Cao Textielverzorging Handtekeningenactie succes

Alle pogingen om met werkgevers tot een oplossing van ons conflict te komen zijn mislukt. Dus nu komt het op ons samen aan. En samen zijn we sterk. Dat bewijzen we overal, ook in de Textielverzorging. We zijn ook eerlijk. Je krijgt van ons het hele verhaal. Altijd.

Nieuw voorstel Cao Textielverzorging
Alhoewel vakbonden een eindbod hebben gedaan en dus niet meer onderhandelen met werkgevers, hebben werkgevers deze week toch nog een nieuw voorstel voor een cao Textielverzorging op tafel gelegd. Een voorstel dat te mooi klinkt om waar te zijn: 11% loonsverhoging in 5 jaar tijd.

Maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar
Want je moet de helft van je eindejaarsuitkering inleveren om die loonsverhoging te krijgen. Ieder jaar een stukje totdat er minder dan de helft van je eindejaarsuitkering over is. Je betaalt dus een groot deel van je loonsverhoging zelf!

Eerder stoppen met werken, dat is toch wel een mooi aanbod van werkgevers?

Ja en nee. Op zich is de wettelijke regeling die eerder stoppen met werk mogelijk maakt, een goede regeling. Bonden hebben zelf voorgesteld om die regeling te gaan toepassen en gebruik te maken van de subsidie van de overheid. Maar: zelfs met subsidie is het geen gratis regeling en werkgevers stellen voor dat werknemers een groot deel van de kosten voor hun rekening nemen.  Wij vinden allereerst dat deelname aan deze regeling vrijwillig is (en de bijdrage dus ook) en bovendien moet de bijdrage evenwichtig en eerlijk zijn.

Pensioen wordt duurder
Net als zoveel zaken wordt ook je pensioen duurder. CNV en  FNV vinden dat de extra kosten van het pensioen door werkgevers en werknemers samen betaald moeten worden zoals dat nu ook het geval is. Werkgevers willen dat niet afspreken.

Werkgevers houden slag om de arm
Bij al hun voorstellen houden de werkgevers een slag om de arm. Ze willen ieder jaar een berekening maken waardoor er meer of minder geld beschikbaar is. Geld voor loon, voor eerder stoppen met werken, voor pensioenpremie. Het lijkt alsof je voor 5 jaar zekerheid krijgt aangeboden, maar dat is niet waar !

Sommige werkgevers zijn niet eerlijk
En daarmee is het werkgeversaanbod een aanbod van niks geworden: een sigaar uit eigen doos, een cadeautje van jezelf. Sommige werkgevers hebben een memo uitgestuurd om je hun cao-voorstel verkopen alsof het een schitterend voorstel is. Alleen vertellen ze niet het hele verhaal. Dat doen wij wel: in de bijlage vind je het hele voorstel van werkgevers.
Het is best een lastig verhaal, dus als je er niet uitkomt.. Wij moesten het ook drie keer lezen voordat we echt snapten dat het een slecht voorstel is.

Handtekeningenactie succes
De handtekeningenactie loopt goed, we hebben al bijna 1000 handtekeningen opgehaald, maar het moet nu nog beter. Daarom roepen we je op om bijgaande brief te ondertekenen als je dat nog niet gedaan hebt.  Graag je handtekening zetten, scannen of een foto maken en mailen aan ons.

Zet je handtekening en stuur de brief op, doe mee voor een eerlijke cao
Omdat we plannen aan het maken zijn voor nieuwe acties willen we je handtekening voor 24 februari binnen hebben. Dat geeft je ruim de tijd om je eigen handtekening te zetten, maar ook om je collega’s even langs te gaan met geprinte brieven en ook hen te vragen om een handtekening te zetten. Ze hoeven geen lid te zijn of te worden om nu mee te doen aan deze actie. Iedereen die een eerlijke cao wil, mag tekenen. Kom in beweging, samen met je collega’s!!!
In de eerste week van maart zullen we de handtekeningen aanbieden aan de werkgevers en natuurlijk zorgen we voor een persberichtje, foto’s en een verslag, zodat ook jij kan zien hoe werkgevers reageren.

Meedoen is belangrijker dan lid worden
Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen meedoet, vakbondslid of niet! Iedereen, echt iedereen heeft wettelijk het recht om actie te voeren voor een eerlijke cao. Natuurlijk heeft een vakbondslid voordeel bij acties (dat schreven we al in de vorige nieuwsbrief). Maar ook als je een hekel aan de vakbonden hebt, kan je meedoen met acties. Gewoon, voor jezelf. Omdat een eerlijke cao belangrijk is. Laat je collega deze nieuwsbrief lezen en vraag hem of haar om een handtekening. 
We rekenen op jullie!

Willem Kruithof, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl 
Bijlagen: voorstel werkgevers en handtekeningen brief

Downloads