Leden CNV stemmen in cao-akkoord Textielverzorging

Leden werkzaam in de Textielverzorging hebben in meerderheid ingestemd met het akkoord.

Wat leden ervan vonden

Dat het belangrijk is dat er op 1 januari een goede loonsverhoging komt. En die komt er. Dit gaat er gebeuren.

  1. Stap 1: 3% van de eindejaarsuitkering wordt overgeheveld naar de lonen. Dat is natuurlijk een loonsverhoging die je zelf betaalt en eerder krijgt uit betaald.
  2. Stap 2: Bovenop het hogere loon komt per uur €1,25. Voor bovencao- ers geldt een ondergrens van 4% loonsverhoging.
  3. Stap 3: de loonsverhoging van 1,35% die gepland stond voor 1 maart 2023 wordt vervroegd naar 1 januari. Dus over het al verhoogde loon wordt die 1,35% berekend.

Dat levert dus uiteindelijk een loonsverhoging van 12% voor het laagste- en 10% voor het hoogste cao loon op. En omdat chauffeurs en medewerkers steriele medische middelen naast hun loon ook nog afhankelijk zijn van een toeslag, is afgesproken dat die toeslagen beide 3 euro verhoogd worden, dus van 36 naar 39 euro per maand.

Eindejaarsuitkering verschuift

Het heen en weer schuiven van de eindejaarsuitkering dreigde per januari 2023 een enorme operatie te worden waarbij we voorzagen dat dit voor werknemers tot problemen zou leiden. Daarom is er nu afgesproken dat voor iedereen op 1 januari 3% van de eindejaarsuitkering naar het loon schuift en niet teruggeschoven kan worden. Daarmee heeft iedereen een klein voordeel omdat er over de eindejaarsuitkering geen vakantiegeld wordt betaald. En door het geld op een aparte spaarrekening te zetten, kan je toch je extraatje hebben in november.

Looptijd tot 1 januari 2024

Werkgevers willen de cao met 8 maanden verlengen en dat snappen we wel. Ook wasserijen hebben een zware tijd met de huidige prijzen voor gas en energie. Dat ze na een stevige loonsverhoging even ademruimte willen, vinden we te begrijpen. Maar eind van het jaar zullen we met nieuwe kracht de onderhandelingen starten! WIl je het hele cao-proces bekijken? Ga dan naar de cao-pagina. 

Tenslotte

Zonder leden is er ook geen cao mogelijk. Daarom vragen we je: maak je ongeorganiseerde collega lid. Ga hiervoor naar onze website

Willem Kruithof, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1998 / w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Heb jij een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error