Update 1e onderhandelingsronde cao SK Parenco

Op 21 februari heeft de eerste cao-onderhandelingsronde plaatsgevonden tussen de directie van SK Parenco en vakbonden. Tijdens de eerste ronde hebben FNV, CNV Vakmensen en jullie werkgever de voorstellenbrief toegelicht. In deze nieuwsbrief lezen jullie een korte samenvatting van de eerste ronde.

We zijn de onderhandelingen gestart met een financiële update over SK Parenco. Zoals jullie weten is 2022 met een heel goed resultaat afgesloten. Budgetten zijn ruimschoots gehaald. Om die reden hebben we vanuit de bonden aangegeven dat onze leden verwachten dat de loonsverhoging recht doet aan de hoge inflatie, de goede financiële situatie van SK Parenco en dat de loonafspraak van de vorige cao-onderhandelingen (waarin de werknemers een pas op de plaats hebben moeten maken) recht wordt gezet.

Korte opsomming op hoofdlijnen vanuit het voorstel van SK Parenco 

  • SK Parenco stelt voor om een cao voor één jaar af te sluiten. Een langere looptijd is voor SK Parenco bespreekbaar, afhankelijk van de te maken afspraken.
  • SK Parenco heeft een openingsbod gedaan om de salarissen met 6,67% te verhogen per april 2023.
  • De RVU-regeling wordt verruimd naar drie jaar voor de AOW-leeftijd.
  • In de cao staan diverse ontziemaatregelen (bijv. bij consignatiedienst) met een aanvangsleeftijd op 55 jaar. Werkgever wil de aanvangsleeftijd opschuiven naar 10 jaar voor de huidige AOW-leeftijd.
  • Werkgever wil prestatiegericht belonen, waarbij de hoogte van de bonusbedragen afhankelijk zijn van het functioneren van de werknemer oftewel van de uitkomst van zijn of haar performance dialogue.
  • SK Parenco is bereid om de bijdrage in de ziektekosten te verhogen van € 15,- naar € 20,-.

De voorstellenbrief van SK Parenco zal de directie binnenkort met jullie delen.

Inzet vanuit de bonden 

Onze cao-voorstellenbrief is te lezen in de bijlage. De verwachtingen van deze cao-onderhandelingen zijn hoog. Dit heeft te maken met de inflatie en het enorme koopkrachtverlies bij de werknemers.

Als jullie vragen of opmerkingen hebben over de brief dan kunnen jullie contact opnemen met mij of met Bas Nieuwpoort (delegatielid CNV Vakmensen).

De eerste stappen zijn gezet in het onderhandelingsproces. Het overleg verliep constructief. De ideeën zijn vanuit alle partijen uiteengezet en toegelicht. De bonden zien het openingsbod een belangrijke stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. We hebben er vertrouwen in dat partijen de volgende ronde (17 maart) dichter bij elkaar kunnen komen. Na afloop van deze ronde zullen wij jullie weer informeren.  

Meepraten over jouw cao

Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van SK Parenco  kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Ga direct naar de cao-tijdlijn.
Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan SK Parenco in de zoekbalk.

Namens de cao-delegatie FNV/CNV Vakmensen, Bernhard Jonker, Bas Nieuwpoort en Remco van Kooten
en Dino Djulbic, bestuurder FNV

Sharon van Boxmeer
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 28 86 65 12
E: s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

Downloads