Vlisco versus MITT

Vlisco heeft een eigen bedrijfscao en deze loopt tot 1 juli 2021. Qua werkingssfeer valt Vlisco onder de cao MITT en om te komen tot een eigen bedrijfscao is dispensatie gevraagd aan de Vakraad MITT. De Vakraad heeft dispensatie verleend voor de looptijd van de cao MITT en dit is tot 1 april 2020.

Vlisco heeft vervolgens opnieuw dispensatie aangevraagd voor de resterende looptijd van de bedrijfscao Vlisco.

Wel of geen dispensatie
Op het moment van versturen van deze nieuwsbrief is nog niet bekend of dispensatie wordt verleend aan Vlisco. Het is niet zeker dat Vlisco voor de resterende looptijd van de bedrijfscao dispensatie krijgt. Er zijn een aantal mensen binnen de Vakraad die tegen dispensatie zijn, terwijl een drietal andere bedrijven zonder problemen dispensatie krijgen voor een eigen bedrijfscao.

Mocht er geen dispensatie meer worden verleend dan kan Vlisco nog in beroep gaan en eventueel via een rechtszaak alsnog dispensatie proberen te krijgen. Is vervolgens de uitkomst dat er geen dispensatie meer wordt verleend dan gaat Vlisco weer onder de cao MITT vallen. Iedereen behoudt de arbeidsvoorwaarden die hij of zij op dat moment heeft.

Wel of niet stemmen over onderhandelingsresultaat MITT
Inmiddels ligt er ook een resultaat voor een nieuwe cao MITT met een looptijd van 8 maanden van 1 april 2020 tot 1 december 2020. Deze wordt ter stemming aan de leden voorgelegd.
Het dilemma wat er nu ligt is of jullie mogen stemmen over het onderhandelingsresultaat MITT.
In principe blijven jullie gewoon onder de bedrijfscao vallen tot duidelijk is of dispensatie niet meer wordt verleend. Dit is een reden om jullie niet mee te laten stemmen. Ik weet echter dat er een wens ligt om te mogen stemmen over het resultaat. De andere vakorganisaties gaan dit ook doen. En ook jullie mogen meestemmen over het resultaat. Zie de bijbehorende nieuwsbrief.

Aanspraak maken op cao MITT of niet?
Echter, dit betekent niet dat je vervolgens aanspraak kunt maken op bijvoorbeeld de loonsverhoging in het onderhandelingsresultaat van MITT. Pas wanneer duidelijk is dat de bedrijfscao niet meer van toepassing is, is dat het geval. Houdt er wel rekening mee dat jullie werkgever gebruik kan maken van de mogelijkheid om dispensatie van de loonsverhoging te vragen.

Mochten er nog vragen zijn dan kunnen jullie mij mailen of whats-appen.

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 89
E: n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl

Downloads