Even goed lezen
Anouk bij whiteboard
De taal van de manager is vaag en ingewikkeld en dit wordt door veel mensen als hoogst irritant ervaren.
“Ergens een plasje over doen. Hou op hoor!”

Pure horror: managementtaal

Het begon allemaal afgelopen vrijdag. Ik kwam op kantoor en trof daar twee collega’s die druk in gesprek waren. Onderwerp: vage managementwoorden. Nou, ik was meteen wakker, alert, scherp en misschien zelfs wel een beetje geïrriteerd. Ik ben namelijk nogal gevoelig voor taal. Altijd al geweest ook. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat ik nooit taalfouten maak, moeilijke constructies opschrijf of een ander soort taalmisdrijf pleeg. Ik vind taal gewoon fascinerend. Zo ook managementtaal.

Geloof me als ik zeg dat mijn collega’s en ik binnen vijf minuten een mooie lijst met vage, irritante en nietszeggende ‘managementwoorden’ samengesteld hadden. Van uitrollen (gruwel) tot doorpakken (horror) en van ergens op schieten (huilen) tot in je kracht staan (geen woorden voor). Natuurlijk hebben we ook even wat zoekopdrachten in Google gedaan en toen bleek dat dit een soort gedeelde ergernis van ongeveer heel werkend Nederland is. Goed, het was vrijdag en dat is toch wel een beetje een relaxte werkdag, dus deze hele toestand eindigde met een volgeschreven whiteboard en een fotoreportage. En die foto’s, die gooide ik het internet op.

De kracht van social media
En dat heb ik geweten. Vooral op LinkedIn bleven de reacties binnenstromen. Het is nu dinsdag en op het moment van schrijven heb ik 1413 likes en 931 reacties. Ik geef toe, ik heb ze niet allemaal gelezen. Simpelweg omdat het niet bij te houden was. Maar de reacties die ik gelezen heb, die zorgden voor een feest der herkenning. Ik blijk namelijk niet de enige te zijn met spontaan opkomende misselijkheid bij het horen van termen als doorpakken, uitrollen en een agendaverzoek inschieten. Sommige mensen kwamen zelfs met horrorwoorden waar ik nog nooit van gehoord had. Ik heb geen exacte tellingen, maar iemand in zijn kracht zetten of in je kracht staan, een stip op de horizon zetten en ergens een plasje over doen behoren wel tot de meest gevreesde managementwoorden. Mensen, dank voor de input. Het was hilarisch.

Waarom is het nou zo irritant?
In enkele reacties werd (terecht) gevraagd naar de reden achter mijn irritatie. Waarom zijn deze woorden nou zo gruwelijk irritant? Nou, dat zal ik uitleggen. Het is allemaal interessantdoenerij en wekt de indruk dat de manager in kwestie heel veel praat maar weinig doet. Tenminste, dat vind ik. Zelden dat het gebeurt dat een secretaresse of redacteur (ik noem maar wat) roept dat er even een agendaverzoek ingeschoten moet worden, zodat er gespard kan worden over het aanvliegen van het uitrollen van project x waarbij ook collega y aangehaakt moet worden zodat zij lekker in haar kracht komt te staan. Nee, zulke woorden gebruiken enkel managers. Oké, en mensen die graag manager willen zijn. Het is volgens mij gewoon laten zien hoe veel moeilijke woordjes je kent en het imponeren van de gesprekspartner. En dat vind ik reuze irritant.  En onbegrijpelijk vaak. Geef mij maar gewoon discussiëren in plaats van sparren en erbij betrekken in plaats van aanhaken.

De top 10
Het was een bijna onmogelijke taak, maar uit alle inzendingen, na wat rondvragen en uren nadenken heb ik een top-tien-gruwel-kantoortermen samengesteld.

1. Uitrollen – Ik weet niet waarom, maar ik vind dit woord zo vreselijk verschrikkelijk.
2. Bila – Dit is dus interessantdoenerij in zijn puurste vorm.
3. Aanhaken – Is ‘erbij betrekken’ niet goed genoeg meer?
4. Ergens een plasje over doen – Dat deze slechts op vier staat is eigenlijk al bijzonder, toch?
5. Aftikken – Klinkt interessant, maar ik associeer het vooral met een sigaret in de kroeg.
6. Aanvliegen – Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vlieg eigenlijk zelden. 
7. Klankborden – Wij noemen dit gewoon overleggen.
8. Een stukje – Een stukje PR, een stukje communicatie, een stukje discipline, een stukje NIKS.
9. Afkaderen – Dan wil je eigenlijk geen extra stap zetten.
10. Ergens op schieten – Het klinkt gewoon al niet zo vrolijk.

Oh en dan heb ik er nog eentje die ik je écht niet wil onthouden (maar die stiekem helemaal niet in het rijtje past), namelijk zeemeeuwmanagement. Dit betekent zoiets als ‘de manager komt krijsend binnen, schijt heel de boel onder en voor je er wat van kunt zeggen is ‘ie alweer gevlogen’. Kijk, en daar moet ik dan wel weer heel erg hard om lachen.

PS. Dit alles geldt natuurlijk niet voor alle managers onder ons he ;-)

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op