Stem over de afwijkende bepaling leegloopdagen Sappi

De directie van Sappi heeft de bonden gevraagd in te stemmen met een tijdelijke en eenmalige afwijking op de cao-bepaling over de zogenoemde leegloopdagen. Sappi voorziet namelijk dat er in december een behoorlijk aantal dagen geen productie gedraaid zal worden.

Daarom willen ze eenmalig afwijken van de cao-regel in deze. De afwijking betreft het maximaal aan te wijzen leegloopdagen per maand. In bijlage 1 tref je deze nieuwsbrief in pdf aan, inclusief een bijbehorend overzicht.  

Leegloopdagen

In december zou Sappi dit aantal per maand aan te wijzen leegloopdagen willen verdubbelen naar vier in plaats van de twee die maximaal per maand mogen volgens jullie cao. Deze tijdelijke en eenmalige afwijking van de cao geldt alleen voor de collega’s die in 2-, 3- of 5-ploegendienst werken de komende maanden.
Daartegenover zet Sappi dan wel dat deze dagen gunstig worden verdeeld rond de feestdagen en dat deze leegloopdagen worden verrekend tegen 50 procent. Dat wil zeggen dat je van de 8 verplichte leegloopuren per dag er maar 4 hoeft terug te komen.

Hieronder het totale voorstel van de directie Sappi 

  • Het betreft een eenmalige afwijking van de regeling, zijnde meer dan 2 dagen leegloop toe te wijzen in 1 maand, zijnde de maand december 2022.
  • Het betreft de periode 24 december ochtenddienst t/m 3 januari 2023 ochtenddienst waarin de werkgever maximaal 4 dagen leegloopregeling zal toepassen.
  • Deze dagen worden eenmalig verrekend tegen 50%. Dus normaal 6 uur terugwerken tegen 8 verlofuren wordt nu dus 8 uur verplicht leegloopverlof krijgen en 4 uur komen terugwerken in 2023.
  • Het streven zal zijn om in 2023 maximaal 4 leegloopdagen aan te wijzen na 3 januari 2023 in tegenspraak met cao art 15.5 waar 8 dagen vermeld staat. De bestuurder kan hiervan afwijken indien de economische situatie hierom vraagt, na overleg en goedkeuring van de ondernemingsraad.
  • Medewerkers die in bovengenoemde periode verlof hebben ingepland, kunnen dit inruilen voor leegloopdagen.
  • In deze periode kan men i.p.v. de 4 leegloopdagen 4 dagen verlof opnemen a 8 uur per dag.
  • Na gebruik gemaakt te hebben van de leegloopregeling of 4 volledige verlofdagen te hebben ingeleverd (32 uur), kan men verlofdagen opnemen tegen 50-50% gedurende de weken 48, 51 en 52.
  • Voor de verdere leegloopdagen in 2023 gelden afspraken conform cao art 15.5.

(Zie bijlage voor overzicht) Ploeg B, C en D zullen hun vierde leegloopdag op 1 januari ’23 maken en in december maar 3 dagen leegloopregeling van toepassing hebben. Voor hen geldt dat de regeling gelijk blijft aan de rest van de teams, met die opmerking dat de 4e leegloopdag buiten het kalenderjaar valt maar wel in week 52.
Voor de dagdienstmedewerkers zal gelden dat men voor de 4 dagen die een fulltimer moet werken tussen Kerst en Oud op Nieuw verlof opneemt, of indien men thuis kan werken en er werkzaamheden te verrichten zijn, dat men deze van thuis uit doet. 
Indien men niet kan thuiswerken, dient dit gemeld te worden bij de leidinggevende uiterlijk 14 december 2022. De leidinggevende bespreekt daarna met Frank Schiffer waar deze medewerkers ingezet worden zodat medewerkers op tijd weten waar ze worden ingezet.

Stemming

Bonden hebben de directie van Sappi laten weten dat we deze eenmalige afwijking van de cao alleen kunnen toestaan indien de leden van de drie betrokken bonden daarmee in meerderheid instemmen. Dus jullie hebben het laatste woord over dit voorstel van de directie. Het wordt pas definitief als de meerderheid van de leden bij Sappi ermee instemt. Alleen als je lid bent van één van de vakbonden, kun je je stem uitbrengen. Stem bij voorkeur digitaal: dit kan uiterlijk 4 december aanstaande, stem digitaal met deze link.
Kun je echt niet digitaal stemmen, maak dan gebruik van het stemformulier in bijlage 2: print deze uit, geef aan hoe je stemt, en retourneer deze per e-mail of per post. Jouw stem moet op 4 december wel in ons bezit zijn. We ontvangen graag in grote getale jullie stemmen!

Mede namens de kaderleden,
Ralph Hamelers, Armand Somers, Jean Weijzen, Emile Rijvers en
Wilfred Jonkhout, bestuurder FNV  
Jos Poukens, bestuurder ACV
Remy Biesmans, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2833 4284 / r.biesmans@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error