Bijzonder vakmens
Bijzonder vakmens Sil ten Brinke
In de rubriek ‘Bijzonder Vakmens’ laat NEXTNOW jongeren met een beperking aan het woord. Mensen die ondanks hun fysieke of mentale handicap toch werken. Vandaag: Sil ten Brinke.
“Ik voel me één van de jongens hier”

Sil ten Brinke, ‘manusje-van-alles’ bij Takkenkamp

Sil ten Brinke (25) werkt al bijna vier jaar in vaste dienst bij het gespecialiseerde aannemersbedrijf Takkenkamp in de Achterhoek. Ondanks dat hij moeite heeft met rekenen en taal vult Sil zijn volle werkweek met voegen, hakken en sloopwerkzaamheden. Als ‘één van de jongens’ ontwikkelt Sil zich nog elke dag.

Bijna vier jaar geleden komt Sil voor het eerst het terrein van Takkenkamp aan de Nijverheidsweg in Zelhem opgewandeld. Via zijn broer is hij in contact gekomen met het grote, gespecialiseerde aannemersbedrijf. “Voordat ik bij Takkenkamp ben begonnen, werkte ik bij een interieurbedrijf,” vertelt Sil. “Maar dat vond ik niet zo leuk, want soms werkte je wel heel veel uur achter elkaar. Door mijn broer en uiteindelijk via het UWV ben ik hier terechtgekomen.”

Met zijn handen werken
In tegenstelling tot het werk wat hij bij zijn vorige werkgever krijgt voorgeschoteld, heeft Sil wel direct plezier in zijn activiteiten bij Takkenkamp. “Zeker weten. In het begin was het een klein beetje wennen, ook omdat ik net twee maanden thuis had gezeten. Maar al snel had ik veel lol in het werk. Ik werk graag buiten en dat is bij Takkenkamp vaak het geval. Daarnaast werk ik liever met mijn handen dan met mijn hoofd.”

Verhoudingen bepalen
Dat laatste levert hem nauwelijks problemen op. Wanneer Sil toch in een situatie komt dat er even wat meer gerekend moet worden, kan hij altijd zijn collega’s om hulp vragen. “Die kan ik altijd om hulp vragen. Soms moet er bijvoorbeeld wel eens wat gemeten worden en is het handiger als iemand anders dat even doet. Daarnaast moet ik ook mengen, om vervolgens te kunnen voegen. Het bepalen van de verhoudingen vond ik ook wel lastig. Als ik net de verkeerde verhoudingen gebruikte, kon er al een hele andere kleur uit komen.”

Maar hoe vaker Sil wordt geholpen bij het bepalen van de juiste verhoudingen, hoe beter hij er zelf mee overweg kan. “Na meerdere keren geholpen te zijn, heb ik het zelf ook geleerd. Ik kan dat nu dus ook zelf best goed.”

Plezier
Sil is intussen bezig met het sorteren van steigeronderdelen op het terrein van zijn werkgever. “Gisteren zijn deze steigers terug gekomen en ik moet de onderdelen nu in de kratten uitsorteren. Of elke werkdag er zo uitziet? Nee joh, elke dag ben ik wel met iets anders bezig.”

Voegen, hakken, sleuven maken, sorteren, slopen of gevels schoonspuiten: Sil is multi-inzetbaar en beheerst het allemaal. Bijna alles aan zijn werk vindt hij ook nog eens leuk. “Voegen vind ik heel leuk om te doen, maar sloopwerken vind ik net zo leuk. Ik doe heel veel verschillende dingen en juist dat zorgt ervoor dat ik heel veel plezier heb in mijn werk.” Zijn er dan geen minder leuke dingen aan zijn baan? “Weinig, maar als je buiten in slecht weer moet werken, is dat niet zo leuk. Een weekje kou of regen gaat nog wel, maar als het langer duurt wordt het vervelender.”

Eigen verantwoordelijkheden
Sil voelt zich op zijn plek bij het aannemersbedrijf, dat van oorsprong bekend staat om zijn voegwerkzaamheden. Met zijn eigen auto komt hij vanuit Varsseveld, waar hij bij zijn vader woont, naar Takkenkamp. “Of ik werk ergens op locatie mee aan een project. Dat is best wel vaak zo en dan ga ik met collega’s naar het bouwproject.”

Voor die collega’s werd Sil al snel ‘één van de jongens’, zo voelde hij zelf. “Dat merk ik heel goed. Ik word net zo behandeld als iedereen en krijg zo mijn verantwoordelijkheden. Zo was ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor sloopwerk van keukens. Ik wist waar alles zat en mocht dat op een gegeven moment op eigen initiatief gaan doen. Ook moest ik zorgen dat alles weer netjes achtergelaten werd. Zo’n verantwoordelijkheid is natuurlijk erg leuk.”

Nederlands kampioen
Dat Sil talentvol is, werd dit voorjaar duidelijk. In Dalfsen kroonde Sil zich tot Nederlands kampioen voegen. “Ik heb gewoon mijn best gedaan en uiteindelijk werd ik de winnaar. Ik kreeg een zilveren voegspijker, die ik tot het volgende NK mag houden. Erg leuk natuurlijk.”

Sinds het kampioenschap in april heeft Sil alweer stappen gemaakt in zijn vak. “De techniek voor het voegen krijg ik bijvoorbeeld steeds beter onder de knie. Door de ervaring die ik opdoe gaat het steeds beter. Ik hoop in de toekomst nog een keer de voegeropleiding te gaan doen. Maar eigenlijk vind ik alles aan mijn werk gewoon leuk.”

wajong-uitkering

Mensen als Sil krijgen in ons land een Wajong-uitkering. Regels rond deze uitkering zijn sinds 1 januari 2015 verscherpt. Meer weten over Wajong-uitkeringen en deze verscherpte wet? Klik op de link hieronder!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op