Even goed lezen
Bevriende collega's
Net als op bijvoorbeeld de sportvereniging of school, kun je op je werk vrienden maken. Met een ‘kantoorvriendschap’ is over het algemeen helemaal niets mis, maar het is wel handig om rekening te houden met wat zaken. Welke? Dat vertel ik je vandaag!
“Veel collega’s zie ik vaker dan mijn eigen vrouw”

Houd je collega’s te vriend!

Het is helemaal niet gek dat er op de werkvloer vriendschappen ontstaan. Ga maar na: momenten van stress, maar ook momenten van vreugde, deel je vaak met je (directe) collega’s. En wat denk je van de tijd die je doorbrengt met je collega’s? Op een werkdag al snel zo’n acht uur. Onderzoek in Groot-Brittannië wees ooit uit dat stressvolle situaties op je werk de beste vriendschappen opleveren. En als je denkt dat roddelen iets ‘fouts’ is: ook dit kan tot hechte (en snelle) vriendschappen op het werk leiden.

Maar als je bevriend raakt met een collega, is het wel belangrijk om rekening te houden met wat zaken. Op je werk ben je in de eerste plaats natuurlijk om te werken en niet om vriendschappelijke relaties op te bouwen.

Waar op letten?
Zomaar wat punten waar je op moet letten als jouw directe collega ook één van je vrienden of vriendinnen is geworden:

  • Blijf professioneel. Werk en privé zijn natuurlijk wat minder goed gescheiden als je met jouw collega een goede vriendschap opbouwt. Zorg er wel altijd voor dat je professioneel blijft als het op werk aankomt. Ook als je het niet eens bent met vriend of collega. Daarnaast moet het natuurlijk niet zo zijn dat diegene jou van het werk houdt met iets privés, maar dat snap jij ook wel!
  • Blijf kritisch. Het is misschien moeilijker om jouw bevriende collega op een fout te wijzen. Maar onthoud altijd: op de lange termijn levert het altijd problemen op. Want fouten kunnen zich opstapelen en uiteindelijk kan het zover komen dat jij (mede)verantwoordelijk wordt gehouden voor de gang van zaken.
  • Pas op voor kliekjesvorming. Ook al kan jij het met één of twee collega’s heel goed vormen: zorg ervoor dat jullie geen kliekje gaan vormen binnen het bedrijf. Natuurlijk is het fijn om in de lunchpauze even gezellig te babbelen met die collega’s waar je het goed mee kunt vinden. Dat draagt ook bij aan je motivatie om daarna weer aan de slag te gaan. Maar het teambelang staat natuurlijk voorop en negatieve gevoelens van een collega die niet tot het groepje hoort, kunnen het teamgevoel beïnvloeden.
  • Word niet té persoonlijk. Oké, dan kan het ook nog zo zijn dat je wel heel persoonlijke dingen tegen je collega vertelt. Het kan zomaar zo zijn, ook al ziet diegene jou echt wel als vriend of vriendin, dat je collega niet zit te wachten op zulke persoonlijke details.


Positief

Zo, dat waren wat punten om rekening mee te houden. Rest me nog te zeggen dat bevriende collega’s ervoor zorgen dat je creatiever wordt, tot betere feedback kan leiden en ervoor zorgt dat je effectiever werkt. Genoeg redenen om een vriendschap niet uit de weg te gaan, toch?

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op