Wat vind jij van het loonbod van Kartoflex?

Nadat wij op 11 juli de derde cao-onderhandelingsronde hebben gehad, hebben wij jullie daarover geïnformeerd. Duidelijk was dat wij niet blij waren met het laatste loonbod van de werkgever. Weten jullie het nog?

Voor een cao van 18 maanden (looptijd dus van 1 oktober 2023 tot en met maart 2025) boden de werkgeversorganisatie Kartoflex:

  • 5,0% per oktober 2023
  • 2,5% per april 2024 en
  • 2.5% in oktober 2024

Ook hebben wij laten weten dat de werkgevers niets wil vastleggen over het werken met een jaarurennorm (JUM), iets dat wij wel willen. Wij weten dat er bedrijven zijn die daar nu wel mee werken, zonder dat er concrete afspraken zijn vastgelegd. Maar het is onbekend hoeveel bedrijven met de JUM werken.

Wat is een JUM eigenlijk?

Dat is een systeem waarin een werknemer een x aantal uren (voor 36 uur is dat 1878 uur op jaarbasis) over het gehele jaar moet werken. Overwerkuren worden aan het einde van het jaar afgerekend. Maar hoe is onduidelijk, want de cao zegt niet dat je pas aan het einde van een kalenderjaar een overwerkuur gaat uitbetalen. En wat gebeurd er als je minder uren hebt gewerkt dan in dit voorbeeld 1878 uur? Moet je deze dan inhalen?

Volgens de werkgevers hoeven we niets vast te leggen, omdat er maar zeer beperkt gewerkt wordt met dit systeem. Wij vinden dat we minimaal in de cao moeten vastleggen dat bedrijven, die met een JUM werken, arbeidsvoorwaardelijke aspecten met de bonden dienen af te spreken. Anders kunnen we nooit een cao toetsen of deze nageleefd wordt.

Wij willen graag van jullie weten of jouw bedrijf al werkt met een Jaarurennorm (JUM) en indien ja, of je dan de afspraken daarover met ons wil delen. Ook willen wij weten wat jij vindt van het loonbod van de werkgevers. Daarom hebben wij een peiling uitgezet, het zou fijn zijn als jij die wilt invullen !

Ga hier naar de enquête

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Kartonnage kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.
Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou!

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen jou het liefst zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om je gegevens te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door aan secretariaat@cnvvakmensen.nl

Vul de enquête in op de cao-pagina van Kartonnage. Ga naar www.cnvvakmensen.nl/caos en typ dan in het zoekveld Kartonnage. Hier vind je deze nieuwsbrief en kan je de enquête invullen.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.
Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Jacqueline Kraan
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 2048
E: j.kraan@cnvvakmensen.nl

en

Monique Daamen
Bestuurder FNV Procesindustrie

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error