Over de thuiswerkvergoeding
Thuiswerken brengt voor jou als werknemer extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld kosten voor verwarming, koffie, toiletpapier, water en elektriciteit. Je werkgever mag deze kosten onbelast vergoeden met een thuiswerkvergoeding. Die stijgt van €2,35 in 2024 naar €2,40 per dag in 2025. Een thuiswerkvergoeding is niet verplicht. Sla je cao erop na, als je wilt weten of jij hier recht op hebt. Ook staat de thuiswerkvergoeding los van de vergoeding voor het inrichten van je thuiswerkplek.
Een veilige en gezonde werkplek
Je werkgever is verantwoordelijk dat je je werk veilig en gezond uitvoert. Ook thuis. Hij of zij heeft namelijk een zorgplicht. Heb jij nog geen goede ergonomische werkplek? Dan is je werkgever verplicht om je daarbij te helpen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een goede bureaustoel;
- Een laptophouder of extra scherm;
- Een los toetsenbord en muis voor bij de laptop;
- Goede verlichting.
Daarnaast moet je werkgever je inlichten over de risico's van thuiswerken. Daarbij komt niet alleen de ergonomische werkplek aan bod. Maar ook zaken als werkdruk en hoe je contact houdt met je leidinggevende. Verder bespreek je of je thuis geen last hebt van de temperatuur of geluidsoverlast en hoe je werkgever je hierin kan ondersteunen. Breng ook ter sprake hoe je, in de zomermaanden, het beste werkt.
Controle vanuit werkgever
Je werkgever heeft de zorgplicht. Hij of zij moet dus weten of je thuis veilig en gezond werkt. Je werkgever hoeft daarvoor niet fysiek je thuiswerkplek te checken. Vanwege je recht op privacy mag dit alleen als er geen minder ingrijpende middelen zijn, maar die zijn er vaak wel. Zo kan een arbodeskundige je werkplek in kaart brengen met een vragenlijst.
Daarnaast mag je werkgever je productiviteit niet bijhouden. Dat is in strijd met de privacywet, die is vastgelegd in de Grondwet, in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Alleen onder strikte voorwaarden mag je werkgever je controleren. Bijvoorbeeld als er een vermoeden is van een strafbaar feit of overtreding van de bedrijfsvoorschriften. Je werkgever moet dan eerst instemming vragen bij de OR en de medewerkers informeren.