Onderhandelingsresultaat Smurfit Kappa Corrugated

Gisteren hebben we als vakbonden FNV en CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat bereikt met Smurfit Kappa. De basis van dit onderhandelingsresultaat hebben we vorige week voor de poort besproken als verkennend voorstel vanuit Smurfit Kappa om de impasse die was ontstaan over de cao op te lossen.

Gisterenmiddag hebben we het vierde cao-overleg gehad om te komen tot een cao voor jullie als medewerkers bij Smurfit Kappa Corrugated. 

Het belangrijkste resultaat van het overleg van gisteren is dat de netto-urenverplichting van 1654 uur per jaar wordt geschrapt en wordt vervangen door een bruto-regeling van 1878 uur. Daarmee wordt voorkomen dat werknemers 2 of 3 dagen per jaar voor niks werken. 

Dat betreft de verrekening van de uren voor roosters boven de 36-urige werkweek. Dus bijvoorbeeld het dagdienstrooster. We hebben afgesproken dat alle uren binnen het jaarrooster die boven 1878 uur uitgaan
wordt gecompenseerd met vrije tijd. Een dagdienstrooster komt gemiddeld uit op 2087 uur op jaarbasis en 2087 – 1878 = 209 uur compensatie. Daarmee is ook duidelijk geworden dat iedereen dezelfde hoeveelheid uren moet maken onafhankelijk van je rooster.  De 200 vakantie uren blijven gehandhaafd

Door de nieuwe afspraken die er gemaakt zijn rondom roostering is nu duidelijk dat de onduidelijkheid daarover als het goed tot het verleden behoord. Het blijft wel van belang om er samen goed op te letten of het management deze gemaakte afspraak ook goed uitvoert en. Smurfit gaat bovendien de vanaf 1 april dit jaar misgelopen werkuren met terugwerkende kracht compenseren. 

Flinke structurele loonsverhoging

Ook op het gebied van loon is een flinke stap gezet. In totaal worden de salarissen gedurende de looptijd van 15 maanden met 11% verhoogd. In eerste instantie met terugwerkende kracht vanaf 1 april met 8,8% en vervolgens op 1 januari 2024 nog eens met 2,2%. De cao loopt dan tot 1 juli 2024. Om te voorkomen dat we volgend jaar pas na de zomer zullen starten met de onderhandelingen hebben we in het overleg van gisteren ook gelijk al data vastgelegd voor het cao-overleg.  Deze data zijn, 16 april 2024, 14 mei 2024 en de laatste ronde is op 28 mei 2024. 

Samen optrekken loont

Het liefst bereiken we via onderhandelingen een goed resultaat voor een nieuwe cao. Het bleek deze keer bij de onderhandelingen voor de cao van Smurfit Kappa toch anders te lopen, zodat we uiteindelijk toch over moesten gaan tot het voeren van acties. Je ziet eens te meer dat het loont om als medewerkers samen op te trekken en een vuist te maken. Staken is nooit ons doel, maar soms kan je gewoon niet anders. Dank jullie wel voor jullie inzet om de stakingen tot een succes te maken. 

We gaan de vakantieperiode in en leggen het resultaat van de onderhandelingen daarom schriftelijk/digitaal voor. Als bijlage sturen wij het cao-resultaat mee. Met dit onderhandelingsresultaat zijn de stakingen definitief opgeschort. 

Stemming

Na deze mail ontvang je nog een mail waarmee je vervolgens je stem kunt uitbrengen over het onderhandelingsresultaat. We vragen je om jouw stem uit te brengen vóór 1 augustus a.s.
Smurfit Kappa laat weten dat ze de uitslag van onze stemming afwachten en, wanneer we deze termijn aanhouden de nabetalingen van de cao-verhoging in augustus uit te betalen.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben laat het dan weten. 

Vriendelijke groet, 
namens de onderhandelingsdelegatie
Arjan Verhoeks (MNL)
Ger Kempen (TWINCORR)
Geert Idema (TWINCORR)
Dennis Gennesen (Vandra)

Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen

m: 06-5160 2057
e: h.oomkes@cnvvakmensen.nl
i: www.cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error