Instemming voor het tekenen van een nieuwe cao SK Parenco

Directie van SK Parenco heeft ons verzocht het cao-resultaat opnieuw aan alle leden voor te leggen. Met daarbij de vraag of wij een nieuwe cao kunnen tekenen.

Waarom we deze vraag stellen heeft te maken met de uitslag van de ledenvergadering op 28 september. Tijdens deze ledenvergadering werd bij beide bonden het resultaat met een klein verschil afgewezen. Dit resultaat hebben wij doorgegeven aan jullie werkgever.

Door het afwijzen van het resultaat kreeg de werkgever een aantal mogelijkheden:

  1. Kiezen voor geen cao en daarmee geen loonsverhoging.
  2. Het resultaat opnieuw aanbieden en aangeven dat ze wel een cao willen.
  3. Een verbeterd resultaat voorleggen.

Wat ging er ook al weer vooraf aan de ledenvergadering van 28 september?

Eindbod
Vlak voor de zomer lukte het niet om te komen tot een positief onderhandelingsresultaat. Vervolgens heeft jullie werkgever een eindbod neergelegd.
In verband met de vakantieperiode hebben wij de ledenvergaderingen verplaatst tot na de zomer.
Op 31 augustus hebben wij vervolgens ledenvergaderingen gehouden en is het eindbod unaniem door de aanwezige leden afgewezen. Aansluitend hebben wij zogenaamde actievergaderingen gehouden en een zeer ruime meerderheid heeft ingestemd met acties.

Reactie werkgever
Wij hebben het resultaat doorgegeven aan de werkgever en aangegeven dat op korte termijn een ultimatum namens de bonden zou worden verstuurd en dat er acties te verwachten zijn. De werkgever heeft overleg gehad met Smurfit Kappa en heeft ons vervolgens gevraagd om weer formeel met elkaar in overleg te gaan.
Wij hebben dit verzoek besproken met een aantal kaderleden en leden die in het actiecomité zitten.
Samen hebben we besloten dat wij weer in overleg konden met de werkgever.

Nieuw bod werkgever
Dit overleg heeft ertoe geleid dat er een nieuw bod van de kant van de werkgever is gekomen. Wanneer een werkgever een nieuw bod aanbiedt, moeten wij dit ook aan de leden voorleggen. Wij hebben dit bod vervolgens op 28 september besproken tijdens ledenvergaderingen. De opkomst bij deze ledenvergaderingen was lager dan de opkomst op 31 augustus. Ongeveer 25% van het totaal aantal leden is naar de ledenvergaderingen gekomen.
Na stevige discussies is vervolgens gestemd over dit resultaat. Het resultaat is vervolgens met een kleine meerderheid afgewezen.
Het was ook duidelijk dat de bereidheid tot acties lager lag dan op 31 augustus.

Tijdens deze ledenvergaderingen is ook besproken wat de consequenties van het afwijzen van het nieuwe bod zouden zijn. De werkgever bepaalt vervolgens of hij nog wel of geen cao met ons wil afsluiten.

Reactie werkgever
Op 29 september hebben wij de uitslag aan jullie werkgever medegedeeld.
Zoals boven aan deze nieuwsbrief aangegeven wil jullie werkgever wel verder met een cao. Zij bieden nogmaals het laatste resultaat aan als basis voor een nieuwe cao. Zie bijlage voor het laatste resultaat.
Gezien de lage opkomst van het aantal leden op de laatste vergadering willen wij deze keer jullie schriftelijk laten stemmen over de volgende vraag:
Is het voor jullie akkoord dat wij tekenen voor een nieuwe cao?

Laat ons ook daadwerkelijk weten of je wel of niet akkoord bent. Maak gebruik van je stemrecht. Stemmen kan per e-mail of whatsapp of via deze link.
Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kan je stemmen door in je browser in te typen: https://bit.ly/3Aaracr

Stemmen kan tot en met 13 oktober.

Mede namens Bas Nieuwpoort (delegatielid CNV Vakmensen),

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1989