Echt gebeurd
meisje voor pdb banner
Een stagevergoeding, dat zit er meestal niet in. Toch? Fout! Weet jij eigenlijk wel waar je recht op hebt?
“Zeven op de tien stagiaires krijgen niets, terwijl daar wél afspraken over gemaakt zijn”

Een stage zonder vergoeding?!

Als je een opleiding volgt is de kans groot dat je stage moet gaan lopen. Hartstikke leuk natuurlijk want je kunt tijdens een stage praktijkervaring opdoen. Je krijgt de ruimte om fouten te maken en daar ontzettend veel van te leren en je ervaart hoe het is om écht te werken. Vier of vijf dagen per week vroeg je bed uit, lange dagen maken (niks geen uitgevallen uurtjes of gespijbel) en collega’s die op je rekenen.

Eigenlijk ben je gewoon een soort medewerker van het bedrijf waar je stageloopt. En precies daarom is het dus gek dat je er meestal niet voor betaald krijgt. Kijk, natuurlijk moeten we niet vergeten dat jij als stagiair nog een boel te leren hebt, dat het stagebedrijf tijd in jou investeert (en tijd is geld) en dat je pas echt lekker gaat verdienen met een diploma op zak. Maar ondertussen wordt er wel steeds meer van een stagiair verlangt. De crisis heeft er flink ingehakt, ook op de banenmarkt. Waar vroeger iemand voor een volledig salaris bepaalde taken uitvoerde, behoren diezelfde werkzaamheden nu tot het takenpakket van de stagiair. En die werkt dus vaak voor niets. Maar wist je dat in veel grote cao’s afspraken gemaakt zijn omtrent stagevergoedingen?

Niet bespreekbaar maken
Uit een peiling van CNV Vakmensen blijkt dat zeven op de tien stagiaires niets krijgen, terwijl ze er wel recht op hebben. “Deze cijfers zijn schrikbarend”, zegt Souleiman Amallah van Probeer-de-Bond. Samen met andere projectmedewerkers is hij vrijwel dagelijks te vinden op roc’s. “We hebben scholieren gevraagd naar hun ervaringen met stages en stagevergoedingen. Ons beeld op basis van zo’n 2.500 reacties van scholieren is dat meer dan 70 procent geen stagevergoeding ontvangt. Terwijl daar in een aantal cao’s een keiharde afspraak over is gemaakt. Stagiaires werken vaak voor nop. En ze durven er geen punt van te maken, want ze zijn vaak al blij dat ze een stageplek hebben. Ook van docenten horen we vaak dat ze het probleem niet durven bespreken, omdat ze bang zijn de stagebedrijven kwijt te raken.”

Maar het is vastgelegd!
Goed, de meeste scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen dus geen stagevergoeding, terwijl ze daar wel recht op hebben; in verschillende (grote) cao’s zijn daar afspraken over vastgelegd. Zo horen stagiaires in de bouw of zorg een stagevergoeding te krijgen, maar ook als je een kappersopleiding volgt en stageloopt, heb je recht op een vergoeding. Souleiman vertelt: “Is er in jouw cao iets vastgelegd over een stagevergoeding? Dan heb je daar als stagiair gewoon recht op. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kappersbranche, de bouw, de kinderopvang of zorg en welzijn. Uit de peiling die we hebben gehouden blijkt dat stagebedrijven in deze sectoren de cao-afspraak massaal aan hun laars lappen. Ze maken misbruik van de kwetsbare positie van stagiaires. Een kwalijke zaak, vinden wij.”

Een vergoeding én opleiding
Mandy Bhaggan (20) heeft het goed getroffen, vindt ze. Ze loopt stage bij Sjenkels in Zoetermeer. “Een mooie salon, het bevalt me goed daar. Veel zaken zijn er goed geregeld. Ik krijg bijvoorbeeld een stagevergoeding en ik kan ook interne opleidingen volgen. Misschien komt dat ook wel omdat het een landelijke keten is. Bij kleinere kapsalons ligt dat toch vaak anders. De meesten krijgen niets, als ik de verhalen van de anderen zo hoor. En ik heb het zelf ook gemerkt toen ik op zoek was naar een stageplek. Voordat ik bij Sjenkels terechtkwam, ben ik bij vier andere kapsalons langs geweest. Drie van de vier lieten me diezelfde dag nog via de mail weten dat ik welkom was, maar schreven er meteen bij dat ik geen stagevergoeding zou krijgen. Ik vond dat wel opvallend. Het leek wel of het afgesproken was.”

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Hier vind je nog veel meer dingen die je moet weten over stagevergoedingen. Nog niet tevreden of een hele specifieke vraag? Lees dan verder!

Vragen? Schakel de bond in!

Wil je weten hoe het in jouw specifieke situatie geregeld is? Of heb je nog andere vragen omtrent het onderwerp stagevergoedingen? Heel begrijpelijk. Daarom kun je komende weken contact opnemen met de Stagelijn van CNV Vakmensen via 030 751 1007. Daar krijg je antwoord op al jouw vragen over dit onderwerp.

Speciaal voor scholieren en studenten heeft CNV Vakmensen het lidmaatschap van Probeer-de-Bond. Als lid van Probeer-de-Bond kun je maar liefst twee jaar lang gratis gebruik maken van alle voordelen die een vakbond te bieden heeft. Wat deze voordelen zijn? Nou, wat dacht je van juridische hulp bij conflicten omtrent stagevergoedingen of andere werk gerelateerde zaken? Of hulp bij je belastingaangifte? Of inspraak bij cao-onderhandelingen?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op