Pensioenbijeenkomsten en ledenraadplegingen Essity

Werkgever Essity en vakbonden CNV Vakmensen en FNV houden pensioenbijeenkomsten.  Daaraan gekoppeld houden CNV en FNV aansluitend een ledenraadpleging over de nieuwe Pensioen-cao, met een looptijd vanaf 1-1-2025 tot aan de overgang van Pensioenfonds Essity naar het nieuwe pensioenstelsel.  Stemmen kan bij de vergadering en anders uiterlijk tot 13 december 18.00 uur.

Concreet

1. de afspraken van 2019 t/m 2024 met 1, of uiterlijk 2 jaar, verlengen. 
2. de indexatie voor de toekomstige tijd (totdat we overgaan naar het nieuwe stelsel) baseren op de prijsindex. Dat geeft de ruimte aan het bestuur om meer ruimhartig de pensioenen, ook die van jou, te verhogen.
CNV en FNV leggen deze voorstellen positief, ter instemming, aan de leden voor.

Wat is er aan de hand?

Het pensioenstelsel wordt veranderd in Nederland. Daar hebben we allemaal mee te maken. Vóór 2027 moeten we – ook bij Essity – in het nieuwe stelsel zitten en zijn jouw opgebouwde aanspraken omgezet naar dat nieuwe stelsel. Hier is momenteel nog veel over te doen. Momenteel legt de Tweede Kamer er ook nog een “ei” over. 
We richten ons bij Essity ernaar om vooralsnog per 1-1-2026 die omzetting voor jouw pensioen te hebben geregeld. Eerder is praktisch niet haalbaar; het betreft een erg omvangrijke operatie.

In het nieuwe stelsel worden pensioenen niet meer geïndexeerd uit een collectieve buffer, maar in plaats daarvan gaan rendementen toebedeeld worden. Tot die tijd moeten we koopkracht-bescherming uit indexatie regelen. Volgens de huidige afspraken kunnen we voor jullie als actieve deelnemers 2,63% indexeren (loonindex) terwijl we dan voor de gepensioneerden en gewezen deelnemers 16,93% indexatie (prijsindex) moeten toekennen. Dat vinden wij niet evenwichtig. We stellen daarom een aangepast indexatiebeleid voor.

Daarnaast hebben we een Pensioen-cao die loopt tot 1-1-2025. Daarin hebben we een afspraak over de te betalen premie door werkgever en werknemers en ook over het opbouwpercentage van de middelloonregeling. Dit is mede geregeld door een premiedepot op te richten waaruit we naar verwachting precies rond zouden kunnen komen en we de regeling tussentijds niet zouden hoeven aanpassen. Dat was fijn voor alle deelnemers aan de regeling; want anders zou je meer premie hebben moeten betalen.
Tijdens de looptijd van de pensioen-cao heeft Pensioenfonds Essity de kostprijs voor de te betalen premie iets kunnen verlagen, wat een beetje ten koste is gegaan van de dekkingsgraad van het fonds. Maar voor ons gaf het ruimte om de gemaakte afspraken zonder tussentijdse premieverhogingen gestand te kunnen doen. Dat was dus fijn!

Kortom, wat CNV en FNV betreft: het pensioen bij Essity zoals het nu is geregeld, marcheert prima!

2025 – 2026

De bestaande Pensioen-cao past goed in het huidige stelsel, maar zeker niet in het nieuwe stelsel, waarin Essity in 2026 hoopt te verkeren (maar uiterlijk in 2027 MOET verkeren). Maar de Pensioen-cao loopt af per 1-1-2025. Dat betekent dat weer met jullie in gesprek moeten, om input en draagvlak voor een nieuwe regeling te gaan afspreken met jullie werkgever. Uiteraard doen we dit graag.
We weten dat we die afspraken voor slechts één jaar kunnen maken. En we zijn content op de afspraken zoals ze nu bestaan. We hebben sterk de indruk dat onze leden dit ook zo ervaren. Vanuit die optiek willen we het proces voor de nieuwe Pensioen-cao niet onnodig complex maken en stellen voor de bestaande afspraken met 1 jaar te verlengen (en in het uiterste geval met 2 jaar). Na die periode komen we voor een daaropvolgende Pensioen-cao, die dan gebaseerd is op het nieuwe pensioenstelsel, uiteraard weer bij jou terug. Dan kunnen we ons vervolgens als sociale partners gaan concentreren op wat het nieuwe stelsel van ons zal vragen.

Voorlichtingsbijeenkomst personeel en CNV/FNV ledenraadpleging

Om bovenstaande redenen organiseren wij als sociale partners nu voorlichtingsbijeenkomsten over het pensioen. We komen daarvoor bij alle vestigingen in Nederland van Essity langs. We zullen jou ook in de toekomst gaan bevragen. Wat voor soort contract heeft je voorkeur? Het solidaire, of het flexibele contract!? Hoe risicovol wens je te beleggen? Daar zullen we in de geplande bijeenkomsten wat duiding aan proberen te geven. Want dit gaat op iedere werknemer van Essity af komen.

CNV/FNV ledenraadpleging tot uiterlijk 13 december 2022

Aansluitend aan de voorlichting op de locatie houden CNV en FNV de ledenraadpleging over de nieuwe pensioen-cao (met een looptijd vanaf 1-1-2025 tot de overgang van Pensioenfonds Essity naar het nieuwe pensioenstelsel) waarin we feitelijk voorstellen
1. de afspraken van 2019 t/m 2024 met 1, of uiterlijk 2 jaar, te verlengen. Als dat inderdaad aansluit bij jouw wensen, kunnen we daarvoor bij het Pensioenfonds Essity een verzoek voor indienen.
2. de indexatie voor de toekomstige tijd (totdat we overgaan naar het nieuwe stelsel) te baseren op de prijsindex. Dat geeft de ruimte aan het bestuur om meer ruimhartig de pensioenen, ook die van jou, te verhogen.
CNV en FNV leggen deze voorstellen positief, ter instemming, aan de leden voor.

Leden kunnen hun stem uitbrengen op de pensioenvoorlichtingsbijeenkomst. Kun je daar niet aanwezig zijn, dan kan je tot uiterlijk 13 december 18.00 uur je stem via de e-mail uitbrengen, zie bijlage. Mail je stem naar je eigen vakbondsbestuurder van jouw 
vestiging. 

We zien je graag bij een van de ledenbijeenkomsten!

Jacqueline Kraan -  j.kraan@cnvvakmensen.nl
Saskia Spaargaren -  s.spaargaren@cnvvvakmensen.nl

mede namens onze FNV collega's Janwillem van Compaijen en Wilfred Jonkhout

Downloads

Heb jij een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error