Ledenvergaderingen Folding Boxboard Eerbeek 11 en 14 april

Gisteren was de 3de ronde van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor FBE. Voordat we hier verslag van doen willen we jullie eerst bedanken voor de reacties die we in de afgelopen dagen naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief van jullie hebben gekregen. Hiermee is ons duidelijk geworden dat we niet kunnen afwijken van de lijn die we met elkaar hebben ingezet. Helaas hebben we weinig goed nieuws. In deze nieuwsbrief lees je hier meer over.

De directie heeft ingezien dat het voor de leden niet bespreekbaar is om een toekomstige loonstijging afhankelijk te laten zijn van de bedrijfsresultaten. Dit geeft te veel onzekerheid voor de werknemers. Ondernemersrisico moeten we bij de werkgever laten en niet verplaatsen naar de werknemers. Het loonbod van de directie komt echter nog steeds niet in de buurt van het inflatiecijfer van vorig jaar. Het verschil tussen wat de directie biedt en ons mandaat is nog steeds te groot. We begrijpen dat dit met name te maken met de huidige orderpositie. Daarom hebben wij voorgesteld om het cao-overleg met een paar weken uit te stellen. In de tussentijds zouden we weer met jullie bijpraten en ons mandaat bepalen. Daarnaast zou de orderpositie mogelijk veranderen. Uitstel van de cao-onderhandelingen wilde de directie niet. De directie kiest ervoor om een eindbod neer te leggen en hoopt daarmee een cao te forceren.

Eindbod 

Het eindbod komt -kort gezegd- op het volgende neer:

  • alle maandsalarissen op 1 april verhogen met € 100 en nog eens met 2%
  • toeslag voor het werken in de ploegendienst verhogen met 2%.

Zit je bijvoorbeeld in schaal 7 en werk je in de 5-ploegendienst dan betekent het voorstel van de directie 7,4% meer loon voor jou. Werk je in de dagdienst dan ga je er ongeveer 5,4% op vooruit. Door centen in plaats van procenten (€ 100) voor iedereen af te spreken is het percentage van de loonstijging voor de medewerkers in lagere schalen hoger en voor de medewerkers in hogere schalen lager.

Dit eindbod van de directie vinden wij onvoldoende om de inflatie te compenseren en tot een cao te komen. Daarom leggen we dit eindbod negatief aan de leden voor en adviseren jullie om TEGEN te stemmen. Deze week zal de directie het eindbod op papier zetten. Dan sturen we dit aan jullie door. Het is dan aan de leden van de vakbonden om zelf te oordelen of het eindbod voldoende is, of dat er verbetering moet komen. Maar dan moeten we ook meer doen dan alleen praten.

4 Actievergaderingen op 11 en 14 april  

Leden- en/of actievergaderingen staan gepland op: 

  • dinsdag 11 april om 12.45 uur en 14.15 uur (2 tijdstippen) en
  • vrijdag 14 april om 12.45 uur en 14.15 uur (2 tijdstippen). 

in de hal bij snijmachine 9.

Stemming ter vergadering

Tijdens de ledenvergadering kunnen jullie stemmen over het eindbod. Als de meerderheid tegen stemt dan zetten we de ledenvergadering om in een actievergadering. Deze wordt ook wel een driekwart vergadering genoemd. Dat wil zeggen dat 75% van de aanwezige leden op de ledenvergadering voor actie moet stemmen, waarbij werkstaking niet uitgesloten is. Bij voldoende stemmen zullen we een actiecomité gaan vormen en mogelijke acties richting de werkgever bespreken.
Het is heel belangrijk dat zoveel mogelijk vakbondsleden op de ledenvergadering aanwezig zijn. Voor de actievergadering tellen alleen de stemmen van de aanwezige leden. Stemmen via een machtiging is nu niet mogelijk.

Vragen?

Heb je vragen, laat ons dit dan per e-mail weten. Je kan het hele cao-traject bekijken op de cao-pagina: Cao Folding Boxboard Eerbeek | CNV Vakmensen

Namens de cao-delegatie: Adem Bicem, John Schipper, Osman Oztruk, Jeroen Vredenberg,
bestuurder FNV: Dino Djulbic en bestuurders CNV Vakmensen:
Tamara Westerink: M 06 5120 2991 / t.westerink@cnvvakmensen.nl  
Sharon van Boxmeer: M 062886 6512 / s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl  

  

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error