Onderhandelingsresultaat cao MITT

Voor het aflopen van de huidige cao ligt er een nieuw resultaat. Een unicum lijkt het binnen de sector. Het resultaat wordt nu voorgelegd aan de leden van CNV Vakmensen.

Enquête

Dat de medewerkers werkzaam binnen de Mode-, Interieur-, Tapijt- en Textielindustrie, (MITT) betrokken zijn bij hun cao, bleek uit het feit dat de enquête massaal is ingevuld. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de onderhandelingen over de cao. Immers, zo kon aan de hand van resultaten uit de enquête worden aangegeven wat werknemers belangrijk vinden en dat vakbonden verwachten dat werkgevers daar goed naar luisteren. 
Vanaf het begin was duidelijk dat voor medewerkers een loonsverhoging en een afspraak om in aanloop naar de AOW minder te gaan werken, de zogenaamde 80-90-100-regeling, van groot belang is. 

Vooral over dit laatste hebben we veel gesproken. Het feit dat deze mogelijkheid er al voor individuele medewerker is, was voor ons niet voldoende. We wilden het in de cao hebben, voor iedere medewerker. Werkgevers gaven aan dat men het belang ervan ziet, maar dat er ook sprake is van "koudwatervrees" bij een heleboel werkgevers. Men geeft aan dat er nog onbekendheid is, de (financiële) gevolgen nog niet kunnen worden overzien en er vraagtekens worden gezet bij de uitvoerbaarheid binnen de bedrijven.
Het betoog vanuit vakbonden dat daar waar het is ingevoerd het positief wordt ontvangen, was niet voldoende om werkgevers (per 1 januari 2022) over de streep te trekken.

2022 Proefjaar

We hebben afgesproken dat 2022 een "proefjaar" is. Werkgevers kunnen aan de slag en zo ervaren wat het betekent als medewerkers van de regeling gebruik maken. Medewerkers kunnen ervaring opdoen met wat het voor hen betekent. Er ligt nog geen blauwdruk voor de regeling, maar de insteek is dat medewerkers meer rust en tijd krijgen in de jaren voorafgaand aan AOW-leeftijd en zo - ook nadat ze gestopt zijn met werken op AOW-leeftijd - gezond van hun pensioen kunnen genieten.
Lijkt het passend voor jou, meldt het bij je werkgever en ga in overleg welke mogelijkheid er voor jou is. Vergeet het ook niet te melden bij CNV Vakmensen, dan krijgen we een beeld hoeveel mensen er gebruik van (willen) maken en welke reacties werkgevers hebben.

Loon

Dit is een ander belangrijk punt uit de onderhandelingen. Werkgevers geven per 1 januari 2022 een loonsverhoging van 3,0%. Men heeft wel degelijk geluisterd naar het pleidooi dat er een reële loonsverhoging voor de sector moest komen. 

De cao gaat gelden voor een jaar, dus t/m 31 december 2022. Daarnaast zijn er een aantal afspraken gemaakt die terug te vinden zijn in het onderhandelingsresultaat, die als bijlage is toegevoegd. 
Het feit dat er voor het eerst in tijden een onderhandelingsresultaat ligt en het niet weer tot een eindbod is gekomen, is voor CNV Vakmensen een positief signaal. Het in gesprek blijven over zaken die voor medewerkers van belang zijn, werpt vruchten af. 

Als lid van CNV Vakmensen ben jij nu aan zet, immers de leden bepalen of men akkoord gaat met het bereikte resultaat.

Breng hier je stem uit 

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kun je stemmen door naar de cao-paginta te gaan. www.cnvvakmensen.nl/caos en type Mitt in de zoekbalk. 

Reageren?

Op de cao-pagina kun je al het nieuws nog nalezen, je stem uitbrengen en reageren of je vraag stellen. Ga naar de cao-pagina Mitt  

De kerstdagen staan voor de deur, een nieuw jaar in het verschiet, tijd voor rust en ontspanning. Ik wens je mooie dagen toe met degenen die je dierbaar zijn. Blijf gezond en een gelukkig 2022 gewenst.

Mocht je vragen hebben, dan kun je mij mailen. Ik ben vanaf 24 december vrij en vanaf 6 januari 2022 weer bereikbaar.

Kitty Huntjens
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 47 82 68 77
E: k.huntjens@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error