Teleurstellend eindbod Cao Schoentechniek 2020

Werkgevers zijn niet bereid om te praten over onze voorstellen. Het langverwachte cao-overleg met werkgeversdelegaties schoenherstellers en orthopedisch schoenmakers was ronduit teleurstellend. Werkgevers hadden geen eigen voorstellen voorbereid. Nadat wij onze voorstellenbrief toelichtten kwamen werkgevers met een eindbod en wilden niet verder in gesprek over de cao.

Gevolgen van corona
Werkgevers vroegen uitgebreid aandacht voor de effecten van de corona-crisis op zowel de schoenherstellers als op de orthopedisch schoenmakers. Hierin werden de steeds kleiner wordende marges besproken en de wurggreep van de zorgverzekeraars. Vakorganisaties haalden de flexibiliteit en constante inzet van de werknemers aan in voor hen onzekere en moeilijke tijden.

Toekomst Cao Schoentechniek  
Begin 2020 stelden vakorganisaties FNV en CNV Vakmensen werkgevers de vraag wat zij op lange termijn met de cao willen. Een gewetensvraag. Zoals jullie weten, komt de cao iedere keer maar moeizaam tot stand. Wij hebben werkgevers gevraagd om na te denken over aansluiting van de sector bij een andere cao of over het bespreken van een aantal belangrijke thema’s, zoals duurzame inzetbaarheid. Jammer genoeg bleek dat werkgevers het hier onderling niet over gehad hadden. Erg teleurstellend vindt CNV Vakmensen.

Voorstel werkgevers
Na doorvragen over wat werkgevers dan wel wilden bespreken kwamen zij met een voorstel voor een ‘tijdelijke’ tussenoplossing. Dit voorstel hadden ze nog niet besproken met de eigen achterban. Zij stellen een cao voor met een looptijd van 01-01-2020 – 31-12-2021, een tweejarige cao. Per januari 2021 bieden zij een eenmalige uitkering van €200 (bruto, en parttimers naar rato) en per 1 april 2021 verhogen zij de schaalsalarissen (niet de feitelijke salarissen) met 1%.

Meteen eindbod van werkgevers: breng je stem uit
Werkgevers wilden vervolgens niet onderhandelen of een nieuwe datum voor vervolgoverleg inplannen. Zij hebben ons een eindbod gedaan. Dat is een eenzijdig bod waar niet verder over te praten valt. Vaak komt een eindbod na een flink aantal keer onderhandelen tot stand. Dat is hier niet het geval. CNV Vakmensen krijgt door de hele gang van zaken het idee dat werkgevers nooit de intentie gehad hebben om te onderhandelen over de cao. Met dit eindbod is het slikken of stikken. CNV Vakmensen vindt dit van weinig respect naar de werknemers getuigen. Het duurde daarnaast nog ruim anderhalve week voordat wij de uitgewerkte tekst -waarin werkgevers een paar kleine toevoegingen hebben gedaan- op papier kregen.

RVU-regeling
CNV Vakmensen heeft gevraagd om de RVU-regeling zodat werknemers drie jaar voor AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen kunnen. Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2021 € 21.200 per werknemer (maximaal drie jaar voor AOW-datum). Werknemers bekostigen de rest zelf door bijvoorbeeld het pensioen naar voren te halen. Werkgevers willen hier wel afspraken over maken maar stellen dat de individuele werkgevers op vrijwillige basis kunnen meedoen. Het wordt dus geen afdwingbaar recht. Wel willen zij de wettelijke mogelijkheid tot het sparen van 100 weken verlof in plaats van 50 weken overnemen in de cao. Zie de bijlage voor de gehele tekst.

Wat vindt CNV Vakmensen?
Wat ons betreft is een cao met een looptijd van twee jaar geen tijdelijk lapmiddel. Wij vinden dat er wel degelijk harde afdwingbare afspraken moeten komen zoals een 80-90-100 regeling. Aan de andere kant wordt het recht om 100 weken verlof te sparen wel opgenomen. De loonsverhoging is wel ondermaats, de inflatie ligt hoger waardoor je er in koopkracht op achteruit gaat. Tenslotte is het vreemd om geen loonsverhoging over de feitelijke salarissen af te spreken.

Stem uiterlijk 4 januari 2021
Het mag duidelijk zijn dat CNV Vakmensen niet blij is met de inhoud van het eindbod en de manier waarop dit tot stand is gekomen. Het is nu aan de leden om hun stem uit te brengen. Klik hier om digitaal te stemmen.
Je kan natuurlijk ook stemmen per e-mail: n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl; vermeld in jouw e-mail of je VOOR of TEGEN stemt. Bedenk dat wanneer je tegen stemt dit betekent dat je ook actiebereid dient te zijn om een beter resultaat af te dwingen. CNV Vakmensen kan niet het eindbod afwijzen en vervolgens verder onderhandelen. Krijg je deze nieuwsbrief per post, dan kun je als derde mogelijkheid met het volgende webadres op internet je stem uitbrengen: https://bit.ly/37ivaMZ

Bij een negatieve stemming moeten we samen met de achterban druk proberen op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld al door een handtekeningenactie te starten onder de collega’s, ook (nog) niet-leden kunnen mee tekenen. Stem dus ofwel digitaal, of per e-mail of whatsapp, uiterlijk 3 januari 2021.

Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1989 / E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl

Downloads