Overleg over Cao Lantor

Het is alweer een tijd geleden dat CNV Vakmensen jou gevraagd heeft om aan te geven wat je belangrijk vindt in jouw cao. Hier volgt een korte terugkoppeling van de huidige stand van zaken.
In september hebben we gevraagd een keuze te maken uit een aantal onderwerpen die voor jou belangrijk zijn in de cao. Op basis daarvan is een voorstellenbrief gemaakt. In een overleg zijn de voorstellenbrieven van zowel CNV als FNV toegelicht. Je werkgever had vooraf geen voorstellen op papier gezet, maar heeft tijdens het overleg mondeling een aantal zaken benoemd. Later hebben we de tekst ontvangen. 
Een van de voorstellen van werkgever was, om gelet op de onzekere situatie, onder andere veroorzaakt door Corona en de onduidelijkheid over ontwikkelingen pensioenfonds, het cao-overleg op te schorten naar april 2021. 
Hiervoor zijn een aantal argumenten benoemd. Onlangs bleek dat er vanuit werkgever nog geen informatie hierover met je gedeeld is. Omdat we het belangrijk vinden dat je weet wat er speelt, deze brief met de ontbrekende informatie. Hieronder de tekst zoals wij die van Lantor hebben ontvangen.

"Wij hebben tijdens het CAO overleg van 21 september uiteengezet dat Lantor B.V. het voorstel heeft neergelegd om het cao overleg tijdelijk op te schorten voor 6 maanden, tot 1 april 2021.
Er zijn van onze kant meer redenen voor dit voorstel. Ook Lantor B.V. heeft te maken met de negatieve effecten van de impact van COVID-19. Dit geldt met name voor onze winstgevende composites producten. Wij hebben geen zicht op hoe dit zich gaat ontwikkelen in de komende maanden en/of de kosten reducerende maatregelen die wij genomen hebben voldoende zullen blijken. Hierbij heeft Lantor onder meer ervoor gekozen om sommige vacatures niet in te vullen. Er wordt niet gereisd door onze Sales & Productmanagement tot het einde van dit jaar. Investeringen worden uitgesteld. Betalingen aan de aandeelhouder zijn uitgesteld. We staan in het rood bij de bank en verder lenen wordt moeilijker. In deze onzekerheid vinden wij het bewaren van “rust in de tent” essentieel. Lantor is degelijk bewust van het feit dat medewerkers zich zorgen kunnen maken om de werkgelegenheid. Wij kunnen natuurlijk hierin geen garantie bieden maar alle medewerkers kunnen op hun eigen manier hierin een bijdrage leveren om naast de uitdagingen ook de kansen en mogelijkheden aan te pakken.
Ook hebben wij aangegeven dat er ook uitdagingen zijn bij het pensioendossier (MITT).
Lantor B.V. heeft nog steeds de wens om de verkenning naar een mogelijke overgang naar de MITT cao met elkaar op te pakken.
Bij Lantor B.V. staan nu de “signalen op rood” en gezien de omstandigheden is een tijdelijke opschorting van het cao voor alle partijen wellicht de beste oplossing. Wij hadden het liever ook anders gezien. Wel stellen wij voor om in januari 2021 een gesprek in te plannen met het CNV en FNV om de stand van zaken te bespreken maar ook wat dieper te kijken naar de voorstellen van zowel het CNV en FNV omtrent flexibiliteit rondom pensionering. Dus mogelijkheden, om eerder uit dienst te gaan."

Tot zover dus de voorstellen van Lantor. Op dit moment wachten wij de uitnodiging van Lantor af, om het gesprek weer op te pakken en zullen we in januari horen hoe het met het bedrijf gaat en welke onderwerpen we oppakken om tot overeenstemming over een cao te komen.

Heb je vragen over deze nieuwsbrief of in het algemeen, neem contact met mij op.

Kitty Huntjens
bestuurder CNV Vakmensen
E k.huntjens@cnvvakmensen.nl 
M 06 47 82 68 77