Even goed lezen
gevaarlijkste beroepen
Aan elk beroep zit een bepaald risico. Werk je in de bouw of industrie? Dan is lichamelijk letsel door een ongeluk soms zo opgelopen. Ook geestelijk kun je, bij het uitoefenen van je vak, te maken krijgen met letsel (daarover later meer). In deze blog ga ik het hebben over werk met een bepaald risico. Of beter gezegd: gevaarlijke beroepen!
Lichamelijk en geestelijk letsel door je vak

Dit zijn de gevaarlijkste beroepen van Nederland!

Als ik je vraag om een paar gevaarlijke beroepen op te noemen, kom je waarschijnlijk al snel bij vakken als militair, piloot van een stuntvliegtuigje of mijnwerker. Een Zwitserse nieuwssite maakte twee jaar geleden een lijstje met bijzonder gevaarlijke beroepen. De top drie (van nummer 3 naar 1): houthakker, vrachtwagenchauffeur in Afrika en politieman in Mexico. Hoe serieus we dit lijstje moeten nemen? Ik weet het niet...

Ober of boer? Gevaarlijk!
Dat ik dit niet weet komt ook door een onderzoek dat het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs heeft gehouden. Dit bureau keek in Nederland naar de arbeidsongevallen per sector en wat bleek? De beroepen waarvan je zou verwachten dat ze niet per se heel gevaarlijk zijn, zijn dit juist wel!

De sector waarin de meeste ongevallen gebeuren is namelijk de landbouw (en ook een beetje de bosbouw en visserij). Als boer heb je dus een veel groter risico om op je werk een ongeluk te krijgen dan als leraar of chauffeur. Naast de landbouw, bosbouw en visserij zijn ook mensen die in de horeca werken net wat vaker de klos. Lekker dan, als je in de zomer een bijbaantje als ober of hulpkok hebt. Eén troost: als je in de horeca een ongeluk krijgt, kun je de volgende dag vaak alweer aan de slag en dus geld verdienen. Oh ja, de nummer drie sector die we als gevaarlijk mogen bestempelen, is de bouw. Dat verbaast me dan weer niet zo.

Geestelijk letsel
Bij een gevaarlijk beroep of een baan waarbij je letsel op kunt lopen, denk je natuurlijk al snel aan vakken waarbij je bijvoorbeeld hard kunt vallen of lelijk kunt uitglijden. Maar naast lichamelijk letsel, kun je ook geestelijk letsel overhouden aan het doen van je werk. Ga maar na: als jij als verzorgster wordt aangevallen door een patiënt, gaat je dat natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Bij geestelijk letsel, dat ook kan ontstaan door bijvoorbeeld seksuele intimidatie, zijn mensen vaak veel langer uit de roulatie dan letsel door bijvoorbeeld een ongeluk op het werk. Wil je nog meer cijfertjes zien over gevaarlijke beroepen? Kijk dan hier even.

Bijzonder gek én gevaarlijk
Naast bovenstaande beroepen zijn er nog wel wat jobs op te noemen die bijzonder gevaarlijk zijn. Wat dacht je van een acrobaat in een circus (of deze koorddanser!)? En het beklimmen van de Mount Everest, als gids van andere bergbeklimmers, is natuurlijk ook niet zonder risico. Ik ben heel erg benieuwd naar waar jij aan denkt bij het doen van een gevaarlijk beroep! Heb jij een gevaarlijke en spannende job? Of droom je ervan om zo’n baan te hebben? Laat het me hieronder weten!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op