Even goed lezen
zorgverzekering geld
Van basisverzekering tot aanvullende verzekering en van premies tot eigen risico. Wij vertellen je er alles over!

De zorgverzekering – hoe werkt dat nou?

Zo rond deze tijd van het jaar gaan de meeste mensen zich verdiepen in een zorgverzekering. Als je een overstap van verzekeraar wilt maken, moet je dat namelijk voor het eind van het jaar geregeld hebben.

In Nederland is iedereen van 18 jaar of ouder verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Heb je geen zorgverzekering, dan loop je het risico een enorme boete te krijgen. Een zorgverzekering bestaat in ieder geval altijd uit een basisverzekering. Deze basisverzekering kun je verder uitbreiden met aanvullende verzekeringen als je denkt dat dit nodig is. Omdat ik heel goed begrijp dat verzekeringen vergelijken nou niet bepaald tot jou lievelingsbezigheden behoort, geef ik je hier wat tips zodat het allemaal wat makkelijker gaat.

De basisverzekering en de aanvullende verzekering
Een zorgverzekering is dus voor iedereen in Nederland boven de 18 jaar verplicht. Of je ook gebruik maakt van een aanvullende verzekering, dat mag je dan weer zelf bepalen. Maar eerst de basisverzekering. De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering zit. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een consult bij de huisarts, een opname in het ziekenhuis, logopedie, kraamzorg of een tandartsbezoekje. Dit is natuurlijk wel een heleboel, maar er mist ook een aantal belangrijke dingen. Met enkel een basisverzekering wordt jouw bezoek aan de tandarts namelijk wel vergoed, maar als de tandarts vervolgens vindt dat jij een wortelkanaalbehandeling nodig hebt en je hebt geen aanvullende tandartsverzekering, tsja, dan kun je je portemonnee trekken. Het is dus goed om te bedenken welke zorg jij nodig denkt te hebben. Ben jij iemand die vatbaar is voor griepjes en andere ziektes? En moet de tandarts gegarandeerd boren als jij langskomt? Vaste klant van de opticien of orthodontist? Op basis hiervan kun je de best passende zorgverzekeraar kiezen. Op internet vind je genoeg vergelijkingssites.

Het eigen risico
Sommige mensen gaan voor iedere zucht naar de dokter. Omdat de overheid onnodig doktersbezoek een beetje binnen de perken wilt houden, is het eigen risico ingevoerd (en de afgelopen jaren flink verhoogd). Kort gezegd is het eigen risico niets anders dan de eerste 380 euro die je zelf moet betalen als je gebruik maakt van medische hulp. Er zijn uiteraard wel een aantal dingen uitgesloten, zoals kraamzorg en een bezoek aan de huisarts. Ga je niet gauw naar de dokter en heb je eigenlijk nooit wat? Dan kun je jouw eigen risico vrijwillig verhogen zodat je korting krijgt op de maandelijkse premie die je betaalt voor je verzekering. Wel een risicootje natuurlijk, zul je altijd zien dat je net drie keer je arm breekt en je tanden uit je mond valt.

Zorgtoeslag
Voor een zorgverzekering ben je minimaal 100 euro per maand kwijt. Een hoop geld natuurlijk, zeker als je geen tienduizenden euro’s per jaar verdient. Daarom komt de overheid mensen met een inkomen van 27.012 euro per jaar of lager tegemoet met een toeslag: de zorgtoeslag. Maandelijks krijg je een toelage om je zorgverzekering te betalen. Hoe hoog deze toelage is, dat hangt af van je exacte salaris. Belangrijk: je moet je zorgtoeslag wel zelf aanvragen, want ze komen het niet brengen. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Je kunt op de website van de Belastingdienst kijken.

Korting op je zorgverzekering!

Als je lid bent van Probeer-de-Bond of CNV Vakmensen kun je korting krijgen op je zorgverzekering. Als je naar onze speciale pagina (www.cz.nl/cnv) gaat, kun je daar je premie berekenen en direct zien wat je bespaart. Hartstikke handig! Nog geen lid en wel student?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.