Overleg vakbonden en KLM over aangekondigde wisseling van president-directeur

Naar aanleiding van de aankondiging van het vertrek van dhr.Elbers als president-directeur van KLM hebben de bonden, op initiatief van CNV, een overleg aangevraagd met de bedrijfsleiding. Deze aanvraag is gedaan om inzicht te krijgen in het vertrek van dhr. Elbers, CEO van KLM. Bedoeling was om vast te stellen in hoeverre het vertrek invloed kan hebben op de belangen van de medewerkers bij KLM qua werkgelegenheid en het kunnen blijven functioneren van KLM in het bestaande operationele model.

Naast dat alle vakbonden aanwezig waren, waren zowel de president-directeur van KLM als de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van KLM in de persoon van dhr. ‘t Hart—de RvC speelt een sleutelrol in diens opvolging—aanwezig. CNV waardeert het dat de moeite is genomen om vakbonden als vertegenwoordigers van het personeel goed op de hoogte te brengen van de ontstane situatie. In deze info een korte update van dit overleg.

Aankondiging vertrek
Het vertrek van dhr. Elbers zorgt voor veel vragen op de werkvloer. Twee weken geleden heeft KLM het persbericht gepubliceerd dat dhr. Elbers na twee termijnen KLM gaat verlaten. Daaruit bleek dat de RvC na overleg met dhr. Elbers heeft geconstateerd dat na twee termijnen er geen vervolg komt. Dhr. Elbers heeft aangegeven het proces rond zijn opvolger zo goed mogelijk te willen laten verlopen, zodat zijn opvolger maximaal opgesteld staat om krachtig zijn of haar rol als president-directeur van KLM te kunnen vervullen. Tot die tijd zal hij vanzelfsprekend het belang van KLM binnen de context van de holding blijven dienen vanuit zijn huidige rol.

Natuurlijk begrijpt de RvC dat dhr. Elbers niet zomaar vervangen kan worden, gegeven zijn staat van dienst voor KLM. Ook begrijpt hij dat veel medewerkers wellicht graag een derde termijn hadden gezien. Echter, belangrijk is wel om ook zakelijk de veranderde context ten opzichte van begin 2019 (einde eerste periode) onder ogen te zien met oog op het belang van KLM richting de toekomst:

1) Dhr. Elbers heeft ditmaal aangegeven zelf (na overleg) niet op te gaan voor een derde termijn en er is daarom geen sprake van een hernieuwde voordracht door RvC of een positief advies van de OR.

2) Juist het eerder ingaan (ruim voor een nieuwe termijn) van het transitieproces biedt mogelijkheden om tijdig de gewenste transitie op gang te brengen naar een nieuwe krachtige president-commissaris van KLM.

Opvolging
De selectie van de opvolging van de huidige president-commissaris ligt in eerste instantie in handen van de Raad van Commissarissen van KLM en wordt vervolgens bekrachtigd door de board van Air France KLM. De OR van KLM zal vanuit zijn rol naar het gewenste profiel van de opvolger kijken voordat de procedure van start gaat. Vanuit de RvC is in ieder geval aangegeven dat gekeken zal worden naar een kandidaat van Nederlandse afkomst, om een positieve verbondenheid met de Nederlandse samenleving, politiek en overheid, waarvan veel afhangt voor een bloeiende toekomst van KLM, krachtig invulling te kunnen geven.

Werkgelegenheid
Ten aanzien van de werkgelegenheid binnen het bestaande operationele model ligt er op dit moment geen plan waarbij er iets ingrijpends veranderd aan de positie van KLM binnen de holding. Dat is een goed teken, want op deze wijze, als maatschappij die breed werkgelegenheid biedt, kan KLM ook in de ogen van CNV optimaal functioneren als maatschappij binnen de holding. KLM is dus niet voornemens een omvangrijke reorganisatie plaats te laten vinden. Integendeel, idealiter komen we op termijn weer in omstandigheden waarbinnen KLM kan groeien qua aantal medewerkers.

Indien er ontwikkelingen plaats vinden zullen wij jullie op de hoogte brengen. Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact op met je bestuurders:

Chantal van Binsbergen via c.vanbinsbergen@cnvvakmensen.nl of 06-36517437
of
Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl of 06-20471892