Tweede onderhandelingsronde SK Parenco

Afgelopen vrijdag hebben we voor de tweede keer met de directie aan tafel gezeten en onderhandeld over een nieuwe cao. Het overleg verliep in goede sfeer. Op een aantal punten zijn stappen in de goede richting gezet, maar op een aantal punten liggen partijen ver uit elkaar. In deze nieuwsbrief lees je meer over de tweede onderhandelingsronde.

Aantal punten stappen in de goede richting

SK Parenco is bereid om de regeling met betrekking tot de reiskosten woon-werkverkeer te verbeteren. Voortaan zullen alle gemaakte kilometers worden vergoed op basis van € 0,21 per kilometer, dus ook voor de werknemers met een reisafstand van minder dan 10 km. 

Daarnaast is de directie van SK Parenco bereid om de vergoeding voor de zorgkosten te verhogen tot € 25 bruto per maand. 

Ook hebben we gesproken over de RVU-regeling. Het voorstel van de directie is om drie jaar voor de AOW-leeftijd te kunnen stoppen met werken. Wij hebben ook gevraagd om de doelgroep te verruimen, zodat ook de werknemers die niet direct voorafgaand aan de AOW-leeftijd aan de voorwaarden voldoen, gebruik kunnen maken van de regeling. 

Daarnaast hebben wij aangegeven dat de voorstellen van de directie met betrekking tot ontziemaatregelen in verband met de leeftijd van werknemers en het prestatiegericht belonen voor ons niet bespreekbaar zijn. Dit soort wijzigingen worden door ons gezien als een verslechtering van de cao en we moeten ons nu juist richten op de verbetering van de positie van de werknemers. Bovendien is het zo dat de ontziemaatregelen in een breder perspectief van duurzame inzetbaarheid bekeken moeten worden. Het voorstel van de directie over prestatiegericht belonen kan tot willekeur leiden en dat vinden de bonden onwenselijk. 

Grote kloof tussen looneis vakbonden en loonbod SK Parenco

Ten aanzien van het loon zijn wij geen millimeter opgeschoten. De directie heeft aangegeven dat er geen ruimte is om meer te bieden dan de eerder genoemde 6,67%. Dit voorstel ligt ver onder ons mandaat en is voor de delegatie niet acceptabel. Dit is niet eens de helft van de inflatie van oktober 2022. De inflatie is op dit moment wat lager, maar de prijzen in de supermarkt en in de winkels zijn niet gezakt. Dit voelt iedereen direct in zijn portemonnee. Jullie hebben ook duidelijk aangegeven dat wij wat recht te zetten hebben van de vorige cao-onderhandelingen. Jullie loyaliteit moet gezien en gewaardeerd worden. 

SK Parenco heeft in de afgelopen jaren enorm veel winst gemaakt. Dat geldt ook voor de groep. Daarom heeft SK Parenco besloten om het dividend met 12% te verhogen en aan alle aandeelhouders uit te keren. Wij vinden dat jullie minstens zoveel waardering verdienen, omdat de winsten door jullie inzet en loyaliteit mede mogelijk zijn gemaakt. 

De onderhandelingen worden hervat op vrijdag 31 maart. We zijn heel benieuwd of de directie dan bereid zal zijn om de enorme kloof te dichten. 

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van SK Parenco kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Ga direct naar de cao-tijdlijn
Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan SK Parenco in de zoekbalk. 

Namens de cao-delegatie van FNV en CNV Vakmensen, Bernhard Jonker, Bas Nieuwpoort, Remco van Kooten en Mark ten Have (tijdelijk ter vervanging van Bas) en Dino Djulbic, bestuurder FNV,

Sharon van Boxmeer
Bestuurder CNV Vakmensen 
M: 06 28 86 65 12
E: s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

Discussie

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error