Overleg met directie SMurfit Kappa over werkgroep roostering n.a.v. bijlage X vastgelopen

De poging om via een werkgroep van werkgever en bonden tot een voor beide acceptabele aanpassing te komen, zoals in de cao bijlage X was afgesproken, is helaas mislukt. • De wijze waarop roosters tot stand komen; • Een nieuwe set spelregels om de hoeveelheid te werken uren voor werknemers op jaarbasis vast te stellen; • De mate waarin werknemer beschikbaar moet zijn voor werkgever.

Wij hebben daarom ook geen andere afspraken kunnen maken dan wat in de huidige cao is afgesproken.

Onderaan deze nieuwsbrief kun je deze huidige afspraken lezen.

Smurfit Kappa heeft het overleg afgebroken en heeft aangegeven naar de rechter te stappen. Dit is voor ons een trieste en onverwachte uitkomst van wat wij als constructieve overleggen hebben ervaren.

Wij hebben de voorstellen die Smurfit Kappa heeft gedaan om bijvoorbeeld op te lossen dat mensen een 40-urige weekrooster op basis van 36 uur en ADV kunnen werken niet afgewezen, maar wilden niet dat daarmee bijvoorbeeld het aantal te werken uren wordt verruimd. Dus meer werken voor hetzelfde loon.

Het rooster moet bruto op 1878 uur uitkomen en dan heb je een uurloon van 0,64%. Daarbij hebben we 200 uur vakantie en ben je op de feestdagen doorbetaald vrij.

Smurfit Kappa stelt zich op het standpunt dat je op deze wijze te weinig uren maakt. Wij nemen als uitgangspunt de overeengekomen cao.

Het overleg is dus afgebroken. Jullie zijn daar niet mee geholpen en dat beseffen we goed maar als Smurfit Kappa meer heil ziet in een rechtszaak dan in verder overleg, dan kunnen we niets anders doen dan het oprecht spijtig te vinden en hebben wij dat te respecteren.

We wachten af wanneer we gedaagd worden.

Met vriendelijke groet,

 

Albert Kuiper                                              Hank Oomkes

Bestuurder FNV Procesindustrie                   Bestuurder CNV Vakmensen

E: albert.kuiper@fnv.nl                               E: h.oomkes@cnvvakmensen.nl



Bijlage X   Afspraak huidige cao

De periode van 1 januari 2022 tot uiterlijk 31 december 2022 wordt vastgesteld als overgangsperiode om gezamenlijk met vakorganisaties, Smurfit Kappa (Operations) en externe roosterdeskundigen roostervormen te onderzoeken die passen bij de huidige situaties in de OPCO’s. Dit moet leiden tot andere, gezondere roosters, uniformiteit en terugdringen van overwerk.

Tijdens deze overgangsperiode gelden de volgende afspraken:

  • Er is geen verplichting om over te werken, overwerk gebeurt op basis van vrijwilligheid.
  • Alle werkroosters hebben als uitgangspunt dat een werknemer met een voltijds dienstverband een jaarrooster heeft van 1878 uur bruto.
  •  Doordeweekse feestdagen vallen in het werkrooster en zijn betaalde dagen. Deze doordeweekse feestdagen komen terug in het rooster als 8 uur. Wordt er wel gewerkt op een doordeweekse feestdag dan ontvangt men 200% plus een dag verlof, voor een feestdag in het weekend geldt een compensatie van 300%.
  • Op feestdagen in 2022 wordt niet gewerkt.
  • De norm van 1654 netto te werken uur per jaar blijft. In 2022 zijn er 40 uur aan doordeweekse feestdagen en moeten werknemers dus 1878-40 uur = 1838 uur werken. De werkwijze is als volgt dat werknemers 1838 - 1654 = 184 uur aan verlof gaan opnemen. Mochten werknemers meer verlof opnemen dan komt men beneden de 1654 uur. Het kan niet zo zijn dat zonder het opnemen van meer dan 184 uur verlof men beneden de norm van 1654 uur netto uitkomt. Als werknemers minder dan 184 uur verlof opnemen dan hebben ze meer netto uren dan 1654 gewerkt, maar is er ook navenant minder verlofsaldo afgeboekt.
  • Op zondag wordt niet gewerkt, behalve waar het werkrooster van toepassing is.
  • Verlof wordt niet vooraf aan het rooster afgeboekt/verwerkt.
  •  Als een werknemer meer uren is ingeroosterd dan de bruto arbeidsduur moeten deze extra uren gecompenseerd worden. De leidinggevende kan hiervoor een concept planning maken. 
  •  In overleg tussen werknemer en leidinggevende kunnen er aanpassingen plaatsvinden waarbij de belangen van werknemer en het bedrijfsbelang voor een verantwoorde bezetting worden afgewogen.
  •  Als een werknemer een week van te voren zijn verlof aanvraagt en dit niet 2 werkdagen van te voren is afgezegd dan staat het verlof.
  •  Bij geschillen over werktijden heeft het kaderlid van de vestiging de rol als meldpunt. Deze signaleert dit geschil bij de direct leidinggevende zodat hoor en wederhoor kan plaatsvinden.

Indien de overgangsperiode onverhoopt moet worden verlengd dan blijven deze afspraken van kracht tijdens die verlengde periode.

Een eventuele afspraak over het verdelen van het opnemen van seniorenverlof over alle dagen van de week is onderdeel van het onderzoek naar werktijden en roosters in de overgangsperiode.