoon die alles met je deelt alsof jullie beste vrienden zijn én de persoon die te dichtbij komt. Letterlijk. Beide soorten vind ik persoonlijk niet zo heel vervelend, maar dat komt omdat ik zelf ook niet op mijn mondje gevallen ben. Ik zeg dus rustig ‘joh, dit hoef ik allemaal echt niet te weten’ als iemand mij alle ins en outs van zijn of haar liefdesleven vertelt (maar meestal houd ik mijn mond want wil ik het wél weten) of ‘sorry, maar kun je misschien een stapje terug doen want je staat nogal in mijn zone en dat vind ik een beetje vervelend’ als iemand bijna op m’n nek klimt zo dichtbij dat ‘ie komt. En dat is de beste tip die ik je geven kan: say it.

De stille
Hier kan ik dus helemaal niks mee. Zo’n stille Willie. Zo iemand die alleen antwoord met ja en nee. ‘Leuk weekend gehad?’ ‘Ja.’ Einde gesprek. ‘Zeg, ik zie dat je het heel druk hebt. Kan ik je ergens bij helpen?’ ‘Nee.’ Oké, dan niet. Meestal zijn dit ook de mensen die in een samenwerking maar gewoon doen wat de rest roept. En omdat ik zelf dus redelijk uitgesproken ben, heb ik moeite met de stillen onder ons. Gelukkig zijn dit dan wel weer de type mensen die hartstikke lief zijn en geen vlieg kwaad doen. Hoe je ermee dealt? Gewoon, laat ze in hun waarde en probeer ze toch af en toe te prikkelen iets meer te zeggen dan ja en nee.

De kritische
Met een kritische houding is niets mis. Maar het wordt irritant als iemand een echte zwartkijker wordt. Nooit eens een ‘goed idee’ of ‘leuk bedacht’ maar altijd een negatief gekleurde opmerking. Ik kan me heel goed voorstellen dat zo’n type collega heel vervelend kan zijn, maar zelf ben ik altijd maar wat blij met iemand die mij even met beide beentjes op de grond zet. Ik ben nogal van de wilde plannen en vele ideeën en kan dan ook echt doorslaan in enthousiasme en die combinatie is natuurlijk killing. Iemand die dan even vraagt ‘Joh, maar hoe zie je dat voor je dan? En wat wil je nou eigenlijk bereiken? En weet je wel niet wat dat allemaal moet kosten?’ is voor mij echt een geschenk. Ik denk dan altijd maar zo: mijn plannen worden er nog beter van. En bedenken dat diegene ’s ochtend heus niet opgestaan is met het idee om eens lekker alles en iedereen af te branden, dat helpt ook een boel. Dit type collega bedoelt het vast allemaal hartstikke goed.

De gemene
En dan bedoel ik dus de collega of klasgenoot die rustig met de eer gaat staan strijken terwijl de credits eigenlijk voor jou (of een andere collega) zijn. Reuze irritant. Dit type collega is continu bezig met een soort stiekeme strijd om te laten zien dat hij of zij de ster van het bedrijf is. Deze strijd wordt dus onopvallen maar altijd onder het oog van de baas gevoerd. Hou je in, adem rustig verder. Hij of zij valt vanzelf door de mand. Ga niet in de tegenaanval want ik durf te wedden dat jij dan uiteindelijk de gebeten hond bent. Als is een leugen nog zo snel, de waarheid… Juist!

En dan hebben we nog de collega die altijd ziek, zwak en misselijk is, de collega die het enkel over zijn of haar kind kan hebben, de collega die altijd van de daken schreeuwt hoe druk hij of zij het heeft en de collega die een hoop praat maar weinig doet. Och man, is er ergens nog een hutje op de hei beschikbaar?!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op