Even goed lezen
Jongen acher loopband
Dat er in ons land teveel werk zittend gedaan wordt, is eigenlijk wel algemeen bekend. Vooral op kantoren brengen mensen de meeste tijd zittend door. Betekent dat dan gelijk dat staand werk gezonder is? Daar geef ik je vandaag antwoord op. En oh ja, heb jij een beroep waarin je vooral moet staan: dan heb ik ook nog wat handige tips voor je!
“Te lang staan tijdens je werk kan gevolgen hebben”

Een staand vak? Kies voor afwisseling!

Er zijn wel wat beroepen op te noemen waarbij het heel normaal is om het grootste deel van de werkdag te staan. Wat dacht je van een schooljuf, een verkeersregelaar of een bakker? Ook op de bouwplaats of in de horeca zie je over het algemeen weinig mensen zittend hun werk uitvoeren. Hoe gezond is het nu eigenlijk om de gehele dag te moeten staan tijdens je werk?

Niet goed voor je
Onderzoeken
hebben in het verleden uitgewezen dat het niet goed is om heel de dag te staan. Bij langdurig staan wordt de doorbloeding van de benen belemmerd. Andere gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan bij het te lang en te vaak staan op een werkdag: spataderen en voetklachten. Ook voor je gewrichten (denk aan bijvoorbeeld je knieën) of spieren is het niet al te best.

Afwisselen maar!
Betekent bovenstaande dan automatisch dat zittend werk de oplossing is? NEE! Want van zittend werk is de kans op hart- en vaatziekte en overgewicht weer groter (logisch, want je zit de gehele dag op je achterwerk). Ook omdat je na je werk weer moet zitten in je auto of in het ov en je ’s avonds waarschijnlijk toch weer op de bank ploft. Het toverwoord in deze is afwisseling. Probeer je staande werk af te wisselen met af en toe even een kwartiertje zitten. En als je normaal gesproken de gehele dag achter je computer zit, is het heel goed om af en toe even een wandelingetje te maken. Bijvoorbeeld om een bak koffie te halen voor je favoriete collega.

Wat kun je zelf doen?
Tot een bepaalde hoogte kun je zelf wat doen aan het afwisselen van staan en zitten tijdens je werk: Als de situatie op je werk verbeterd kan worden, kun je het aan de orde stellen in een gesprek met je baas. Misschien is het voor hem of haar helemaal niet zo’n probleem om je iets meer afwisseling te geven in het zitten en staan. Of kan hij bijvoorbeeld een bureau op stahoogte aanschaffen (al is het zo dat je van staand werken niet per se langer leeft).

Als je dan even kunt zitten, is het wel zaak dat je goed zit. Zorg er dus voor dat je bureau en stoel op de juiste hoogte staan, zodat je niet alsnog last krijgt van lichamelijke klachten. Met een duur woord heten zulke meubelen ergonomische meubelen. Je baas moet er altijd voor proberen te zorgen dat jouw werkplek aan ‘ergonomische beginselen’ voldoet.

wij kunnen helpen!

Als jij problemen krijgt met je baas over het staand of zittend werken, kun je altijd contact opnemen met CNV Vakmensen. Wij kunnen jou adviseren of juridisch bijstaan!

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op